Prima pagină » Actualitate » Cei mai mulți sinistrați din județul Galați și-au refăcut casele cu banii primiți în ajutor de la stat, dar „alții i-au BĂUT la crâșmă”

Cei mai mulți sinistrați din județul Galați și-au refăcut casele cu banii primiți în ajutor de la stat, dar „alții i-au BĂUT la crâșmă”

Cei mai mulți sinistrați din județul Galați și-au refăcut casele cu banii primiți în ajutor de la stat, dar „alții i-au BĂUT la crâșmă”

În luna septembrie, aproape 7.000 de case din 30 de localități gălățene au fost afectate de inundații, iar Guvernul a alocat bani pentru refacerea caselor și a drumurilor din zonele afectate. Unii au primit chiar și 25.000 de lei, iar trebuie să aducă documente care să demonstreze că și-au cumpărat materiale de construcție, electrocasnice sau mobilier.

Doar că, în timp ce mulți dintre sinistrați au grijă de fiecare ban leu cheltuit și fac tot posibilul să revină la o viață normală, alții nu pleacă din cârciumile din sat, susțin vecinii, citați de Știrile Pro TV.

Oamenii mai gospodari s-au apucat de treabă imediat după ce s-au oprit ploile și s-au retras apaele, iar casele încep să arate la fel ca înainte de potop. Chiar dacă pentru unii banii par puțini, ceilalți sunt mulțumiți că au primit, totuși, un sprijin. Astfel, cu banii primiți de la autorități și-au cumpărat ceea ce nu au mai putut recupera din noroi.

Unii încearcă să o ia cu totul de la capăt și se mută definitiv din locurile inundabile.

Femeie: „Am cumpărat fier să-mi fac casă.
Reporter: În altă parte?
Femeie: Da. În curte la mama mea.”

Valoarea unora dintre case înainte de inundații era mai mică decât ajutorul de la stat.

„Pentru casele vechi, valoarea impozabilă variază între 15.000 și 25.000 de lei. Iar pentru casele nou construite valoarea impozabilă este cuprinsă între 150.000 și 250.000 de lei”, a precizat Alina Dumitrache, administrator public în comuna Pechea, județul Galați.

Iată câteva mărturii alea unor sinistrați care s-au folosit de banii primiți de la autorități:

  • „Acum nu mai pare nimic pentru că am lăsat să se usuce, am avut dezumidificatoare. Am pus din nou rigips, am dat cu var, am gletuit”;
  • „Am luat gresie, am luat o mașină de spălat. Ca să ne apucăm de-acuma”;
  • „Am cumpărat tot ce este pentru casă. Încă nu ne-a ajuns. Tot mai trebuie”.

Dar există și unele excepții, privind cheltuirea cu folos a sumelor respective:

  • „Noi i-am primit și alții i-a băut la crâșmă. În loc să meargă la muncă, cum mergem. Și uite mâinile cum mi se văd”;
  • „Stă pe la baruri, fumează, bea”.

Vezi aici dezastrul inundațiilor din Galați. Cum s-a văzut din elicopter calamitatea care a scos din case sute de oameni și a ucis șapte persoane.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și