V-ați gândit vreodată ce conține salata de icre din supermarket? Alimentul este des cumpărat de români, însă nu toți clienții urmăresc ingredientele utilizate de producători. Dragos Pătraru a analizat, la „Starea Sănătății”, mai multe tipuri de salate de icre și a „tradus” etichetele. Ce au în compoziție? Iată informațiile mai jos.
Dragoș Pătraru a adus 8 tipuri de salate de icre de crap la rubrica „Starea Sănătății”. Pentru mulți români, salata de icre nu lipsește de pe masă, însă ce fel de ingrediente se regăsesc în compoziție? Deși se regăsesc sub forma mai multor varietăți, acestea au câteva ingrediente în comun.
Au fost selectate 8 salate de icre, majoritatea fiind de la producători diferiți. Etichetele au fost atent analizate de Dragoș Pătraru, la rubrica „Starea Sănătății”.
Vezi și Cea mai sănătoasă salată de VINETE din comerț. Eticheta care face diferența
Salată de icre nr. 1. Salată cu icre de crap, 110 grame. Ingrediente: ulei vegetal, de floarea soarelui, apă, 9% icre tarama sărate, 2% icre de crap sărate, ceapă, suc concentrat de lămâie, acidifiant, conservanți, arome, colorant. Origine icre, ceapă: din UE și din afara UE.
„Dezastru! Mi-e și frică să gust. Cum adică icre de crap cu 2% icre de crap? Adică, n-ar trebui eticheta asta să intre la înșelăciune?”, a spus Dragoș Pătraru.
Salată de icre nr. 2, 100 de grame. Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui 72,9%, icre de crap 5.3%, icre tarama 10.7%, apă carbogazoasă, sare, acidifiant, conservanți.
„Foarte puține icre de crap”, a precizat Dragoș Pătraru.
Salată de icre nr. 3. Salată tradițională cu icre de crap, 100 de grame. Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui (origine România), icre de crap sărate 12.5%, mix icre pește de apă dulce sărate 12%, apă carbogazificată, zeamă de lămâie. Sortiment cu ceapă 0.5%.
„Ceva mai bine, o rețetă ceva mai curată, cu mai multe icre de crap”, a spus Dragoș Pătraru.
Salată de icre nr. 4, 160 de grame, produsă în România. Ingrediente: ulei vegetal de floarea-soarelui, 10% icre de crap sărate, 8% icre tarama sărate, ceapă, apă, suc concentrat de lămâie, acidifiant, conservanți, colorant. Origine icre: din UE și din afara UE; ceapă: din UE; ulei: din UE.
„Cam aceeași treabă cu primele”, a susținut Dragoș Pătraru.
Salata de icre nr. 5, 75 de grame. Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui (România), apă, icre tarama 8%, sare, ceapă (din UE și din afara UE) 2%, file crap afumat 1%, pesmet, agenți gelatinizanți, conservanți, acidifiant, coloranți, aromă.
Salata de icre nr. 6, 130 de grame. Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui (din UE și din afara UE), apă, icre de crap 10%, ceapă 6%, pesmet, suc de lămâie, apă, acidifiant, agenți gelatinizanți, conservant, colorant, arome.
Salata de icre nr. 7, 150 de grame. Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui, apă, 9% icre crap sărate, 6% ceapă, 5% icre tarama sărate, suc concentrat de lămâie, pesmet, acidifiant, conservanți, arome, colorant. Poate conține urme de produse derivate din lapte, ouă și muștar. Origine icre, ceapă: din UE și din afara UE. Origine ulei: din UE.
Salata de icre nr. 8, 100 de grame. Ingrediente: icre sărate crap 11%, icre sărate tarama 8%, ulei rafinat de floarea soarelui, apă minerală, ceapă, acidifiant, conservant, stabilizator, antioxidant.
„Să știți că acolo unde v-am mai citit denumiri științifice și abia apoi v-am pus denumirea populară, aceasta din urmă nu era menționată pe etichetă. Mi se pare incredibil că un producător pune denumirea în latină, fără a explica celui care cumpără ce specie e acolo, de fapt. O mare bătaie de joc. (…) Apoi, mi se pare incredibil că preferi să înșiri fel de fel de mențiuni, că ești furnizorul cuiva, poze cu pescari, icre, recomandări de servire, dar nu încerci să faci partea cu ingrediente lizibilă. Nu e valabilă pentru toți de aici.
Lucrăm la o listă cu aceste lucruri pe care le-am tot observat de când facem această rubrică, lucruri pe care ni le-ați semnalat și voi în comentarii. Lista vrem să o prezentăm Comisiei parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice”, a spus Dragoș Pătraru.
În anul 2017, potrivit rubricii „Starea Sănătății”, APC a achiziționat și a analizat etichetele a 51 de produse de tip salată de icre. În urma analizei, s-au constatat următoarele:
Sursă foto: Starea Sănătății