Iranul amenință ISRAELUL cu o ripostă „decisivă” în cazul unui atac /Teheranul denunță „acțiunile aventuriere” ale lui Netanyahu

Iranul amenință ISRAELUL cu o ripostă „decisivă” în cazul unui atac /Teheranul denunță „acțiunile aventuriere” ale lui Netanyahu
Publicat: 16/10/2024, 15:01

Iranul va avea o ripostă ”decisivă” în cazul unui atac militar al Israelului, a avertizat, miercuri, ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, cerând intervenția Națiunilor Unite pentru oprirea ”acțiunilor aventuriere” ale Guvernului Benjamin Netanyahu.

”Iranul, care face toate eforturile pentru menținerea păcii și securității regionale, este pregătit în totalitate pentru o ripostă decisivă și regretabilă la acțiunile aventuriere ale Israelului”, a afirmat Abbas Araghchi într-o conversație prin telefon cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Cerem Națiunilor Unite să oprească ”crimele și agresiunile regimului israelian și să trimită asistență umanitară în Liban și Fâșia Gaza”, a subliniat ministrul iranian de Externe, potrivit cotidianului The Times of Israel.

De altfel, Abbas Araghchi a discutat prin telefon și cu ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, cerându-i și acestuia să oprească ”noile aventuri” ale Israelului.

Yoav Gallant, ministrul Apărării, a avertizat că Israelul pregătește un atac ”mortal, precis și surprinzător” împotriva Iranului. Forțele militare iraniene au lansat pe 1 octombrie circa 180 de rachete balistice spre Israel, după o serie de atacuri israeliene în Beirut și Teheran.

Biden vrea o ripostă „proporționată” contra Iranului

Administrația Joe Biden speră că riposta Israelului contra Iranului va permite evitarea unui conflict de amploare în Orientul Mijlociu.

”În Orientul Mijlociu, noi ne concentrăm pe anumite lucruri: protejarea forțelor americane și a cetățenilor americani din regiune, susținerea apărării Israelului, colaborarea cu agenția internă și cu partenerii din regiune pentru crearea condițiilor ca, în definitiv, să revenim la negocierile pentru un armistițiu și la rezolvarea tensiunilor prin mijloace diplomatice”, a declarat săptămâna trecută Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Președintele Joe Biden a avut săptămâna trecută o discuție ”productivă” cu premierul Benjamin Netanyahu despre potențiala ripostă israeliană la atacul iranian cu rachete balistice.

”Au fost discuții directe, productive, între președintele SUA și premierul Israelului, au discutat despre o serie de probleme. După cum știți, Statele Unite și Israelul au purtat discuții începând de săptămâna trecută, după atacul Iranului, discuțiile au continuat acum între președinte și prim-ministru, nu voi intra în detalii”, a declarat miercurea trecută Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Anterior, președintele Joe Biden a cerut Guvernului Benjamin Netanyahu să evite atacarea instalațiilor petroliere iraniene.

”Dacă aș fi în locul lor, m-aș gândi la alte variante în afară de atacarea instalațiilor petroliere”, a afirmat Biden acum câteva zile.

De altfel, președintele SUA a transmis că se așteaptă la o reacție ”proporționată” a Israelului și a anunțat clar că se opune unui atac asupra obiectivelor nucleare iraniene.

”Răspunsul este nu. Este clar că Iranul a deviat de la linia normală. Noi, liderii țărilor din Grupul G7 suntem de acord că (israelienii – n.red.) au dreptul să riposteze, dar proporționat”, a subliniat Biden.

Foto: Profimedia

Citește și:

Der Spiegel: Criză politică în GERMANIA /Scholz riscă pierderea încrederii SPD, pe fondul controverselor generate de noile măsuri de securitate

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Alexia Eram s-a despărțit de Mario Fresh pentru că O ÎNȘELA?! Ipoteza uimitoare care a...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
O femeie a reciclat sticlele adunate de la pelerinii din Iași. Câți bani a reușit...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Donald Trump l-a făcut „gunoi uman” pe Sebastian Stan. Actorul român a răbufnit: „M-am săturat”
„Nu mai am putere”. Cum a supraviețuit bărbatul care a plutit 67 de zile pe...
PRIMELE IMAGINI de la nunta lui Theo Rose cu Anghel Damian Nu o să îți...
Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la un eveniment privat. Cât de bine...
Cum să economiseşti eficient 12.000 de lei în 10 ani
Detalii șocante despre eleva din Călărași moartă din cauza unei provocări: "Poate era obosită"
El este Darius, tânărul baschetbalist răpus de o boală nemiloasă la doar 24 de ani....
S-a renunțat la schimbarea orei. Ce face România la final de octombrie
Inginerii de la RAR au crezut că e o banală Dacia dar au avut o...
Peste 100 de percheziţii la persoane şi instituţii din Suceava, între care Spitalul Rădăuţi
Totul a fost MINCIUNĂ! Marele ADEVĂR despre Columb, aflat abia ACUM
S-a dat ordin de la Comisia Europeană. Noile reguli UE. Toată lumea le respectă
Semnal mai bun la Wi-Fi. Opt trucuri simple
Un caz de meningită meningococică descoperit la școală i-a alertat pe părinții din România. Boala...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
FOTO Nunta lui Theo Rose în imagini. "Așa cum am visat. Simplu și cu sens!"
Acuzații grave împotriva lui Kanye West legate de o petrecere organizată de P. Diddy! Fosta...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Frate.. cum este în Anglia .. te-ai obișnuit să conduci cu...
Arheologii ar fi descoperit originile unei mari legende din mitologia nordică