Hezbollah, adevărata AMENINȚARE pentru Israel? Analist: „Distrugerea așa-numitei axe a rezistenței islamice, construită de Iran”

Hezbollah, adevărata AMENINȚARE pentru Israel? Analist: Distrugerea așa-numitei axe a rezistenței islamice, construită de Iran
Publicat: 16/10/2024, 08:30

Orientul Mijlociu stă pe un adevărat „butoi de pulbere.” Militanții Hezbollah continuă atacurile cu rachete asupra zonelor situate în nordul și centrul Israelului. La rândul său, armata israeliană a bombardat, luni, zone din sudul și nordul Libanului, vizând poziții ale grupului Hezbollah, după atacul cu rachete produs duminică seară asupra unei baze israeliene, soldat cu moartea a patru militari și rănirea altor câteva zeci.

Ștefan Popescu, analist de politică externă și doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că operațiunile militare israeliene împotriva mișcării Hezbollah au avut ca punct de plecare atacurile teroriste din 7 octombrie, atunci când teroriștii Hamas au produs un adevărat masacru în Israel.

Reamintim că, mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani –  au fost rănite,ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas, în masacrul din 7 octombrie.

„Aceste lovituri au transformat Nordul Galileei într-o zonă tampon de facto”

Analistul susține că operațiunile întreprinse de Israel vizează distrugerea elementelor – așa-numitei axe a rezistenței islamice construită de Iran – scopul fiind acela de a-și extinde influența regională și de a supune Israelul unui război de joasă intensitate.

„Operațiunile militare israeliene împotriva mișcării Hezbollah au ca punct de plecare atacurile teroriste din 7 octombrie și poziționarea mișcării șiite libaneze de partea Hamas prin executarea de lovituri cvasicotidiene ale teritoriului israelian. Aceste lovituri au transformat Nordul Galileei într-o zonă tampon de facto.

După distrugerea capacităților militare ale Hamas, Israelul s-a focalizat pe adevărata amenințare – Hezbollahul. Astfel, operațiunile israeliene vizează distrugerea elementelor așa-numitei axe a rezistenței islamice construită de Iran, cu scopul de a-și extinde influența regională și de a supune Israelul unui război de joasă intensitate.

Nu trebuie uitate operațiunile israeliene, despre care se vorbește prea puțin, de pe teritoriul Siriei – bombardarea din aer a unor obiective ale milițiilor șiite și eliminarea unor responsabili iranieni”, a punctat Ștefan Popescu.

„În cazul în care Trump va câștiga, este probabil ca unele operațiuni mai îndrăznețe să vizeze teritoriul iranian”

Analistul de politică externă recunoaște însă că, momentan, nu există riscul unui conflict regional de amploare, deși lucrurile par să degenereze pe zi ce trece, iar situația din Orientul Mijlociun este una extrem de tensionată și de îngrijorătoare.

În plus, analistul de politică externă mărturisește că guvernul de la Tel Aviv încearcă să valorifice fereastra de oportunitate de la Washington, despre care Ștefan Popescu riscă să se închidă pe data de 5 noiembrie, dacă echipa Harris – Waltz va avea câștig electoral.

„Cu toată intensificarea operațiunilor la care asistăm acum, nu există riscul unui conflict regional de amploare întrucât Iranul este paralizat, iar Hezbollahul – principalul scut și vârf de lance al său – este puternic afectat de eliminarea de către Israel a unei întregi ierarhii.

Prin intensificarea operațiunilor israeliene, guvernul de la Tel Aviv încearcă să valorifice fereastra de oportunitate de la Washington care riscă să se închidă pe data de 5 noiembrie, dacă echipa Harris-Waltz va avea câștig. În cazul în care Donald Trump – un candidat puternic favorabil Israelului – vă câștiga, atunci este foarte probabil ca unele operațiuni mai îndrăznețe să vizeze chiar teritoriul iranian”, a conchis Ștefan Popescu.

Aproape 70 de oameni au fost răniţi într-un atac cu dronă al Hezbollah asupra localităţii Binyamina

Reamintim că un atac cu dronă al Hezbollah asupra unei baze militare israeliene a ucis patru soldați și a rănit peste 60 de persoane într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri asupra Israelului de la începutul războiului, în octombrie anul trecut. Armata israeliană a declarat că va analiza modul în care drona a intrat în Israel fără a declanșa o alertă.

Este a doua oară în două zile când o dronă cade în Israel. Sâmbătă, în timpul sărbătorii israeliene de Yom Kippur, o altă  dronă a lovit o suburbie din Tel Aviv, provocând pagube, dar fără răniţi.

Atacul a fost revendicat de Hezbollahul pro-iranian, care a precizat într-un comunicat că luptătorii săi au lansat „o escadrilă de drone explozive asupra unei tabere a antrenament a brigăzii Golani din Binyamina, la sud de Haifa”, dedicând atacul liderului său Hassan Nasrallah, ucis pe 27 septembrie într-un raid israelian în apropiere de Beirut.

Netanyahu cere ONU să retragă trupele UNIFIL, folosite de teroriști ca scuturi umane

Luptele din sudul Libanului se intensifică, iar oficialii libanezi spun că Israelul și-a extins zona de operațiuni a trupelor terestre. În plus, premierul israelian i-a cerut secretarului general al ONU să evacueze de urgență forțele de menținere a păcii.

După ce patru membri ai forței ONU de menținere a păcii au fost răniți în atacuri israeliene, Benjamin Netanyahu a cerut evacuarea Căștilor albastre.

”Refuzul dumneavoastră de a evacua soldații UNIFIL (n.r. – de menținere a păcii) îi transformă în ostatici ai Hezbollah. Calea cea mai simplă și evidentă de a asigura acest lucru (protecția) este pur și simplu să îi scoatem din zona de pericol. Domnule secretar general, scoateți forțele UNIFIL din calea pericolului. Acest lucru ar trebui făcut chiar acum, imediat.”

SUA amenință ISRAELUL cu oprirea livrărilor de armament

Administrația Joe Biden a avertizat Guvernul Benjamin Netanyahu că va opri furnizarea de armament Israelului dacă nu suplimentează urgent asistența umanitară în Fâșia Gaza, afirmă surse guvernamentale israeliene.

Într-un document secret transmis Israelului, Casa Albă a exprimat ”preocupări puternice” în legătură cu ”deteriorarea situației umanitare în Fâșia Gaza în ultimele săptămâni”, cerând acțiuni urgente pentru îmbunătățirea accesului umanitar.

Este important de precizat că simultan cu războiul cu Hezbollah din sudul Libanului, trupele israeliene luptă cu Hamas în Fâșia Gaza.

Armata a reînnoit ordinul de evacuare pentru palestinienii din nordul enclavei după zile de confruntări intense, iar tancurile au ajuns din nou la marginea nordică a orașului Gaza, iar unele cartiere au fost puternic bombardate.

China solicită un armistițiu permanent în Fâșia Gaza

Administrația Chinei a cerut, luni, Israelului și Iranului să evite un conflict militar direct, Beijingul reiterând apelurile pentru armistiții în Fâșia Gaza și Liban.

Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, a îndemnat luni toate părțile implicate în conflictul din Orientul Mijlociu să evite un conflict de amploare între Israel și Iran. Wang Yi l-a sunat pe ministrul israelian de Externe, Israel Katz, cerându-i să evite escaladarea tensiunilor și atacurile asupra trupelor ONU de menținere a păcii în sudul Libanului.

Ministrul israelian de Externe a cerut Chinei să manifeste ”o poziție echilibrată și corectă” față de conflictele din Orientul Mijlociu.

Rusia ar fi livrat DRONE grupului Hezbollah

Rusia a furnizat drone militare organizației militante libaneze Hezbollah, în contextul confruntărilor cu Israelul, afirmă surse citate de presa arabă, în timp ce armata israeliană continuă masiv bombardamentele în Liban.

Grupul Hezbollah a primit de curând drone de fabricație rusească, au declarat surse din cadrul serviciilor secrete citate de cotidianul libanez Al Nahar și de agenția de presă italiană ANSA. Moscova nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Între timp, administrația de la Washington solicită o soluție diplomatică la conflictul cu mișcarea Hezbollah, prin oprirea atacurilor cu rachete și retragerea trupelor israeliene din Liban.

”În definitiv, noi vrem obținerea unui armistițiu, vrem o soluție diplomatică. Incursiunile armatei israeliene trebuie să fie limitate. Așteptăm aplicarea Rezoluției ONU 1.701. Și când spun ca vreau implementarea Rezoluției 1.701, acest lucru include toate prevederile, fără să fie implementate doar de Hezbollah, ci și prin retragerea forțelor israeliene dincolo de sudul Liniei Albastre”, a declarat joi seară Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Atacul Hamas de la 7 octombrie constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

Rusia a livrat DRONE grupului Hezbollah /Armata israeliană continuă operațiunile în Liban

Biden a avut o conversație „productivă” cu Netanyahu despre RIPOSTA contra Iranului /Washingtonul vrea o soluție diplomatică în Liban

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment ISW: După Ucraina, Putin ia în calcul invazia totală a Republicii Moldova. Planurile militare...
Câți bani au primit eliminații Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, de la Antena 1, pentru...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Prețul nesimțit pe care îl plătesc românii comparativ cu bulgarii pentru același credit imobiliar. Dezvăluirile...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din...
Discuția dintre șeful CIA și Putin, când americanii au știut că Rusia va invada Ucraina....
Ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce a făcut în camera de hotel, înainte...
Dieta cu „supă magică”. Slăbești până la șase kilograme într-o săptămână. Cum se prepară
Cum trebuie investiţi banii familiei pentru un câştig uriaş în 10 ani. De ce e...
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
Copiii dispăruți ai milionarului Adrian Marițan au fost găsiți! Unde se află aceștia și ce...
Doliu imens în televiziune. Un legendar prezentator și jurnalist A MURIT
Inginerii de la RAR au crezut că e o banală Dacia dar au avut o...
Diana Şoşoacă deschide lista SOS pentru Senat în Bucureşti
Descoperire ARHEOLOGICĂ de mare importanță! Datează din secolul IV
Doliu în televiziunea din România. Marele actor a părăsit scena. Ne-a făcut pe toți să...
Ioana State: Aveam 200 de lei și mâncam de 300. Cum a ajuns celebră și...
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
FOTO Nunta lui Theo Rose în imagini. "Așa cum am visat. Simplu și cu sens!"
Fanii Oanei Moșneagu au fost luați prin surprindere. Cum a apărut actrița în fața lor:...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Leii din Kenya secolului al XIX-lea se hrăneau cu oameni, indică ADN-ul prelevat din dinții...