Într-o ediție transmisă live de Gândul, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României a criticat ferm atitudinea Austriei în legătură cu blocarea aderării României la spațiul Schengen. Diaconescu a explicat că decizia Austriei încalcă regulile nescrise ale negocierilor din cadrul Uniunii Europene și creează un precedent periculos pentru viitor. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Cristian Diaconescu a început prin a evidenția că poziția Austriei, care blochează aderarea României la Schengen, este nejustificată și contravine unor norme nescrise, dar recunoscute în cadrul Uniunii Europene. El a subliniat că astfel de acțiuni izolează Austria de restul țărilor membre și de Comisia Europeană, care a dat deja un aviz pozitiv.
„Cazul Austriei este inacceptabil pentru că încalcă reguli nescrise ale negocierilor indirecte înăuntrul Uniunii Europene.”, a declarat Diaconescu.
Diaconescu a criticat faptul că Austria promovează o temă de politică internă prin blocarea unei decizii externe. Această practică este, în opinia sa, dăunătoare pentru coeziunea Uniunii Europene și poate crea un precedent negativ. El a avertizat că, dacă un stat folosește dreptul de veto în scopuri politice interne, acest lucru poate afecta viitoarele decizii comune ale UE.
„Un stat pe politica lui internă m-a blocat. Se poate crea un precedent și altădată să se întâmple la fel.”, a adăugat el.
Decizia Austriei de a bloca aderarea României la Schengen o izolează nu doar față de celelalte state membre, ci și în relația cu Comisia Europeană, care a avizat pozitiv candidatura României. Diaconescu a subliniat că România îndeplinește toate criteriile tehnice necesare pentru a intra în spațiul Schengen, iar blocajul impus de Austria este contrar evaluărilor majorității statelor membre.
„Austria sfidează practic evaluarea majorității, izolându-se în relația cu Comisia, care a dat avizul necesar.”
Cristian Diaconescu a subliniat importanța unui efort diplomatic concertat pentru a obține sprijinul altor state membre în problema Schengen. El a explicat că România trebuie să creeze o „masă critică” de susținători, astfel încât un stat izolat precum Austria să nu poată influența deciziile majore.
„Trebuie să creezi masa critică a tuturor celorlalți parteneri pentru a contracara astfel de blocaje.”, a spus Diaconescu.
În opinia lui Diaconescu, tema aderării României la Schengen a fost gestionată prost de către autoritățile actuale. El a criticat absența unui profil european clar al României și lipsa de profesionalism în abordarea subiectelor importante, cum este Schengen. Diaconescu a avertizat că o astfel de atitudine pasivă nu ajută România să își atingă obiectivele europene.
„Ce mi se pare de-a dreptul inadmisibil este să ratezi teme precum Schengen.”, a concluzionat fostul ministru.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”