Candidații români, număr-record de mandate la alegerile locale din Belgia. Cine sunt cele șapte câștigătoare, conform primelor rezultate centralizate

Candidații români, număr-record de mandate la alegerile locale din Belgia. Cine sunt cele șapte câștigătoare, conform primelor rezultate centralizate
Publicat: 15/10/2024, 09:00

Șapte românce vor intra în administrația locală a comunităților în care trăiesc în Belgia, în care au decis să de implice mai mult și pentru care au candidat la alegerile locale, care au avut loc duminică, din primele rezultate, obținute de Gândul cu sprijinul reprezentanților comunității românești din Belgia, Asociația RomBel, care le-au agregat din sursele oficiale.

Cetățenii belgieni, dar și toți cetățenii europeni cu rezidență care s-au înscris pentru votare, și-au ales, duminică, favoriții pentru a le prezenta interesele în administrația locală, iar printre câștigători sunt și șapte românce, a precizat Carmen Solomie, președintele RomBel, pentru Gândul.

Numărul de mandate obținute de candidații originari din România este un record pentru Belgia, față de un mandat, la alegerile locale anterioare.

Cele șapte câștigătoare se numără printre cele câteva zeci de români – aproximativ o sută, din datele neoficiale avansate – care au candidat duminică.

Informațiile culese de RomBel până luni seara din rapoartele oficiale publicate indică șapte doamne care au obținut un număr de voturi care să le asigure un loc în administrația locală.

  • Marcela Gori – candidat în Anderlecht – 654 de voturi
  • Dr. Karina Putineanu –Kraainem – 511 voturi
  • Xenia Duculescu (la al doilea mandat câștigat) – Saint-Gilles – 295 de voturi
  • Maria Spătaru – Sint-Agatha-Berchem – 268 de voturi
  • Gabriela Banu – Audergem – 236 de voturi
  • Clementina Ulmeanu – Sint-Agatha-Berchem – 201 voturi
  • Alexandra Maria Pasaliu – Ganshoren – 268 de voturi

Cine a candidat și cine a putut vota

Profilele de candidați au fost  foarte diverse, de la doctori, psihologi, întreprinzători, avocați la muncitori în construcții.

Aceștia au intrat în cursa electorală în multe dintre cele aproape 600 de unități administrativ-teritoriale din Regatul Belgiei, cu atât mai mult cu cât, în unele dintre ele, românii sunt printre cei mai numeroși străini.

Statisticile arată că în capitala Bruxelles, care include 19 comune, românii sunt a doua cea mai mare comunitate de imigranți, după francezi.

Conform legislației electorale din Belgia, care include un vot preferențial, indiferent de locul de pe listă al candidatului, diaspora românească a putut să își voteze conaționalii.

Sunt aproximativ 200.000 de români care trăiesc în Regatul Belgiei, conform cifrelor neoficiale avansate de autoritățile române din statul federal, care includ atât persoanele cu dublă cetățenie, rezidenții, cei născuți în Belgia din părinți stabiliți aici și cei neînregistrați, veniți aici sezonier.

La alegerile anterioare, votul era obligatoriu în toată Belgia, dar, începând cu aceste alegeri, obligativitatea nu se mai aplică în Flandra, astfel că cei stabiliți aici care decid să nu meargă la urne nu mai riscă să plătească o amendă.

Cetățenii belgieni sunt înscriși automat pe lista alegătorilor, dar cei care nu sunt belgieni au avut termen să se înscrie până la data de 31 iulie 2024. Toți cetățenii UE rezidenți în Belgia au dreptul de a vota la alegerile municipale, la fel și cetățenii din afară UE care sunt aici de cel puțin 5 ani.

Numărul candidaților români și cel al rezidenților în Belgia cu drept de vot sunt cifre mai mult estimative, dat fiind că unele statististici nu includ țara de origine.

„În Belgia există trei regiuni – Regiunea Flamandă, Regiunea Valonă, Regiunea Bruxelles-Capitală – și există comunitatea germanofonă. Românii trăiesc în toate aceste regiuni și există candidați în fiecare. Sunt și femei, și bărbați candidați, mai ales că Belgia a făcut în ultimii ani eforturi pentru a facilita participarea femeilor la viața politică și nu numai”, explică președinta RomBel.

Carmen Solomie precizează că nu există o statistică oficială referitoare la numărul românilor care candidează la alegerile municipale din 13 octombrie.

„Neoficial, autoritățile române în teritoriu vorbesc despre o probabilitate de 100 de candidați români. Este dificil pentru că în Belgia sunt 581 de municipalități. În plus, nu există o statistică belgiană care să studieze originea candidaților”, explică aceasta.

Sursa foto: Facebook

CITEȘTE ȘI:

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ | Români în instituțiile-cheie din Bruxelles. Cum a contribuit Cosmina la un regulament esențial în caz de ATAC MAJOR la securitatea cibernetică

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ | Sediul NATO din Bruxelles, gazda primei proiecții a unui film românesc, „Libertate”, de Tudor Giurgiu. Evenimentul marchează 20 de ani de la aderare

GHID DE CĂLĂTORIE | Ce poți vedea în Belgia, dincolo de instituțiile europene din Bruxelles? Topul celor zece orașe pe care merită să le vizitezi

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Am aflat cauza morții lui Valeriu Pavel Dan. Actorul filma pentru sezonul 2 din Wednesday
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Liam Payne „a sărit de pe balconul camerei sale” înainte să moară, spun autoritățile. Fostul...
„Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
Au apărut primele imagini din camera de hotel distrusă de Liam Payne. Ce au găsit...
Dieta cu „supă magică”. Slăbești până la șase kilograme într-o săptămână. Cum se prepară
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
Alertă în județul Constanța după ce o dronă ar fi intrat în spațiul României. Locuitorii...
Doliu imens în televiziune. Un legendar prezentator și jurnalist A MURIT
Care sunt limitele de viteză pentru Categoria B?
Mesaj RO-ALERT emis. MApN: Dronele au fost reperate în largul Mării Negre. O dronă a...
Descoperire ARHEOLOGICĂ de mare importanță! Datează din secolul IV
S-a pus limită la bani. Cine depășește 160 de euro trebuie să declare la vamă
Fără plafonări! Asociația marilor magazine - AMRCR - respinge măsurile de tip comunist
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Anamaria Prodan a declarat că Laurențiu Reghecampf și-a văzut băiatul după 2 ani și jumătate...
Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Periuțele de dinți și dușurile sunt adevărate „incubatoare” de virusuri