Din cauza secetei și a foametei, două țări africane OMOARĂ elefanți, hipopotami și zebre pentru a face rost de hrana necesară populației

Din cauza secetei și a foametei, două țări africane OMOARĂ elefanți, hipopotami și zebre pentru a face rost de hrana necesară populației
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 12/10/2024, 17:15
Actualizat: 12/10/2024, 17:55

În unele părți din Africa de Sud seceta este atât de puternică și foametea atât de mare, încât guvernele susțin că au ajuns să omoare sute de elefanți pentru a asigura hrana necesară populației înfometate.

Autoritățile din Namibia anunțau, în august, că vor sacrifica 723 de animale, inclusiv 83 de elefanți, 30 de hipopotami și 300 de zebre. Luna trecută, Zimbabwe a autorizat uciderea a 200 de elefanți, potrivit CNN.

Ambele guverne au motivat deciziile prin faptul că sacrificarea animalelor ajută la atenuarea impactului celei mai grave secete din regiune din ultimul secol, la reducerea presiunii asupra pământului și a apei și la prevenirea conflictelor, pe măsură ce animalele ajung tot mai des în așezările umane în căutarea hranei.

Măsurile au generat un scandal enorm

Ecologiștii au criticat sacrificările anunțate de cele două țări africane și au spus că sunt crude și că pe termen scurt creează un precedent periculos.

Obiceiul de a oferi unii dintre elefanții din Namibia vânătorilor de trofee – de obicei turiști americani și europeni, care plătesc mii de dolari pentru a împușca animale și a păstra părți ale corpului ca trofee  a ridicat multe semne de întrebări cu privire la motivațiile guvernelor.

De cealaltă parte, cei care susțin sacrificarea animalelor, îi critică pe ecologiști și spun că ei nu au dreptul să le spună țărilor africane ce să facă și că nu poți pune fauna deasupra oamenilor.

Între timp, recoltele din Africa de Sud s-au uscat, animalele au murit și aproape 70 de milioane de oameni au nevoie disperată de hrană.

În acest context, în luna aprilie, Zimbabwe a declarat stare de dezastru național, iar o lună mai târziu Namibia a declarat stare de urgență, deoarece jumătate din populația sa se confrunta cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută.

Seceta a fost determinată de El Nino și a fost accentuată de criza climatică provocată de acțiunile umane. Elizabeth Mrema, director executiv adjunct al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu a descris situația ca fiind „o suferință imensă.”

Ambele țări spun că sacrificarea nu va amenința supraviețuirea pe termen lung a populațiilor de animale sălbatice,  ci reducerea numărului va ajuta la protejarea animalelor rămase, deoarece seceta micșorează resursele alimentare și de apă.

Toate animalele din Zimbabwe și cele mai multe din Namibia vor fi ucise de vânători profesioniști, prin împușcare, a precizat Chris Brown, cercetător de mediu la Camera Namibiană de Mediu, o asociație a grupurilor de conservare, care sprijină sacrificarea. Carnea va fi apoi distribuită celor care au nevoie.

„Este foarte uman”, a spus el, spre deosebire de animalele de fermă strânse în camioane înainte de a fi ucise în abatoare.

În Namibia, care are aproximativ 21.000 de elefanți, potrivit unui sondaj din 2022 , unele zone au atât de mulți încât au devenit „aproape intolerabile pentru oameni”, a spus Brown, care a adăugat că elefanții distrugând recoltele, rănind animalele și chiar ucigând oameni.

În 2020, Namibia a anunțat o licitație pentru a vinde 170 de elefanți, dar a reușit să vândă doar o treime dintre ei. Brown, „adevărul este că nimeni nu vrea elefanți”, a mai afirmat Brown.

Nu toată lumea e de acord cu argumentul suprapopulării. „Fauna sălbatică din Namibia a supraviețuit, dar s-a diminuat în ultimii 12 ani de secetă”, a declarat Izak Smit, președintele Desert Lions Human Relations Aid, o organizație non-profit din Namibia.

Totuși, aproximativ 12 dintre cei 83 de elefanți namibieni alocați pentru sacrificare vor fi uciși de vânătorii de trofee, a susținut Romeo Muyunda, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Pădurilor și Turismului din Namibia, pentru sursa citată.

În Zimbabwe, unde guvernul spune că există peste 85.000 de elefanți, unii experți sunt îngrijorați că cifrele au fost exagerate.

„Este un mit”, a spus Farai Maguwu, directorul fondator al Centrului pentru Guvernarea Resurselor Naturale, precizând că nu se ține cont de faptul că elefanții se plimbă liber între țările din regiune.

Operatorii de safari din Parcul Național Hwange din Zimbabwe, una dintre zonele destinate sacrificării, „se plâng de fapt de un număr în scădere”, a completat Maguwu.

Ecologiștii sunt îngrijorați de faptul că uciderea acestor animale sălbatice va face ca cele două țări să aibă și mai mult de suferit din cauza secetei și ar putea crește numărul conflictelor om-elefanți, deoarece elefanții ar putea deveni agresiv dacă oamenii le vor ucide membri ai turmei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Namibia, Romeo Muyunda, a spus că multe dintre critici ignoră suferința pe care seceta o provoacă atât oamenilor, cât și animalelor.

„E ipocrizie, deoarece țările occidentale au sacrificat și animale. Doar pentru că este Namibia și este o țară africană, atunci decizia este pusă sub semnul întrebării”, a adăugat el.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?