Prima pagină » Actualitate » Reuniunea Consiliului JAI: ce s-a decis în privința intrării României în „Schengen”/Poziția Ungariei: „Rămânem angajați”

Reuniunea Consiliului JAI: ce s-a decis în privința intrării României în „Schengen”/Poziția Ungariei: „Rămânem angajați”

Reuniunea Consiliului JAI: ce s-a decis în privința intrării României în „Schengen”/Poziția Ungariei: „Rămânem angajați”

Principala temă de discuție în cadrul reuniunii miniștrilor de Interne din UE (Consiliul JAI) a fost întărirea spațiului Schengen, se arată într-un comunicat de presă dat publicității după ședință.

În ceea ce privește aderarea deplină a României și a Bulgariei, s-a stabilit că este nevoie de o nouă decizie a Consiliului JAI.

Schimb de opinii și …atât

Miniștrii prezenți la reuniune au analizat situația din spațiul Schengen și au făcut schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Atenția a fost captată de găsirea unor soluții pentru întărirea frontierelor externe ale UE și, în special, pe îmbunătățirea calității controalelor la frontieră și pe îmbunătățirea cooperării cu țările terțe.

Președinția ungară a Consiliului a transmis, prin intermediul ministrului maghiar al Afacerilor Interne, Sándor Pintér, că „întărirea securității frontierelor noastre externe este de o importanță capitală pentru președinția maghiară. Rămânem angajați să asigurăm cât mai curând posibil aderarea deplină la Schengen a Bulgariei și României”.

Reamintim că, la 30 decembrie 2023, Consiliul JAI a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru frontiera terestră, încă se mai discută, o dată fixă în privința aderării depline urmând a fi luată la o viitoare ședință a Consiliului JAI.

„Multe delegații au evidențiat importanța furnizării de resurse adecvate pentru protecția frontierelor externe și a asigurării utilizării minuțioase a sistemelor de informații ale UE. De asemenea, miniștrii au subliniat rolul Frontex în sprijinirea statelor membre și a țărilor terțe cu care a semnat acorduri”, a mai transmis ministrul maghiar de Interne.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a punctat și Gerhard Karner, ministrul de Interne din Austria. În prezent, Austria este statul membru care blochează intrarea României și a Bulgariei în Schengen.

Următoarea reuniune a Consiliului JAI va avea loc în decembrie.

CITEȘTE ȘI:

Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac: Nu a sosit momentul pentru ADMITEREA DEPLINĂ a României şi Bulgariei în  Schengen

Cătălin Predoiu: România continuă demersurile pentru întrarea în SCHENGEN în 2024 / Discuții cu omologul austriac, Gerhard Karner

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și