Se repetă ISTORIA pentru Benyamin Steinmetz. Magnatul israelian, reținut la Atena, ELIBERAT. Avocatul miliardarului face acuzații: „Un flagrant abuz”

Se repetă ISTORIA pentru Benyamin Steinmetz. Magnatul israelian, reținut la Atena, ELIBERAT. Avocatul miliardarului face acuzații: Un flagrant abuz
Publicat: 14/10/2024, 10:49
Actualizat: 14/10/2024, 17:56

Miliardarul Benyamin Steinmetz, condamnat în România în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa și reținut seara trecută pe Aeroportul din Atena, la intrarea în țară, cu un zbor privat, din directia Tel Aviv, a fost eliberat.

Informația vine, după ce Benyamin Steinmetz fusese inițial reținut, pe Aeroportul din Atena, la intrarea în țară, cu un zbor privat, din directia Tel Aviv.

Potrivit surselor Gândul, magnatul israelian urma să fie prezentat în fața Procurorului de pe lângă Curtea de Apel Atena, însă, din informațiile existente, lucrurile au luat o altă întorsătură.

Astfel că, în informarea trimisă Gândul de apărătorii magnatului israelian „justiția elenă s-a pronunțat definitiv și irevocabil împotriva extrădării lui Beny Steinmetz către România, acesta fiind eliberat până la soluționarea oficială a cauzei.”

„Constituie un flagrant abuz de procedură din partea autorităților române”

Nu este un scenariu deloc străin magnatului israelian. În septembrie 2023, el a fost eliberat din arest, în Cipru, unde fusese arestat pe aeroportul din Larnaca, din cauza unui mandat european de arestare emis de autoritățile române.

Totodată, în noiembrie 2023, Curtea de Apel din Cipru a respins extrădarea sa în România. El fusese reținut in decembrie 2021 și în Grecia, dar a fost eliberat de autoritățile elene.

”Autoritățile de pe aeroportul Eleftherios Venizelos, în urma unei cereri abuzive din partea autorităților române, au decis să-l aresteze pe omul de afaceri israelian Beny Steinmetz în timpul controlului pașapoartelor. Decizia de reținere a domnului Steinmetz, legată de cazul său din România, constituie un flagrant abuz de procedură din partea autorităților române.

Este fără precedent pentru statul de drept din Grecia sau din orice altă țară respectată, ca un astfel de act administrativ să anuleze o decizie a justiției grecești, care se pronunțase definitiv și irevocabil împotriva extrădării sale în România, recunoscându-i dreptul de a călători liber. ”, a declarat avocatul lui Beny Steinmetz, Stavros Togias, potrivit informațiilor romaniatv.net.

„Încălcări ale dreptului lui Beny Steinmetz la un proces echitabil în România”

Apărătorul lui Beny Steinmetz mai susține că, potrivit unei decizii a Curții de Apel din Atena din primăvara anului 2022 – care a menținut o hotărâre similară a Interpolului împotriva autorităților române – au fost identificate numeroase încălcări ale dreptului lui Beny Steinmetz la un proces echitabil în România.

Instanța a admis că acesta riscă să fie supus unui tratament discriminatoriu, inuman și degradant dacă este extrădat și a detectat motive politice din spatele persecuției sale, mai explică apărarea omului de afaceri.

„Șase țări europene care au respins pretențiile nefondate din punct de vedere juridic ale justiției românești”

Avocatul mai spune că lui Beny Steinmetz i s-a acordat dreptul de a călători liber și fără restricții și fără a fi supus unor comportamente ofensatoare la adresa demnității sale sau defăimătoare pentru reputația sa de afaceri.

Apărătorul omului de afaceri israelian a mai precizat în această speță că mandatul emis de autoritățile române pentru extrădarea lui Beny Steinmetz a fost declarat nul de Interpol, Grecia, Italia și Cipru.

”La fel s-a întâmplat și cu alți co-inculpați ai lui Steinmetz în același dosar, ale căror mandate de arestare nu au fost executate în Franța, Belgia și Malta. Aceasta aduce în total șase țări europene care au respins pretențiile nefondate din punct de vedere juridic ale justiției românești în acest caz”, se mai arată într-un comunicat de presă, potrivit sursei citate.

Beny Steinmetz, magnatul israelian al mineritului, condamnat definitiv la închisoare în România în 2020, a fost reținut în Grecia în baza unui mandat de arestare emis de România. Reamintim că Steinmetz, condamnat în dosarul retrocedării fermei Băneasa, a mai fost reținut și apoi eliberat în Grecia și Cipru în ultimii doi ani.

Benyamin Steinmetz, bănuit de implicare în dosarul Black Cube din România

Miliardarul israelian a fost bănuit, potrivit unor surse judiciare citate de G4media, că fi fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, din primăvara lui 2016.

Sursele citate susțin însă că împotriva sa n-a fost însă formulată nicio acuzație oficială și că israelianul nu are calitate de suspect în dosarul Black Cube.

Benyamin Steinmetz şi fostul consultant politic Tal Silberstein, condamnaţi definitiv la câte 5 ani de detenţie

Vorvim aici despre celebrul dosarul Ferma Băneasa de la DNA Brașov, în care alături de Steinmetz, au fost inculpați Shimon Shevez, fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, Moshe Agavi, reprezentantul din România al lui Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, miliardarul român Remus Truică, pretinsul prinţ Paul al României şi directorul EVZ, Dan Andronic.

Pe 17 decembrie 2020, Benyamin Steinmetz şi fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare, dar a fugit din ţară şi a fost dat, de asemenea, în urmărire internaţională.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Reamintim totodată că ianuarie 2021, Steinmetz a fost condamnat în Elveția la 5 ani de detenție pentru corupție, însă decizia nu este definitivă.

De precizat că, la începutul anului, miliardarul s-a prezentat la procesul de la Geneva, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși era condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în România, iar autoritățile române emiseseră deja un mandat internațional de arestare pe numele lui.

CITIȚI ȘI:

Miliardarul Beny Steinmetz, condamnat în România, a scăpat de EXTRĂDARE ajutat de nepoata premierului Greciei

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo...
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un mormânt secret a fost descoperit sub locul de filmare „Indiana Jones” din Petra. Adevărata...
Un neozeelandez care a dispărut împreună cu copiii săi a fost zărit în sălbăticie, după...
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în...
Vouchere de alimente pentru 2,6 milioane de români. Când va fi virată o nouă tranșă...
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Germania avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în 2030
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Apar NOII BANI. Bancnote Euro pentru România. Anunț pentru cei care preferă moneda europeană
Ultima oră despre Dacia Bigster. Decizia neașteptată a Renault
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă....
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Cristina Șișcanu, mărturisirea ei sinceră. De ce l-a ales pe Mădălin, un bărbat cu responsabilități?...
Ozana Barabancea, apariție surprinzătoare alături de fiica sa, Gloria. Cele două au atras toate privirile...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
Cum vrea Apple să-i ajute pe utilizatorii de iPhone și iPad care suferă de rău...