Bandă de hoți români, specializați în furtul de șampanie, în vizorul poliției din Marea Britanie

Bandă de hoți români, specializați în furtul de șampanie, în vizorul poliției din Marea Britanie
Publicat: 16/10/2024, 17:05
Actualizat: 16/10/2024, 17:06

Poliția britanică se străduie să dea de urma unei bande de hoți români care au furat din magazine șampanie și alte bunuri de lux în valoare de cel puțin 87.000 de euro.

Furturile, organizate „în stil mafiot”, au devenit o veritabilă afacere care implică transportul de șampanie furată din Marea Britanie în Europa continentală, unde o penurie de vin a alimentat o piață neagră profitabilă, potrivit National Business Crime Solution (NBCS), scrie The Telegraph.

Hoții – care au fost porecliți „banda de șampanie” de către NBCS – operează de obicei în grupuri de câte trei, membrii bandei purtând căști Bluetooth pentru a comunica și a se avertiza reciproc dacă agenții de securitate îi urmăresc.

Ei încearcă să treacă neobservați în mulțimea de cumpărători de la raionul de alcool, unde iau sticle de șampanie de pe rafturi, folosind cărucioare sau coșuri de supermarket. Un membru al bandei declanșează apoi în mod deliberat alarma de securitate pentru a distrage atenția paznicilor, astfel încât ceilalți membri să poată ieși din magazin cu bunurile furate.

„Este ca o operațiune în stil mafiot. Este condusă ca o afacere”, a declarat Sarah Bird, șefa unității de servicii locale a NBCS.

Bird a spus că banda a profitat „din plin” de penuria de șampanie din Europa în urmă cu 18 luni, cauzată de o creștere post-Covid a cererii și de eșecul unor recolte. Bird a adăugat că grupul are o ierarhie clar definită, cu oameni de la vârf care instruiesc și un flux de angajați care sunt plătiți.

„Călătoresc într-un anumit loc, au o listă de cumpărături cu lucruri pe care trebuie să le fure. Ei fură bunurile și primesc o sumă zilnică”, a spus Bird.

„Banda de șampanie” este unul dintre cele 63 de grupuri de crimă organizată din Marea Britanie care au furat bunuri în valoare de cel puțin 2,87 milioane de euro în cinci ani, potrivit NBCS. Dintre acestea, 26 de grupuri provin din Marea Britanie și Irlanda, restul predominant din țările din Europa de Est.

“Banda de șampanie”, 60 de furturi din 2023 și până acum

“Banda de șampanie” este originară din România și este responsabilă pentru 60 de furturi pe tot teritoriul Marii Britanii, potrivit datelor NBCS.

Banda a ajuns prima dată în atenția NBCS, care colaborează cu 100 de companii pentru a combate infracțiunile din domeniul retailului, la începutul anului 2023.

Între timp, banda a început să vizeze și alte băuturi dar și produse precum carnea, și au dovedit că își pot modifica tacticile atunci când magazinele iau contramăsuri.

„Inițial foloseau cărucioare pentru a scoate mărfurile din magazine”, a declarat Bird. „Cu toate acestea, comercianții cu amănuntul au investit în tehnologia roților de cărucior pentru a opri cărucioarele în anumite puncte din magazine. Așa că hoții au început să folosească coșuri și pungi pentru a scoate bunurile din magazin.”

De asemenea, se pare că hoții organizează și „zile de antrenament”: un magazin din Harrogate a raportat prezența a cel puțin șapte membri ai bandei în magazin în timpul unui furt. NBCS suspectează că noilor recruți li s-a „arătat cum se procedează”.

Răspunsul autorităților: Proiectul Pegasus, revenire la legislația anterioară

Autoritățile au inițiat Proiectul Pegasus, care își propune să coordoneze acțiunile de strângere de informații și cele polițienești între diferite agenții și companii, cu scopul de a combate bandele de crimă organizată implicate în furturi din magazine.

În cadrul operațiunii, au fost efectuate 60 de arestări în total, într-un interval de patru luni, până acum.

Furtul din magazine a atins un nivel record, cu 50 de infracțiuni înregistrate de poliție în fiecare oră în Anglia și Țara Galilor, o creștere de 30% într-un an.

Comercianții cu amănuntul spun că furtul din magazine este acum atât de răspândit încât adaugă cel puțin șase eurocenți la fiecare tranzacție din magazin pentru a acoperi costul produselor în valoare de 2,15 miliarde de euro furate în fiecare an și a celor 837 de milioane de euro cheltuite de comercianții cu amănuntul pentru măsuri de securitate.

Partidul Laburist s-a angajat să introducă noi legi pentru a combate furturile din magazine, cerând poliției să investigheze cazul chiar dacă bunurile luate valorează mai puțin de 200 de lire sterline. Un proiect de lege privind infracțiunile va anula așa-numita „cartă a hoților din magazine” introdusă în 2014, conform căreia furtul de bunuri sub 240 de euro era considerat „valoare scăzută”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Alexia Eram s-a despărțit de Mario Fresh pentru că O ÎNȘELA?! Ipoteza uimitoare care a...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
18 dintre miile de soldați nord-coreeni trimiși să lupte în Ucraina ar fi dezertat. Forțele...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Donald Trump l-a făcut „gunoi uman” pe Sebastian Stan. Actorul român a răbufnit: „M-am săturat”
„Nu mai am putere”. Cum a supraviețuit bărbatul care a plutit 67 de zile pe...
PRIMELE IMAGINI de la nunta lui Theo Rose cu Anghel Damian Nu o să îți...
Scandal la Casa de Pensii! Zeci de pensionari s-au trezit cu pensia mărită după recalculare,...
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia,...
Detalii șocante despre eleva din Călărași moartă din cauza unei provocări: "Poate era obosită"
Vești bune pentru angajații din România! Salariul minim va fi majorat de la 1 ianuarie...
S-a renunțat la schimbarea orei. Ce face România la final de octombrie
Inginerii de la RAR au crezut că e o banală Dacia dar au avut o...
SUA anunţă un nou ajutor de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina
Totul a fost MINCIUNĂ! Marele ADEVĂR despre Columb, aflat abia ACUM
Bianca Drăgușanu, tupeu maxim în trafic. Ceilalți șoferi au luat foc
Un caz de meningită meningococică descoperit la școală i-a alertat pe părinții din România. Boala...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
FOTO Nunta lui Theo Rose în imagini. "Așa cum am visat. Simplu și cu sens!"
Acuzații grave împotriva lui Kanye West legate de o petrecere organizată de P. Diddy! Fosta...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Frate.. cum este în Anglia .. te-ai obișnuit să conduci cu...
Arheologii ar fi descoperit originile unei mari legende din mitologia nordică