Polonia SUSPENDĂ dreptul de a solicita azil, cu câteva zile înaintea unui summit european privind migrația

Polonia SUSPENDĂ dreptul de a solicita azil, cu câteva zile înaintea unui summit european privind migrația
Publicat: 15/10/2024, 13:31
Actualizat: 15/10/2024, 13:46

Premierul polonez, Donald Tusk, și-a anunțat partidul despre planurile de a introduce o nouă strategie privind migrația și a declarat că Varșovia va suspenda temporar dreptul de a solicita azil pentru persoanele care trec frontiera din Belarus.

Tusk susține că măsura are drept scop să împiedice Belarusul și Rusia să încerce să destabilizeze Polonia. Începând din 2021, Varșovia și UE au acuzat Belarusul și Rusia că încurajează migranți și refugiați, majoritatea din Orientul Mijlociu și Africa, să călătorească spre Minsk și de acolo mai departe spre frontiera poloneză, scrie Financial Times.

„Dreptul și datoria noastră este să protejăm frontiera poloneză și europeană”, a anunțat Donald Tusk pe platforma de social media X. „Securitatea acesteia nu va face obiectul negocierilor – cu nimeni”.

Decizia Varșoviei riscă să afecteze și mai mult consensul fragil privind politica în materie de migrație și azil dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar, care este deja contestat de partidele de extremă-dreapta în plină ascensiune pe întregul continent.

Decizia lui Donald Tusk vine cu doar câteva zile înainte de un summit al liderilor UE, în cadrul căruia chestiunea azilului va fi subiectul principal.

Reuniune Meloni-Tusk-Scholz, înainte de summitul european

Premierul de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, care se opune de mult timp migrației ilegale în bloc, a invitat un grup restrâns de lideri care împărtășesc aceleași idei, inclusiv Tusk și Olaf Scholz, să organizeze o reuniune pregătitoare la Bruxelles, înainte de summit, potrivit mai multor persoane familiarizate cu propunerea. Scopul întâlnirii ar fi să convină asupra unei poziții comune privind o abordare mai dură a migrației, au declarat aceste persoane.

Bruxelles-ul se confruntă cu o presiune în creștere pentru a da undă verde la ceea ce unele capitale au numit eufemistic „soluții inovatoare” care să le permită să limiteze migrația.

„Îmi amintesc când unii diplomați au început să vorbească despre „soluții inovatoare” acum 18 luni și unii dintre noi am fost atât de șocați încât am căzut de pe scaune. Dar acum acest tip de retorică devine aproape mainstream”, a declarat un diplomat UE de rang înalt implicat în negocierile premergătoare summitului.

Printre propuneri se numără înființarea de „centre” pentru solicitanții de azil, în afara blocului comunitar, după modelul acordului Italiei cu Albania, țară candidată la UE, unde astfel de centre urmează să devină operaționale în această săptămână.

De asemenea, Guvernele încearcă să crească numărul migranților respinși la frontierele externe ale blocului și să intensifice eforturile de returnare a acestora în țările lor de origine.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a scris liderilor UE, prezentând ceea ce ea a prezentat ca „soluții europene pentru o provocare europeană” de abordare a creșterii migrației ilegale.

În scrisoarea adresată liderilor, von der Leyen a afirmat că Bruxellesul va face progrese în ceea ce privește aceste cereri, și va accelera punerea în aplicare a noilor norme UE în materie de azil.

„Ar trebui, de asemenea, să continuăm să explorăm posibilele căi de urmat în ceea ce privește ideea de a dezvolta centre de returnare în afara UE”, a scris ea, adăugând că Bruxelles-ul ar “trage învățăminte” din acordul Italia-Albania.

În Polonia, decizia lui Donald Tusk a alimentat tensiunile din cadrul propriei coaliții de guvernare

Două dintre partidele partenere s-au distanțat de planul lui Tusk, insistând că premierul nu le-a consultat înainte de a face anunțul. Szymon Hołownia, liderul partidului Polonia 2050, a declarat că „restricții atât de severe” nu ar putea fi utilizate ca măsuri preventive și ar necesita aprobarea Parlamentului înainte de a deveni lege.

„Dreptul la azil este „sacru” în dreptul internațional și rezultă din convențiile ratificate de Republica Polonă. Susțin în mod consecvent poziția conform căreia siguranța frontierelor este absolut primordială, dar siguranța nu exclude omenia”, a declarat Szymon Hołownia.

Peste 60 de ONG-uri, inclusiv Amnesty International și Fundația Auschwitz-Birkenau, l-au îndemnat pe Donald Tusk să renunțe la planurile de suspendare temporară a dreptului de azil, spunându-i că volatilitatea regiunii „nu ne scutește de omenie”, scrie The Guardian.

Într-o scrisoare deschisă, coaliția de ONG-uri a afirmat că drepturile și libertățile fundamentale nu sunt subiect de discuție sau negociere politică. „Datorită lor, mii de femei și bărbați polonezi au găsit adăpost în străinătate în vremurile dificile ale totalitarismului comunist”, se arată în scrisoare.

„Trăim în vremuri dificile și nesigure de război, conflicte izbucnind peste tot în lume, iar noi înșine funcționăm pe marginea unui război. Dar acest lucru nu ne scutește de omenie și de respectarea legii”, a afirmat coaliția de ONG-uri.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună