ALEGERI prezidenţiale şi referendum în Republica MOLDOVA. Totul despre votul din 20 octombrie. Secții de votare deschise în România pentru moldoveni

ALEGERI prezidenţiale şi referendum în Republica MOLDOVA. Totul despre votul din 20 octombrie. Secții de votare deschise în România pentru moldoveni
Foto: Shutterstock
Publicat: 18/10/2024, 08:30
Actualizat: 18/10/2024, 09:45

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne, duminică 20 octombrie 2024, pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani. Aceste alegeri reprezintă cel de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței țării. Secțiile de votare vor fi deschise la ora 07:00, iar alegătorii își vor putea exprima votul până la ora 21:00.

Concomitent cu alegerile prezidențiale se va desfășura și un referendum la care moldovenii vor răspunde la întrebarea:

„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Acest dublu scrutin vine într-un moment în care Republica Moldova se confruntă cu multiple provocări, atât interne, cât și externe. Printre acestea se numără procesul de integrare europeană, gestionarea relațiilor cu Federația Rusă, în special în contextul conflictului din Transnistria, necesitatea implementării reformelor economice și sociale, precum și eforturile continue de combatere a corupției.

Secții de votare deschise în România pentru cetățenii moldoveni

Autoritățile din Republica Moldova vor deschide 16 secții de votare pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional.

Reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la București informează că trei din cele 16 secții de votare vor fi deschise în București. Două vor fi în incinta Autorității Electorale Permanente și una în sediul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Câte o secție de votare pentru cetățenii din Republica Moldova va fi amplasată și în orașele: Brașov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanța, Oradea, Galați, Suceava și Timișoara.

Adresele secțiilor de votare deschise în România pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt:

  • București (o secție): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Stavropoleos nr. 6;
  • București (două secții): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3;
  • Cluj-Napoca (două secții): Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;
  • Iași (o secție): Casa de Cultură a Studenților, str. Vasile Conta nr. 30;
  • Iași (o secție): Școala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 64;
  • Brașov: Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului, nr:39;
  • Sibiu: Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1;
  • Timișoara: Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12;
  • Craiova: Universitatea din Craiova, str. A.I.Cuza nr. 13;
  • Oradea: Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române, nr. 1F, Corp A;
  • Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare Suceava”, str. Universității nr. 13;
  • Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești nr. 158;
  • Galați: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domneasca nr. 47;
  • Constanța: Universitatea „Ovidius”, bd. Mamaia nr. 124;

Documente necesare pentru cetățenii din Republica Moldova care votează în România

  • Buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare;
  • Buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului;
  • Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova în 2024

Pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 11 candidați:

Pe buletinul de vot aceștia sunt înscriși astfel:

  • Alexander Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
  • Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
  • Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”;
  • Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  • Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  • Ion Chicu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
  • Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  • Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”;
  • Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  • Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni;
  • Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni.
Buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Cum va arăta buletinul de vot pentru referendumul din Republica Moldova

Buletinul de vot pentru referendum va conține întrebarea supusă consultării publice. În dreapta textului întrebării se plasează pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” și „NU”, iar sub acestea – două cercuri.

Alegătorii vor aplica ștampila cu mențiunea „Votat” în unul dintre cercurile de sub patrulaterele inscripționate cu „DA” sau „NU”.

Parlamentul de la Chișinău a decis ca acest referendum să fie organizat simultan cu alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Buletinul de vot pentru referendumul din Republica Moldova.
Buletinul de vot pentru referendumul din Republica Moldova.

Desfășurarea procesului de votare

Procesul de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova 2024 urmează pași clari pentru a asigura transparența scrutinului:

  • Identificarea alegătorului: La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă actul de identitate operatorului. Acesta verifică dacă persoana este înscrisă în lista electorală și dacă îndeplinește condițiile pentru a vota.
  • Primirea buletinului de vot: După verificare, alegătorul primește buletinul de vot și semnează în lista electorală. Buletinul de vot conține numele tuturor candidaților înregistrați.
  • Completarea buletinului: Alegătorul intră în cabina de vot, unde, în secret, aplică ștampila „Votat” în dreptul numelui candidatului preferat. Este important de menționat că alegătorul poate vota doar pentru un singur candidat.
  • Depunerea votului: După completare, alegătorul pliază buletinul de vot pentru a păstra secretul votului și îl introduce în urna de vot sigilată.
  • Returnarea ștampilei: Alegătorul returnează ștampila „Votat” membrilor biroului electoral și părăsește secția de votare.

Pentru persoanele cu dizabilități sau care nu pot vota independent din motive de sănătate, legislația prevede posibilitatea de a fi asistate în cabina de vot de o persoană de încredere.

În cazul votului prin corespondență, alegătorii înregistrați primesc materialele de vot prin poștă și trebuie să le returneze completate până la data stabilită, pentru a fi luate în considerare.

Observatorii naționali și internaționali, precum și reprezentanții mass-media acreditați, pot fi prezenți în secțiile de votare pentru a monitoriza procesul electoral și a asigura transparența acestuia.

Cum sunt validate alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Pentru ca alegerile să fie validate, este necesară o prezență la vot de cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Câștigător este declarat candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate (50%+1).

În eventualitatea în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută în primul tur, se organizează un al doilea tur de scrutin la două săptămâni după primul tur. La acesta participă primii doi candidați clasați în primul tur. În al doilea tur, este ales președinte candidatul care obține cele mai multe voturi, indiferent de rata de participare la vot.

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este validat de Curtea Constituțională. După validarea scrutinului, candidatul ales președinte depune jurământul în fața Parlamentului şi a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile după alegeri.

Cum ar putea fi modificată Constituția din Republica Moldova după referendum

Dacă pragul de validare a referendumului constituțional republican de o treime dintre alegătorii înscriși pe liste va fi atins și dacă răspunsul afirmativ la întrebare va întruni mai mult de jumătate dintre voturi, Constituția Republicii Moldova va fi modificată.

Proiectul de lege care vizează modificarea legii fundamentale se referă la completarea preambulului Constituției cu două noi alineate care reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și declară integrarea în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic al țării. De asemenea, introduce un nou titlu în Constituție, „Integrarea în Uniunea Europeană”, care stabilește că aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a acestora va fi reglementată prin lege organică adoptată de Parlament.

De asemenea, acest titlu specifică faptul că prevederile tratatelor UE și alte acte juridice obligatorii ale Uniunii Europene vor avea prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, în conformitate cu prevederile actului de aderare.

Referendumul republican constituţional este organizat la iniţiativa preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Iniţiativa de revizuire a Constituţiei Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputaţi ai Partidului „Acţiune şi Solidaritate” (PAS) şi a fost avizată de Curtea Constituţională (16 aprilie 2024). Astfel, partidul de guvernământ a implementat iniţiativa preşedintelui Maia Sandu, anunţată în decembrie 2023, notează Institutul pentru Iniţiative Strategice din Moldova, într-un articol publicat pe pagina https://www.ipis.md/. Consiliul European a decis să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE la 14-15 decembrie 2023.

La referendumul republican pentru modificarea Constituţiei în vederea integrării europene a Republicii Moldova au fost înregistraţi 15 participanţi: 14 partide politice şi un bloc electoral format din trei partide. Dintre acestea, doar două susţin opţiunea „NU” (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul „Renaştere”), după ce un partid a fost exclus din cursă pentru încălcarea normelor de finanţare a partidelor. Totodată, două cereri de înregistrare au fost respinse de Comisia Electorală Centrală, iar alte două formaţiuni au anunţat că vor boicota referendumul, îndemnând cetăţenii să nu participe (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – PSRM şi Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei – PDCM).

În favoarea opţiunii „DA” s-au înregistrat, potrivit https://alegeri.md: Partidul Verde Ecologist, Mişcarea „Respect Moldova”, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare, Blocul electoral „Împreună”, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Mişcarea Alternativa Naţională, Partidul „Democraţia Acasă”, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul „NOI”, Partidul Reîntregirii Naţionale „Acasă”, Partidul Social Democrat European şi Partidul „Voinţa Poporului”.

Controverse privind votul în Rusia și regiunea transnistreană

O controversă majoră a fost generată de reducerea numărului secțiilor de votare din Rusia, de la cinci la două. O situație aparte o reprezintă secțiile de votare deschise pentru locuitorii din regiunea transnistreană, unde se vor amenaja 30 de secții în localități aflate sub controlul autorităților de la Chișinău. Conform Comisiei Electorale Centrale (CEC), la 2 octombrie 2024, erau înregistrați 274.475 de cetățeni cu drept de vot având domiciliul în unitățile administrativ-teritoriale de pe malul stâng al Nistrului.

În privința secțiilor din Rusia, vor funcționa doar două, situate în cadrul Ambasadei, deoarece Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anunțat că nu poate asigura logistica necesară pentru deschiderea altor secții în trei orașe rusești. În consecință, către Moscova vor fi trimise doar 20.000 de buletine de vot.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe de la Chișinău, a avertizat miercuri că există indicii privind organizarea unor transporturi de votanți în Federația Rusă, pentru a crea impresia de aglomerație la cele două secții de vot din Moscova, deschise pentru alegerile prezidențiale și referendumul proeuropean din 20 octombrie. Ministerul de Externe al Republicii Moldova a cerut autorităților ruse să evite orice acțiuni care ar putea compromite procesul electoral.

Presa a sesizat cazuri în care cetățeni ai Republicii Moldova au fost înregistrați, fără consimțământul lor, pentru a vota în Rusia. Aceștia au constatat că nu mai figurează pe listele electorale din localitățile lor de domiciliu și au depus plângeri la CEC. Investigațiile CEC au arătat că mulți dintre acești alegători ar fi cerut să voteze în Rusia, deși aceștia neagă că ar fi făcut vreo solicitare și nu au intenția de a călători în Rusia pentru vot.


CITEȘTE ȘI:

Maia Sandu cheamă moldovenii la VOT pentru integrarea în UNIUNEA EUROPEANĂ: O șansă unică în viață!

Klaus IOHANNIS, la reuniunea Consiliului European: Discutăm sprijinul nostru pentru parcursul european al Republicii Moldova

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un, prima declarație după ce Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile...
Mario Fresh i-a plătit-o cu vârf și îndesat Alexiei Eram, după ce a ieșit cu...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
„Lipă? E Ceaușescu și Stalin la un loc!“: culisele scandalului din sport, explozive și cu...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Un român gelos din Italia a vrut să-și arunce de la etaj soția, dar a...
Ultimul minut din viața lui Yahya Sinwar. Imagini filmate de o dronă israeliană cu câteva...
Copiii milionarului Adrian Marțian au fost găsiți! Ireal unde se aflau cei 3 frați în...
Cauza morții lui „Puiu”, de la Etno TV. Ce s-a întâmplat seara trecută cu actorul
Vremea 21 octombrie - 18 noiembrie. Două săptămâni cu temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei....
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
Copiii dispăruți ai milionarului Adrian Marțian au fost aduși în țară. Cei trei frați ar...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate sau nu Dacia Duster la dotări? -...
Mesaj RO-ALERT emis. MApN: Dronele au fost reperate în largul Mării Negre. O dronă a...
S-a întâmplat CU ADEVĂRAT! Cine I-A FURAT creierul lui Einstein după moarte
Sumele au fost virate direct în conturile românilor. Au demarat plata de miercuri, 16 octombrie
Adrian Alexandrov a călcat pe bec. Elena Udrea a aflat la Târșor
La mulți ani, Luca! Cele mai frumoase mesaje, felicitări și urări pentru sărbătoriții de astăzi,...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Oana Roman, postare neașteptată pe rețelele de socializare! Vedeta a vorbit despre pensia alimentară a...
Theo Rose dezvăluie prețul exact! Cât a costat, de fapt, rochia de mireasă:"Nu aveam nevoie...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Singurătatea poate provoca, la propriu, coșmaruri, potrivit unui studiu