Sebastian BURDUJA răspunde ONG-urilor care se opun proiectelor din energie: România a investit până acum 4,63 miliarde de lei în hidrocentrale

Sebastian BURDUJA răspunde ONG-urilor care se opun proiectelor din energie: România a investit până acum 4,63 miliarde de lei în hidrocentrale
Foto: Facebook/Sebastian Burduja
Publicat: 11/10/2024, 10:38
Actualizat: 11/10/2024, 10:54
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a răspuns, vineri, unor organizații de mediu care, potrivit acestuia, blochează proiecte strategice pentru securitatea energetică a României. Burduja a precizat că România a investit până în prezent 4,63 miliarde de lei în proiecte de hidrocentrale, sistate de ani de zile din cauza contestațiilor și proceselor inițiate de aceste ONG-uri.
Nu-mi pasă câte interese deranjez. Am un singur interes: interesul românilor. În ultimele zile, câteva organizații de mediu au declanșat un atac la adresa mea, a ministrului mediului, Mircea Fechet, și a colegilor noștri din cele două ministere. Nu este primul, nu va fi ultimul, a scris Sebastian Burduja pe Facebook.
Burduja a informat că nu poate confirma sau infirma dacă a depus o plângere penală împotriva ONG-urilor implicate, dar a lăsat să se înțeleagă că există suspiciuni serioase cu privire la motivațiile și finanțările acestora: „Acestea se bazează pe informația ‘pe surse’ că aș fi sesizat organele de urmărire penală cu privire la acțiunile desfășurate de câteva ONG-uri, prin care sunt sabotate, de ani de zile, proiectele energetice. În interesul cui, oare? Și pe banii cui, oare?”
Potrivit ministrului Energiei, România a investit până acum 4,63 miliarde de lei în hidrocentrale blocate de ani de zile: Răstolița (90% finalizată), Surduc-Siriu (89% finalizată), Cornetu-Avrig (95% finalizată), Pașcani (75% finalizată).
În total, peste 300MW noi pentru sistemul energetic național, plus toate beneficiile aferente acestor investiții, mai ales protecția împotriva efectelor inundațiilor.
Despre ce efecte asupra mediului poate fi vorba pentru investiții care sunt atât de aproape de finalizare?, a detaliat el.
În mesajul său, Burduja a amintit și de proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, o investiție de 4 miliarde de euro care ar dubla producția de gaz românesc, ar crea locuri de muncă și ar reduce dependența energetică a Europei de gazul rusesc.
Toate aceste investiții sunt atacate și blocate la fiecare pas, la fiecare procedură, la fiecare acord/aviz sau ordin de ministru, de câteva organizații,” a acuzat Burduja, menționând că dacă aceste proiecte ar fi fost finalizate, România ar fi avut astăzi o energie mai sigură și mai ieftină, mii de locuri de muncă noi și o industrie mai competitivă.
Ministrul Energiei a respins criticile potrivit cărora aceste proiecte sunt moșteniri comuniste, afirmând că ele reprezintă o necesitate pentru independența energetică a României.
Nu sunt proiectele “lui Ceaușescu”, după cum afirmă unii. Sunt proiectele pe care vrem să le lăsăm moștenire generațiilor viitoare, pentru o Românie independentă energetic, puternică, fără influențe din Est, a menționat el.
Burduja a reafirmat susținerea pentru societatea civilă și pentru demersurile de bună-credință, dar a avertizat că acțiunile care contravin interesului național nu vor fi tolerate.
Cei care încalcă legea trebuie să răspundă exemplar. Toate presiunile, amenințările și campaniile negative nu ne intimidează, ne motivează. Iar adevărul și dreptatea înving întotdeauna, mai devreme sau mai târziu.
România trebuie să fie independentă și sigură în și prin sectorul energetic, fără să mai depindă vreodată de cei care au folosit energia, decenii la rândul, ca armă de șantaj, a adăugat ministrul Energiei.
CITEȘTE ȘI:
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Cum am ajuns să fim mai bolnăvicioși și cu un creier mai mic. Specialiștii au...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
Un cutremur semnificativ, de 5,6 grade, s-a produs vineri în Marea Neagră
Prognoză Accuweather pentru luna noiembrie în București: Temperaturile scad sub 0 grade Celsius
Pensionarii care riscă să-și primească banii abia în 2025. Explicația oferită de Casa de Pensii
Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Se schimbă radical vremea în România. Lista zonelor afectate de ploi și temperaturi scăzute în...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Kremlinul confirmă că Trump i-a trimis teste Covid lui Putin în plină criză pandemică
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
Amendă de 3.300 de lei. Este obligatoriu să le ai montate pe mașină. Legea e...
Adela Popescu își face casă cu gândul la nurori. „Nu am nicio șansă”
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Frédéric Auguste Bartholdi, creatorul Statuii Libertății