Într-o ediție transmisă live de Gândul, fostul premier Adrian Năstase a analizat transformările politice și identitare din Statele Unite, subliniind că, după Războiul Rece, națiunea americană a pierdut o parte din scopul și unitatea sa inițială. În opinia fostului premier, lipsa unui adversar clar și o nouă „bătălie generalizată” împotriva ordinii mondiale actuale sunt elemente care contribuie la instabilitatea globală. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Adrian Năstase a menționat că în ultimele decenii, Statele Unite au experimentat o pierdere a identității lor internaționale, după ce lupta împotriva comunismului, care a fost un liant puternic în perioada Războiului Rece, s-a încheiat. Fără această misiune clară, SUA par să fie într-o criză identitară.
„Când s-a terminat Războiul Rece, se punea întrebarea: ce mai înseamnă să fii american? Statele Unite și-au pierdut oarecum sensul misiunii lor în lume,” a declarat Năstase.
Năstase a atras atenția asupra noii rivalități dintre Statele Unite și China, comparând-o cu tensiunile de odinioară dintre America și Rusia. În opinia sa, China devine un nou adversar global, însă relația dintre cele două puteri este încă neclară și complicată.
„China devine un fel de adversar, un fel de umbră foarte puternică, la ceea ce reprezenta la un moment dat Rusia ca adversar,” a explicat el.
Năstase a subliniat că asistăm la o „bătălie generalizată” împotriva ordinii mondiale stabilite după Al Doilea Război Mondial. Această bătălie este condusă de mai multe state, printre care China și Israel, fiecare cu propriile obiective strategice.
„Asistăm la ceea ce eu cred că poate fi numită o bătălie generalizată împotriva ordinii mondiale de după încheierea Războiului Rece,” a afirmat fostul premier.
Israelul, conform lui Năstase, joacă un rol important în schimbarea echilibrului geopolitic actual. El a punctat că statul israelian încearcă să-și extindă coridorul de securitate în Orientul Mijlociu, contracarând ordinea internațională bazată pe rezoluțiile ONU.
„Israelul duce o bătălie împotriva unei ordini bazate pe rezoluțiile ONU, încercând să își construiască un coridor de securitate mai larg,” a adăugat Năstase.
Năstase a încheiat comentariile sale referindu-se la situația României și la necesitatea de a nu ignora schimbările rapide din jurul său. El a folosit o paralelă ironică cu o discuție imaginară între Nicolae și Elena Ceaușescu pentru a sublinia cât de în urmă rămâne țara în fața acestor provocări globale.
„Să nu ne îngrijorăm, noi suntem cu 500 de ani în urmă,” a spus Năstase, citând o discuție fictivă între soții Ceaușescu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”