Lupta pentru Președinția Republicii Moldova / Politico: DEZINFORMAREA bazată pe gen, arma secretă a Rusiei

Lupta pentru Președinția Republicii Moldova / Politico: DEZINFORMAREA bazată pe gen, arma secretă a Rusiei
Foto: Shutterstock
Publicat: 18/10/2024, 14:57
Actualizat: 18/10/2024, 15:37

În contextul alegerilor din Republica Moldova, președintele Maia Sandu se confruntă cu o campanie de dezinformare orchestrată de actori externi, având scopul de a destabiliza țara și de a submina viitorul său european. Sandu, prima femeie președinte a Moldovei, luptă nu doar pentru realegere, ci și pentru viitorul democratic al țării în cadrul Uniunii Europene, în fața unei opoziții puternice, care include atât forțe interne, cât și externe, transmite Politico.

Pe măsură ce Moldova se apropie cu pași repezi de alegerile de duminică, miza nu ar putea fi mai mare. Actori rău intenționați, finanțați de surse externe, încearcă să influențeze opinia publică, iar ținta lor este președintele Maia Sandu — care luptă nu doar pentru realegere, ci și pentru viitorul țării sale ca democrație europeană.

Fiind prima femeie președinte a Moldovei, candidatura Maiei Sandu a devenit punctul central al unui val de atacuri de dezinformare cu tentă de gen, toate concepute pentru a-i submina conducerea și pentru a deraia referendumul de aderare la UE, care coincide cu alegerile prezidențiale.

Lupta dintre dreapta europeană și stânga comunistă

Într-un câmp electoral aglomerat de 10 candidați, Sandu este încă așteptată să câștige primul tur, în ciuda eforturilor de a o slăbi și discredita pe ea și pe femeile care servesc în administrația sa. Aceste atacuri sunt bazate pe gen, insidioase și necruțătoare, încercând să exploateze normele tradiționale de gen într-o țară în care 97% din populație consideră că femeile ar trebui să fie „prețuite și protejate de bărbați”.

Însă nu este vorba despre valorile tradiționale — este vorba despre manipularea lor pentru a menține influența Rusiei asupra Moldovei.

Dezinformarea care vizează femeile lider nu este doar o problemă a femeilor. Este o problemă de democrație; este o problemă a drepturilor omului; iar în era digitală, este și o chestiune de securitate națională. Aceste minciuni folosite ca arme sunt menite să fractureze temeliile guvernării participative și să erodeze încrederea în democrație.

Kristina Wilfore, co-fondatoarea platformei globale #ShePersisted, a subliniat că dezinformarea de gen, la fel ca cea împotriva femeilor lider din Italia, Ungaria sau Ucraina, este folosită pentru a fractura încrederea în guvernele democratice. În Moldova, dezinformarea este amplificată de rețelele sociale, unde algoritmii favorizează conținutul diviziv, facilitând astfel manipularea opiniei publice de către Kremlin.

Paralelele cu SUA sunt izbitoare. La fel ca vicepreședinta Kamala Harris, care a fost, de asemenea, ținta campaniilor de dezinformare, candidatura Maiei Sandu a fost un paratrăsnet pentru misoginia învelită în retorica politică. Și așa cum am văzut afirmații false despre identitatea și calificările lui Harris, platformele de socializare din Moldova sunt pline de videoclipuri false și teorii ale conspirației care vizează președintele în exercițiu.

Ambele femei s-au confruntat cu un val de atacuri digitale menite să slăbească încrederea publicului în conducerea lor – atacuri care sunt de gen, rasiste și xenofobe – și nu este întâmplător că aceste narațiuni se răspândesc atât de ușor.

În Moldova, în special, actorii rău intenționați sunt explicit pro-ruși, folosind un comportament neautentic și coordonat pentru a-și însămânța și amplifica atacurile. Campaniile fac parte dintr-o strategie mai amplă de destabilizare a țării, de alungare a candidatului pro-european și de a trage Moldova înapoi pe orbita Rusiei.

Folosirea de către Kremlin a deepfake-urilor și a narațiunilor false — susținând că avioane F-16 ucrainene vor ateriza în curând pe teritoriul Republicii Moldova și inventând povești despre „educația sexuală” obligatorie impusă de UE — oglindește haosul pe care a încercat să-l semene în alegerile din SUA din 2016. Cu toate acestea, metodele sale au devenit mai sofisticate.

Potrivit unei declarații comune a SUA, Canadei și Marii Britanii, Rusia folosește în prezent în mod activ „dezinformarea, activitățile criminale și ascunse și corupția pentru a submina suveranitatea și procesele democratice” în viitoarele alegeri din Republica Moldova.

Deși aceste platforme au un rol central în proliferarea dezinformării și a traficului de persoane, reacțiile lor au fost minime. În ciuda abuzurilor clare, companiile tehnologice precum Meta prioritizează profitul în detrimentul siguranței, permițând ca aceste fenomene să prospere pe platformele lor.

#ShePersisted a combinat monitorizarea rețelelor sociale cu analize de date pentru a înțelege amploarea toxicității direcționate împotriva femeilor lider din Moldova, iar concluziile arată un viitor îngrijorător pentru campaniile globale de dezinformare.

Rezultatele? O privire înfricoșătoare asupra viitorului campaniilor globale de dezinformare. De la deepfake-uri cu Sandu demisionând în timp ce poartă un hijab până la oferte de mită pentru alegători pentru a respinge integrarea Moldovei în UE, manipularea este la fel de diversificată pe cât este de periculoasă.

Într-un caz, oligarhul exilat și liderul opoziției Ilan Șor — văzut pe scară largă ca fiind „omul Moscovei în Republica Moldova” — a folosit Facebook pentru a rula sute de anunțuri care au fost vizualizate de 155 de milioane de ori. Faptul că a putut face acest lucru fără a se afla, de fapt, în Moldova, este o dovadă a puterii infrastructurii online care i-a fost oferită, având în vedere că Meta a eșuat repetat să urmărească și să elimine aceste campanii coordonate.

CITEȘTE ȘI:

ALEGERI prezidenţiale şi referendum în Republica MOLDOVA. Totul despre votul din 20 octombrie. Secții de votare deschise în România pentru moldoveni

Maia Sandu cheamă moldovenii la VOT pentru integrarea în UNIUNEA EUROPEANĂ: O șansă unică în viață!

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o...
Cum voiau s-o 'mătrășească' pe Oana Zăvoranu! Discuții explozive între Furtună, Țârdea și Ionuț Călin,...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
„Lipă? E Ceaușescu și Stalin la un loc!“: culisele scandalului din sport, explozive și cu...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Un bărbat s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii îi recoltau inima...
Ce s-a întâmplat cu miliardara Truong My Lan, care a primit pedeapsa capitală pentru frauda...
Mario Fresh i-a plătit-o cu vârf și îndesat Alexiei Eram, după ce a ieșit cu...
Secretul longevității: sfaturile doctorului Vlad Ciurea pentru o viață sănătoasă și lungă. Ce trebuie să...
"Dau benzină gratis". Anunţul unui influencer care a provocat haos în Timişoara. Cozi imense la un...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
Carnagiu pe o autostradă din Turcia după ce un autocar cu turiști s-a răsturnat. Șase...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Zelenski, la întâlnirea cu liderul NATO: Ucraina merită să devină al 33-lea membru al alianţei
S-a întâmplat CU ADEVĂRAT! Cine I-A FURAT creierul lui Einstein după moarte
Îți golește contul de toți banii. Avertisment ANAF pentru românii care au de dat bani...
Secretul gogonelelor murate. Cum rezistă perfect peste iarnă
Valeriu Pavel Dan s-a stins din viață la vârsta de 53 de ani. Celebrul actor...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Oana Roman, postare neașteptată pe rețelele de socializare! Vedeta a vorbit despre pensia alimentară a...
Ultimele momente ale lui Liam Payne în viață. Video-ul tulburător filmat cu puțin timp înainte...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Mormânt secret, descoperit într-una dintre cele mai faimoase minuni ale arheologiei