Alexandru Piscan, ploieșteanul acuzat că ar fi transmis informații secrete către Federația Rusă, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru trădare, a confirmat pentru Gândul apărătorul lui, avocatul Mihai Gârbea. Clientul său este în stare de arest, după ce judecătorii, inclusiv cei de la instanța supremă, au respins în mod repetat schimbarea măsurii preventive în arest la domiciliu.
La aproximativ patru luni după ce a fost reținut și arestat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru trădare prin transmitere de secrete rușilor, informație publicată în exclusivitate națională de Gândul, Alexandru Piscan a fost trimis în judecată și a ajuns deja la primul termen în fața judecătorilor, a declarat, avocatul Mihai Gârbea, contactat telefonic de reporterul Gândul.
La data de 23 mai 2024, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și din cadrul structurilor subordonate, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a unei persoane bănuite (cetățean român), cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trădare, a transmis la acea dată DIICOT.
„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, spuneau procurorii DIICOT la finalul lunii mai
Inculpatului, Alexandru Dorin Piscan, i s-au găsit la percheziție fișiere întregi cu filmări cu echipamente militare și înscrisuri, potrivit surselor Gândul.
El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în seara zilei de 24 mai, măsură care a fost prelungită, în ciuda contestațiilor depuse de avocatul său, care a cerut ca arestul preventiv să fie înlocuit cu arestul la domiciliu. Contestația depusă la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a fost respinsă ca nefondată pe 7 iunie.
Tânărul își anunțase în martie intenția de a candida pentru fotoliul de primar al Ploieștiului, la alegerile locale din 2024.
Primul termen în procesul deschis pentru trădare a fost pe 4 octombrie, la Curtea de Apel București.
„La primul termen s-a dat amânare. Am solicitat noi documente de la DIICOT. Este în continuare în acest în custodia statului. Noi am solicitat arest la domiciliu, dar de fiecare dată ne-am fost respins, inclusiv la Înalta Curte. Așa s-a apreciat de către instanță”, a declarat Mihai Gârbea, pentru Gândul.
Trădarea intră la capitolul Infracţiuni contra securităţii naţionale din Codul penal și se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 394. -Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:
Sursa foto: Facebook
CITEȘTE ȘI: