Primul summit Uniunea Europeană-Consiliul de Cooperare al Golfului, în desfășurare la Bruxelles

Primul summit Uniunea Europeană-Consiliul de Cooperare al Golfului, în desfășurare la Bruxelles
Publicat: 16/10/2024, 18:55
Actualizat: 16/10/2024, 19:36

Uniunea Europeană organizează primul summit cu statele din Golf, ca parte a unui efort diplomatic al Uniunii de a consolida relațiile cu tările respective în căutarea sprijinului internațional pentru a izola Rusia.

Summitul, rezultatul inițiativelor lui Charles Michel, șeful Consiliului European, pe punctul de a își încheia mandatul, are loc în timp ce conflictele din Gaza și Liban se intensifică, cu temeri tot mai mari privind un război regional mai larg, scrie The Guardian.

Bruxelles-ul ar dori ca partenerii din Consiliul de Cooperare al Golfului CCG să fie de acord cu linia dură a UE cu privire la invaziei Ucrainei de către Rusia, dar nimeni nu se așteaptă ca aceștia să adopte pe deplin poziția sa anti-Moscova. În schimb, Uniunea Europeană și Consiliul de Cooperare al Golfului au poziții mai apropiate față de temele din Orientul Mijlociu, unde UE cere o încetare a focului în Gaza și o dezescaladare mai largă.

„Unul dintre obiective este de a evita o conflagrație generală”, a declarat un oficial UE, referindu-se la escaladarea violenței dintre Israel, Hamas și Hezbollah.

„Împărtășim aceleași preocupări cu privire la pace și securitate în întreaga regiune”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE.

De la invadarea Ucrainei de către Moscova, cei 27 de membri ai UE s-au adresat altor blocuri regionale, organizând primul summit cu țările ASEAN și primul din ultimii opt ani cu comunitatea CELAC din țările din Caraibe și America Latină, scrie Reuters.

O relație mai strategică și recunoașterea influenței

Scopul Uniunii în întâlnirea cu cele șase state arabe bogate din Consiliul de Cooperare al Golfului – Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – este de a face relația mai strategică, recunoscând influența acestor țări, în special în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

„Regiunea Golfului se află la răscruce de drumuri între Asia, Europa și Africa. Joacă un rol foarte important în multe dintre crizele de astăzi”, a declarat un înalt oficial UE.

Un parteneriat cu UE ar urma să acopere comerțul și investițiile, energia regenerabilă, securitatea regională și probleme ale cetățenilor, cum ar fi vizele.

Discuțiile privind un acord de liber schimb UE-CCG, care au început în urmă cu 35 de ani, au fost suspendate din 2008, cu dezacorduri cu privire la transparența licitațiilor publice și la produsele petroliere. Cu toate acestea, oficialii UE au spus că există și alte căi de cooperare comercială și de investiții.

Una din cererile din partea tărilor din Golf este liberalizarea vizelor. În prezent, nu sunt necesare vize UE pentru șederi scurte pentru cetățenii din Emiratele Arabe Unite, în timp ce cetățenii altor națiuni din Golf trebuie să obțină o viză valabilă timp de cinci ani.

Mai mulți lideri de rang înalt vor absenta de la summit, care precede o reuniune separată a liderilor UE. Cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul polonez, Donald Tusk, vor lipsi de la summit, deși Emmanuel Macron va vorbi în numele lui Scholz.

Activiștii pentru drepturile omului condamnă decizia UE de a-l invita pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

Invitația oferită de Uniune lui Mohammed bin Salman a fost criticată ca “o reabilitare internațională a lui bin Salman, la șase ani de la uciderea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi”, scrie The Guardian

Întrebat dacă vreunul dintre statele membre ale UE a exprimat rezerve cu privire la invitația făcută prințului Mohammed, un diplomat UE de rang înalt a spus: „Întrebarea pe care ați pus-o dumneavoastră nu este pusă aici”.

În 2021, agențiile de informații americane au concluzionat că prințul moștenitor saudit a aprobat asasinarea lui Khashoggi, un editorialist de la Washington Post, care trăia în exil în SUA și era unul dintre cei mai puternici critici ai regimului. Uciderea, torturarea și dezmembrarea disidentului în interiorul ambasadei saudite din Istanbul au transformat pentru scurt timp Arabia Saudită într-o țară “paria”.

Reabilitarea prințului Mohammed era în curs la mijlocul anului 2022, când Joe Biden a călătorit în Arabia Saudită. Premierul britanic de atunci, Boris Johnson, și liderii Franței și Germaniei, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au purtat, de asemenea, discuții în Arabia Saudită cu prințul Mohammed. Macron l-a primit pe prințul moștenitor la Paris în iulie 2022, după ce acesta se întâlnise cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

Claudio Francavilla, director asociat al UE la Human Rights Watch, a declarat: ” Mohammed bin Salman se prezintă ca un reformist, ca un conducător progresist, dar realitatea este că represiunea din Arabia Saudită contemporană nu a fost niciodată atât de puternică ca sub conducerea sa. Oameni au fost condamnați la zeci de ani de închisoare, două decenii de închisoare pentru tweet-uri, chiar la moarte pentru unele tweet-uri”.
Summitul UE „riscă să-l ajute să-și spele imaginea”, a adăugat el.

Autoritățile saudite au executat cel puțin 198 de persoane până acum în 2024, cel mai mare număr din 1990 încoace, potrivit Amnesty International.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Alexia Eram s-a despărțit de Mario Fresh pentru că O ÎNȘELA?! Ipoteza uimitoare care a...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
18 dintre miile de soldați nord-coreeni trimiși să lupte în Ucraina ar fi dezertat. Forțele...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Donald Trump l-a făcut „gunoi uman” pe Sebastian Stan. Actorul român a răbufnit: „M-am săturat”
„Nu mai am putere”. Cum a supraviețuit bărbatul care a plutit 67 de zile pe...
PRIMELE IMAGINI de la nunta lui Theo Rose cu Anghel Damian Nu o să îți...
Scandal la Casa de Pensii! Zeci de pensionari s-au trezit cu pensia mărită după recalculare,...
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia,...
Detalii șocante despre eleva din Călărași moartă din cauza unei provocări: "Poate era obosită"
Se schimbă radical vremea în România. Zonele în care temperaturile vor coborî sub pragul înghețului
S-a renunțat la schimbarea orei. Ce face România la final de octombrie
Inginerii de la RAR au crezut că e o banală Dacia dar au avut o...
SUA anunţă un nou ajutor de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina
Totul a fost MINCIUNĂ! Marele ADEVĂR despre Columb, aflat abia ACUM
Obligație pentru cei care stau la casă sau la bloc. Te lasă fără locuință. Nu...
Ingredientul care schimbă total murăturile. Este esențial, nu trebuie omis
Un caz de meningită meningococică descoperit la școală i-a alertat pe părinții din România. Boala...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
FOTO Nunta lui Theo Rose în imagini. "Așa cum am visat. Simplu și cu sens!"
Acuzații grave împotriva lui Kanye West legate de o petrecere organizată de P. Diddy! Fosta...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Frate.. cum este în Anglia .. te-ai obișnuit să conduci cu...
Arheologii ar fi descoperit originile unei mari legende din mitologia nordică