Una dintre multele rachete trimise de gruparea teroristă Hezbollah asupra Israelului, în ultima perioadă, a aterizat la 500 de metri de locuința lui Michael Koren, aflată la 25 de kilometri nord-est de Tel Aviv. Deși recunoaște că nu este o persoană care să se panicheze ușor, de această dată s-a speriat, primul impuls fiind să iasă repede din adăpostul în care se ascunsese împreună cu soția, pentru a vedea dacă s-au spart geamurile.
Michael Koren, cetățean israelian de origine română, mărturisește, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul, că deși solidaritatea isrelienilor în fața dușmanului comun a rămas în picioare, nu este deloc simplu să trăiești și să treci prin toate stările posibile și imposibile pe care ți le dă faptul că, oricând, la orice oră din zi și din noapte, sunt trimise rachete, se aud bubuituri și zgomote care te fac să te gândești la tot ceea ce este mai rău.
Fără să se plângă prea mult, israelienii, de la mic la mare, s-au adaptat, s-au autodisciplinat. Michael Koren povestește că nepoțica sa îi anunță uneori că trebuie să meargă în camera de adăpost, atunci când se aude sirena. Este însă un mod de viață care aduce cu el teamă, panică și sentimentul că, oricând, cineva poată să-ți fure copilăria, bucuriile și chiar întreaga viață.
După un an de confruntări transfrontaliere, Israelul şi Hezbollah-ul libanez, un aliat al mişcării palestiniene Hamas, au intrat în război deschis. Totodată, din 30 septembrie, armata israeliană a lansat o ofensivă terestră împotriva grupării șiite pro-iraniene în sudul Libanului, însoţită de lovituri aeriene.
Peste 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani – au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas, în masacrul din 7 octombrie 2023, o tragedie care a schimbat iremediabil viețile israelienilor.
Pentru Michael Koren, momentul 7 octombrie a însemnat și să nu mai poată călători. O situație care a amplificat și mai mult tragedia acelor momente, deoarece Michael Koren este ghid autorizat, iar una dintre marile sale bucurii este să călătorească și să fie alături de turiști, atât de cei români, cât și de cei israelieni.
Michael Koren s-a născut în România, acolo unde a și trăit primii 35 de ani. În perioada comunistă, a plecat în Israel, unde locuiește și acum. De când a ieșit la pensie, a absolvit cursul de ghizi al Societății Geografice de Turism din Tel Aviv și a ajuns ghid autorizat atât pentru turiștii israelieni în România, dar și pentru pelerinii români în Israel.
Michael Koren iubește turismul, dar mai ales este dornic să le dezvăluie turiștilor informații – și știe foarte multe lucruri – despre frumusețile și locurile emblematice din România, dar și din Israel.
Michael Koren este momentan în România, într-o excursie de șapte zile, în care simte că poate explora, alături de cei cărora le este ghid, locuri care să-i facă pe oameni să mai uite puțin de ceea ce se întâmplă în Israel.
Recunoaște că pentru israelieni, ținând cont și de contextul tragic pe care oamenii de acolo îl trăiesc, România este o țară sigură.
„În domeniul turismului, lucrez de opt ani. În Israel, am lucrat la Societatea de Electricitate. De meserie sunt inginer electrotehnician. Înainte de a ieși la pensie am zis că trebuie să fac o schimbare și atunci am făcut o școală de turism în Israel, dar și în România. Am atestat de ghid și fac turism.
Adică aduc grupuri de israelieni în România și îi duc prin țară, fac tururi în București. Acum sunt în România, într-o excursie de șapte zile. Am plecat din București, am mers pe Transfăgărășan, am ajuns la Sibiu, de la Sibiu am mers pe Transalpina până la Rânca și de acolo am plecat la Căciulata, pe Valea Lotrului. I-am dus pe turiști și la Drăgășani, la crama Știrbei, unde am întâlnit o doamnă care ne-a povestit că este strănepoata lui Barbu Știrbei.
România este o țară sigură pentru Israel. Asta am spus-o la toată lumea. Adică, israelienii se simt în siguranță aici, deoarece situația este foarte tensionată în țara lor. Vă dați seama, Israelul luptă împotriva a șapte forțe și o să vi le enumăr. Una este Hamas, a doua este Hezbollah, apoi Iran, Siria, Irak, apoi rebelii Houthi din Yemen și, a șaptea, arabii teroriști din teritoriile din Cisiordania”, povestește Michael Koren, în interviul pentru Gândul.
Michael Koren recunoaște că în Israel situația este una foarte delicată. Spaima cea mai mare este aceea că țara în care trăiește a ajuns să fie izolată.
Mărturisește că nu înțelege logica presiunilor făcute din mai multe părți de încetare a focului, în condițiile în care israelienii trăiesc zi de zi în coșmarul rachetelor trimise din toate părțile.
Israelianul de origine română crede că orice slăbiciune a Israelului va fi speculată imediat de către dușmanii săi, despre care susține că doresc dispariția acestui stat.
„Israelul intenționează să atace Iranul deoarece, așa cum știți, Iranul a tras peste 200 de rachete asupra Israelului. Dacă îmi amintesc bine, s-a întâmplat acum vreo două săptămâni. Pot să vă spun că una din rachete a căzut chiar în orășelul în care locuiesc eu, în curtea unei școli, peste o magazie în care, din fericire, nu era nimic. Nu a fost omorât nimeni, dar s-au spart geamurile și au căzut țiglele de la 100 de case.
Deci 100 de familii au suferit de pe urma acestei explozii. Acum, Israelul intenționează să răspundă cu aceeași monendă, pentru că în Orientul Apropiat este legea junglei. Adică, dacă te simte slab, leul te mănâncă, dar dacă te simte puternic, atunci stă la distanță.
Ce vreau să spun este că Israelul a rămas o țară izolată. Se tot spune, auzeam o discuție a lui Netanyahu cu Macron, care i-a spus că trebuie să înceteze focul și să ajungă la un armistițiu cu Hezbollah, pentru că omoară oameni nevinovați.
Adică, Israelul omoară oameni nevinovați?! Deci, ăia aruncă în fiecare zi 200 de rachete, 100 de oameni sunt în tunelurile de la Hamas și toată lumea țipă «fă pace, încetează focul și totul se va rezolva». Ce se va rezolva? De ce nu s-a rezolvat până acum? Această situație nu este una logică, după părerea mea. Dar, aici, totul este o chestie de politică”.
Michael Koren povestește că viața în Israel nu este una deloc ușoară în aceste momente și că, după tragedia începută în 7 octombrie 2023, oamenii sunt cu adevărat speriați.
Cei mai afectați sunt însă cei care au încă rude, prieteni, familie în tunelurile din Gaza, prizonieri la Hamas. Pentru populație, nu este deloc ușor să trăiască printre alarme, bubuituri, să tresară mereu și să stea cu ochii în patru pentru a găsi un adăpost în care să se ascundă atunci când sunt atacuri cu rachete.
„Sunt încă foarte mulți oameni care au rude ale celor care sunt în tunelurile din Gaza, sunt rude ale celor care mor pe front, sunt cei care și-au părăsit casele din Nord, circa 100.000 de oameni, și cei din Sud, ale căror chibuțuri au fost distruse aproape în totalitate. Discutăm și despre oamenii direct afectați, oameni care au nevoie de tratamente psihologice, pentru că pur și simplu sunt într-un declin total. Nu mai vorbim de faptul că toată ziua se aruncă rachete, jumătate din țară fiind sub alarmă.
Sunt destui oameni care au venit și în România, dar în România nu poți să stai cât vrei dacă nu ești cetățean român, poți să stai trei luni.
Deși nu sunt o fire care să se sperie ușor, recunosc că m-am speriat atunci când a căzut această rachetă, acum vreo două săptămâni, la aproximativ 500 de metri de casa mea. Am auzit bubuitura și am vrut să ies din camera adăpost de unde eram, dar soția a strigat la mine să nu ies.
Voiam să văd dacă s-au spart geamurile. Dar, atunci când auzi alarma, când auzi bubuituri, nu este deloc o stare plăcută. Cine nu a trecut prin așa ceva, nu poate percepe la adevărata lor dimensiune aceste fenomene. Nepoțica mea este obișnuită, strigă imediat cum aude alarma: «bunica, hai să intrăm că s-a auzit alarma». Copiii sunt educați așa și reacționează ca atare”, a mai povestit israelianul de origine română.
Michael Koren vede Iranul „tartorul” acestui război și al teroriștilor din gruparea Hezbollah. În opinia sa, întreg conflictul existent este unul la nivel global, între Statele Unite și axa Rusia – Iran – Coreea de Nord – China.
„Furnizează bani, furnizează tehnologie pentru acești teroriști. Și există această axă Rusia – Iran – Coreea de Nord – China, care, de fapt, la nivel global, este un război, acel război rece, între Est și Statele Unite. Conflictul la nivel global este între Statele Unite și acest această axă despre care vorbeam. Conflictul trebuie să să se stingă până la urmă. Nu știu dacă ni se termină resursele, dar hai să vedem ce se întâmplă în jurul Israelului.
În ceea ce privește Gaza, a devenit o ruină. Nu mai este o casă, toată lumea stă prin corturi, totul s-a distrus. Problema cu încetarea focului este cine pune condițiile și cine acceptă condițiile. În primul rând, la noi este treaba cu ostaticii care trebuie rezolvată, deoarece nu se știe cine mai e în viață. Ei (n.r. – grupările teroriste) pur și simplu au făcut o coaliție ca să dstrugă complet Israelul și să nu să nu mai existe acest stat care se numește Israel. Da, ăsta este interesul lor!
La ora actuală, se încearcă o încetare a focului cu condiția ca acea hotărâre a Consiliului de Securitate să fie îndeplinită și supravegheată, dar nu de către trupele ONU, ci de alte trupe care să aibă posibilitatea să oprească această organizație teroristă să se înarmeze și să formeze puncte de atac și de apărare în interiorul satelor libaneze”, susține israelianul de origine română.
Michael Koren mărturisește că, dincolo de tragismul situației, războiul a adus în Israel și solidaritatea pierdută dintre oameni, pe fondul tensiunilor și orientărilor politice.
Israelianul de origine română susține că solidaritatea a venit când a apărut urgența găsirii unor soluții de supraviețuire, ceea ce i-a făcut pe oameni mult mai puternici și mai de temut în fața dușmanilor.
În clipa când a început războiul, toată lumea s-a unit, pentru că dacă nu se uneau, Israelul nu mai exista. Oamenii luptă ca să supraviețuiască și această solidaritate se păstrează. Există totuși o mișcare de susținere pentru eliberarea ostaticilor. Împreună cu soția, am participat și eu la o astfel de demonstrație, prin care să se ajungă la un compromis, pentru a fi eliberați ostaticii.
În ceea ce privește solidaritatea împotriva dușmanului comun – că acela este dușmanul comun, nu contează de ce parte a hărții politice te afli -, este o chestie de supraviețuire. Bineînțeles că oamenii trebuie să se unească, că unde-i unu, nu-i putere și unde-s doi, puterea crește”, a conchis Michael Koren.
Un atac cu dronă al Hezbollah asupra unei baze militare israeliene a ucis patru soldați și a rănit peste 60 de persoane într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri asupra Israelului de la începutul războiului, în octombrie anul trecut. Armata israeliană a declarat că va analiza modul în care drona a intrat în Israel fără a declanșa o alertă.
Este a doua oară în două zile când o dronă cade în Israel. Sâmbătă, în timpul sărbătorii israeliene de Yom Kippur, o altă dronă a lovit o suburbie din Tel Aviv, provocând pagube, dar fără răniţi.
Luptele din sudul Libanului se intensifică, iar oficialii libanezi spun că Israelul și-a extins zona de operațiuni a trupelor terestre. În plus, premierul israelian i-a cerut secretarului general al ONU să evacueze de urgență forțele de menținere a păcii.
După ce patru membri ai forței ONU de menținere a păcii au fost răniți în atacuri israeliene, Benjamin Netanyahu a cerut evacuarea Căștilor albastre:
Refuzul dumneavoastră de a evacua soldații UNIFIL (n.r. – de menținere a păcii) îi transformă în ostatici ai Hezbollah. Calea cea mai simplă și evidentă de a asigura acest lucru (protecția) este pur și simplu să îi scoatem din zona de pericol. Domnule secretar general, scoateți forțele UNIFIL din calea pericolului. Acest lucru ar trebui făcut chiar acum, imediat”.
Administrația Joe Biden a avertizat Guvernul Benjamin Netanyahu că va opri furnizarea de armament Israelului dacă nu suplimentează urgent asistența umanitară în Fâșia Gaza, afirmă surse guvernamentale israeliene.
Într-un document secret transmis Israelului, Casa Albă a exprimat ”preocupări puternice” în legătură cu ”deteriorarea situației umanitare în Fâșia Gaza în ultimele săptămâni”, cerând acțiuni urgente pentru îmbunătățirea accesului umanitar.
Este important de precizat că simultan cu războiul cu Hezbollah din sudul Libanului, trupele israeliene luptă cu Hamas în Fâșia Gaza.
Armata a reînnoit ordinul de evacuare pentru palestinienii din nordul enclavei după zile de confruntări intense, tancurile au ajuns din nou la marginea nordică a orașului Gaza, iar unele cartiere au fost puternic bombardate.
Declaraţia a fost făcută în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat publicat de biroul său, citat de AFP.
Poziția premierului Netanyahu survine la scurt timp după ce Macron a crescut marţi presiunea asupra Israelului pentru a respecta deciziile Naţiunilor Unite.
„Premierul Netanyahu nu trebuie să uite că ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”, a spus Macron, referindu-se la votul din noiembrie 1947 al Adunării Generale a Naţiunilor Unite privind planul de împărţire a Palestinei într-un stat evreu şi unul arab.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns la comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron, afirmând că formarea ţării sale provine din „războiul de independenţă” din 1948, şi nu dintr-o decizie a ONU.
O reamintire pentru preşedintele Franţei: nu rezoluţia ONU este cea care a stabilit statul Israel, ci mai degrabă victoria obţinută în războiul de independenţă cu sângele luptătorilor eroici, mulţi dintre ei supravieţuitori ai Holocaustului – în special din Regimul de la Vichy din Franţa”, a declarat Netanyahu.
Tensiunile au crescut între cei doi lideri de când Macron a insistat că oprirea exporturilor de arme folosite de Israel în Fâşia Gaza şi Liban este singura modalitate de a pune capăt acestor confruntări.
Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie 2023 în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui un ”genocid” în înțelesul dreptului penal internaţional.
Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.
”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază experții internaționali, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii -, un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas”.
CITEȘTE ȘI:
Administrația SUA amenință ISRAELUL cu oprirea livrărilor de armament
Rusia a livrat DRONE grupului Hezbollah /Armata israeliană continuă operațiunile în Liban