Primul summit Uniunea Europeană-Consiliul de Cooperare al Golfului, în desfășurare la Bruxelles

Primul summit Uniunea Europeană-Consiliul de Cooperare al Golfului, în desfășurare la Bruxelles
Publicat: 16/10/2024, 18:55
Actualizat: 16/10/2024, 19:36

Uniunea Europeană organizează primul summit cu statele din Golf, ca parte a unui efort diplomatic al Uniunii de a consolida relațiile cu tările respective în căutarea sprijinului internațional pentru a izola Rusia.

Summitul, rezultatul inițiativelor lui Charles Michel, șeful Consiliului European, pe punctul de a își încheia mandatul, are loc în timp ce conflictele din Gaza și Liban se intensifică, cu temeri tot mai mari privind un război regional mai larg, scrie The Guardian.

Bruxelles-ul ar dori ca partenerii din Consiliul de Cooperare al Golfului CCG să fie de acord cu linia dură a UE cu privire la invaziei Ucrainei de către Rusia, dar nimeni nu se așteaptă ca aceștia să adopte pe deplin poziția sa anti-Moscova. În schimb, Uniunea Europeană și Consiliul de Cooperare al Golfului au poziții mai apropiate față de temele din Orientul Mijlociu, unde UE cere o încetare a focului în Gaza și o dezescaladare mai largă.

„Unul dintre obiective este de a evita o conflagrație generală”, a declarat un oficial UE, referindu-se la escaladarea violenței dintre Israel, Hamas și Hezbollah.

„Împărtășim aceleași preocupări cu privire la pace și securitate în întreaga regiune”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE.

De la invadarea Ucrainei de către Moscova, cei 27 de membri ai UE s-au adresat altor blocuri regionale, organizând primul summit cu țările ASEAN și primul din ultimii opt ani cu comunitatea CELAC din țările din Caraibe și America Latină, scrie Reuters.

O relație mai strategică și recunoașterea influenței

Scopul Uniunii în întâlnirea cu cele șase state arabe bogate din Consiliul de Cooperare al Golfului – Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – este de a face relația mai strategică, recunoscând influența acestor țări, în special în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

„Regiunea Golfului se află la răscruce de drumuri între Asia, Europa și Africa. Joacă un rol foarte important în multe dintre crizele de astăzi”, a declarat un înalt oficial UE.

Un parteneriat cu UE ar urma să acopere comerțul și investițiile, energia regenerabilă, securitatea regională și probleme ale cetățenilor, cum ar fi vizele.

Discuțiile privind un acord de liber schimb UE-CCG, care au început în urmă cu 35 de ani, au fost suspendate din 2008, cu dezacorduri cu privire la transparența licitațiilor publice și la produsele petroliere. Cu toate acestea, oficialii UE au spus că există și alte căi de cooperare comercială și de investiții.

Una din cererile din partea tărilor din Golf este liberalizarea vizelor. În prezent, nu sunt necesare vize UE pentru șederi scurte pentru cetățenii din Emiratele Arabe Unite, în timp ce cetățenii altor națiuni din Golf trebuie să obțină o viză valabilă timp de cinci ani.

Mai mulți lideri de rang înalt vor absenta de la summit, care precede o reuniune separată a liderilor UE. Cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul polonez, Donald Tusk, vor lipsi de la summit, deși Emmanuel Macron va vorbi în numele lui Scholz.

Activiștii pentru drepturile omului condamnă decizia UE de a-l invita pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

Invitația oferită de Uniune lui Mohammed bin Salman a fost criticată ca “o reabilitare internațională a lui bin Salman, la șase ani de la uciderea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi”, scrie The Guardian

Întrebat dacă vreunul dintre statele membre ale UE a exprimat rezerve cu privire la invitația făcută prințului Mohammed, un diplomat UE de rang înalt a spus: „Întrebarea pe care ați pus-o dumneavoastră nu este pusă aici”.

În 2021, agențiile de informații americane au concluzionat că prințul moștenitor saudit a aprobat asasinarea lui Khashoggi, un editorialist de la Washington Post, care trăia în exil în SUA și era unul dintre cei mai puternici critici ai regimului. Uciderea, torturarea și dezmembrarea disidentului în interiorul ambasadei saudite din Istanbul au transformat pentru scurt timp Arabia Saudită într-o țară “paria”.

Reabilitarea prințului Mohammed era în curs la mijlocul anului 2022, când Joe Biden a călătorit în Arabia Saudită. Premierul britanic de atunci, Boris Johnson, și liderii Franței și Germaniei, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au purtat, de asemenea, discuții în Arabia Saudită cu prințul Mohammed. Macron l-a primit pe prințul moștenitor la Paris în iulie 2022, după ce acesta se întâlnise cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

Claudio Francavilla, director asociat al UE la Human Rights Watch, a declarat: ” Mohammed bin Salman se prezintă ca un reformist, ca un conducător progresist, dar realitatea este că represiunea din Arabia Saudită contemporană nu a fost niciodată atât de puternică ca sub conducerea sa. Oameni au fost condamnați la zeci de ani de închisoare, două decenii de închisoare pentru tweet-uri, chiar la moarte pentru unele tweet-uri”.
Summitul UE „riscă să-l ajute să-și spele imaginea”, a adăugat el.

Autoritățile saudite au executat cel puțin 198 de persoane până acum în 2024, cel mai mare număr din 1990 încoace, potrivit Amnesty International.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună