Mircea Abrudean, SGG: “Doar investind în EDUCAȚIA civică, putem crește încrederea în actul de guvernare și în administrația publică”

Mircea Abrudean, SGG: “Doar investind în EDUCAȚIA civică, putem crește încrederea în actul de guvernare și în administrația publică”
Publicat: 22/10/2024, 13:17

Secretariatul General al Guvernului a fost reprezentat de către Mircea Abrudean la „Forumul Global OCDE – Creșterea Încrederii și Consolidarea Democrației”, cu tema „Identificarea de noi oportunități pentru viitorul democrației: Demnitate-Securitate-Încredere”, organizat la Milano în perioada 21-22 octombrie a.c., a adus în prim plan nevoia de a pune accent pe vocea cetățenilor în procesul decizional, ca element fundamental al unei guvernări deschise.

Atât cetățenii, cât și funcționarii publici, trebuie să fie implicați în crearea unei culturi a participării publice. Investind în creșterea capacității civice și în formarea oficialilor, calitatea contribuțiilor cetățenilor se poate îmbunătăți și acestea pot fi mai bine integrate în elaborarea politicilor publice. Fără o încredere reală și o implicare sistematică a societății civile în crearea politicilor publice, efortul depus și propunerile noi de la nivelul central al administrației pot rămâne ineficiente. Feed-back-ul clar și prompt cu privire la modul în care sunt utilizate contribuțiile cetățenilor este esențial. Guvernele ar trebui să asigure informarea completă și corectă a cetățenilor cu privire la sugestiile care au fost adoptate și să explice de ce este posibil ca altele să nu fi fost potrivite. Această abordare generează încredere și arată că participarea civică are rezultate tangibile, a declarat Mircea Abrudean.

Acesta a avut, în marja Forumului, și două întâlniri bilaterale. Prima cu Gillian Dorner, director adjunct al Direcției pentru Guvernanța Publică a OCDE și Calos Santiso, șeful Diviziei pentru Guvernare Digitală, Inovare în sectorul public și Guvernare Deschisă OCDE, și o a doua, cu Ianoș Bertok, directorul Comitetului de Guvernanță Publică al OCDE. Subiectele abordate în cadrul întâlnirilor au vizat atât temele comune de colaborare între Guvernul României și OCDE, cât și progresele făcute de România în cadrul procesului de aderare la Organizație.

Forumul OCDE din acest an a urmărit să ofere o platformă incluzivă de dialog pentru guverne, societatea civilă și sectorul privat pentru a avansa agenda globală privind creșterea încrederii cetățenilor în procesul de guvernare. Discuțiile au vizat experiențele internaționale și inovațiile tehnologice care pot amplifica vocile cetățenilor în democrațiile moderne.

Participanții la Forum au discutat despre instrumentele digitale și utilizarea inteligenței artificiale ca instrument constructiv în procesul de guvernare, integritatea informației, combaterea dezinformării și consolidarea rezilienței față de ingerințele străine nejustificate, cooptarea cetățenilor în procesul de tranziție ecologică, precum și  guvernarea deschisă, pornind de la rezultatele celui de-al doilea Studiu OCDE privind încrederea în instituțiile publice, lansat la 10 iulie 2024.

 Am spus și ieri și mă bucur să pot sublinia și la finalul lucrărilor Forumului că România este considerată de OCDE ca reper de bună practică în domeniul guvernării deschise. Am făcut progrese importante și drumul nostru către alinierea la standardele internaționale în acest domeniu continuă . Sunt convins că vom putea integra în totalitate în legislația, politicile și practicile noastre recomandările făcute de OCDE, atât în domeniul guvernării deschise, cât și guvernanței publice și vom putea privi în urmă cu mândrie la tot efortul și consistența muncii depuse în acești ani, a mai spus șeful SGG.

CITEȘTE ȘI:

Mircea Abrudean, SGG: România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise

Cristina Corpaci
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cel mai mare escroc din istorie: Povestea incredibilă a bărbatului care a reușit să vândă...
Ținuta atipică aleasă de Daniela Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Invitații...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru 2025
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Din culisele primei dezbateri prezidențiale, Elena Lasconi la Antena 3 CNN. Ce nu s-a văzut...
Cum poți reclama șoferii agresivi în trafic pe noua aplicație a MAI. Ce informații trebuie...
Este oficial! Acestor 1.000.000 de pensionari români li se va mări din nou pensia, în...
Obiceiul banal care le umflă românilor factura la încălzire în sezonul rece. Toată lumea face...
Ai răbdare de trei ori mai mult, dar câştigul creşte de zece ori. Cum investim...
Cine sunt victimele accidentului de pe DN 2 Urziceni-Buzău? Un minor de 14 ani și...
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O altă persoană își parchează mașina în fața curții tale? Ce poți face, legal
Efectul Trump: Acţiunile companiilor europene dependente de export scad înaintea alegerilor din SUA. Candidatul Partidului...
ADEVĂRUL despre cel mai BOGAT pasager de pe Titanic! Înainte de catastrofă, a vrut să...
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele...
Nativii care își schimbă cariera. Vin mari lovituri financiare
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
Cine este, de fapt, Cristina Săvulescu, nora Deliei Budeanu? Povestea designerului preferat de Lady Gaga...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
Elon Musk, critic al imigrației, ar fi lucrat ilegal în Statele Unite în anii 1990