Gheorghe Toma are 83 de ani și este cel mai bătrân deținut criminal în serie din România. În anul 1973, a ucis doi soți cu toporul și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, dar Nicolae Ceaușescu l-a grațiat, în 1988, pe criminalul originar din Arad. Au urmat pedepse pentru furturi, proxenetism, dar și pentru alte trei crime, două dintre victime fiind chiar fiica și concubina sa. Criminalul în serie octogenar a adunat în total pedepse de aproape 100 de ani de închisoare și a stat aproape jumătate din viață în spatele gratiilor, unde încă inspiră teamă printre deținuți și în rapoartele de evaluare este descris ca fiind cu ”potențial agresiv”.
După zeci de ani petrecuți prin penitenciare, Gheorghe Toma a ajuns să acuze condițiile din celulele în care a fost închis și să le folosească în fața judecătorilor ca argument în cererile de eliberare condiționată. Gândul prezintă motivele pe care le-a invocat Gheorghe Toma în fața instanțelor de judecată, dar și ultima decizie, definitivă, din octombrie 2024, a magistraților de la Tribunalul Mehedinți, care i-au spulberat speranța că va trăi ultimii ani din viață ca un om liber.
Ajuns din nou un om liber, Gheorghe Toma nu se ține departe de infracțiuni, ba chiar chiar trece la un alt „nivel”, fiind închis din nou, în 2000, cu o pedeapsă de trei ani primită pentru proxenetism.
De fiecare dată când a fost trimis în spatele gratiilor, Gheorghe Toma a reușit să convingă că merită să fie eliberat înainte de termen, pentru ”bună purtare”. Odată ce ieșea însă pe poarta închisorii, redevenea omul dispus să facă rele, cu orice risc.
Gheorghe Toma a reușit să convingă în 2022 judecătorii să-l elibereze condiționat și o vreme, cât a fost sub supraveghere, nu a fost prins cu alte fapte penale.
În 2003 însă, Gheorghe Toma a comis a treia crimă. A ucis cu sânge rece un italian, cu 20 de lovituri de cuțit, iar după crimă, a fugit în Franța, știind că de data asta îl așteaptă ani grei de pușcărie.
În timp ce era în Franța, a primit o nouă condamnare, la 9 ani de închisoare pentru ultraj, după ce i-a trimis mesaje de amenințare procurorului care l-a anchetat pentru proxenetism.
Criminalul a reușit să stea pe malurile Senei până în 2006, atunci când a fost extrădat, după ce fusese prins în toamna anului 2005. Avea 65 de ani și îl aștepta o pedeapsă lungă pentru uciderea italianului, dar și condamnarea primită pentru ultraj.
În timpul anchetei, polițiștii au avut însă parte de o surpriză șocantă, când au descoperit că Gheorghe Toma mai ucisese două persoane, pe fiica și pe concubina sa.
Potrivit anchetatorilor, în iulie 1997 a omorât-o pe fiica lui cea mică, Tenzi, iar în 1998, a ucis-o pe concubina sa, Liliana Bonţoiu, pe care o bănuia că l-a turnat la poliție pentru furtul din 1994. Femeile, ucise cu brutalitate, au fost tăiate în bucăți și aruncate de pe un pod din Arad. Cadavrele acestora nu au fost găsite niciodată.
În noaptea de 13/14 februarie 1998, într-o astfel de ocazie, după ce a rememorat conflictele pe care le-a avut de-a lungul timpului cu concubina sa, inculpatul Toma Gheorghe a luat decizia uciderii ei. Astfel, după ce a sugrumat-o până când victima nu a mai dat semne că ar mai fi în viaţă, inculpatul a adus din bucătărie un ciocan de şniţele şi i-a aplicat victimei mai multe lovituri la nivelul capului”
Extras din rechizitoriul Parchetului
Fiica lui Gheorghe Toma îl convinsese să treacă apartamentul pe numele ei atunci când viitorul criminal se afla în pușcărie, pentru furtul din 1994.
După eliberarea din penitenciar, fiica sa i-a cerut să se mute. Gheorghe Toma a refuzat, dar fiica sa a făcut o cerere de ordonanţă preşedinţială prin care solicita evacuarea lui.
Criminalul a dus apoi cadavrul în baie, l-a dezbrăcat şi l-a pus în cada plină cu apă. Ulterior, a şters urmele de sânge cu o cârpă, a curăţat rosturile de la gresia din balcon cu şmirghelul şi a plecat în oraș, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
A aruncat la o ghenă de gunoi hainele fiicei sale şi cârpele pe care le folosise la ştergerea urmelor. După ce s-a întors acasă, pe înserat, criminalul a mâncat, iar apoi a tranșat cadavrul. „Erau albe, ca coala de hârtie”, spunea criminalul.
Gheorghe Toma a pus părțile din trupul fiicei sale în trei sacoşe mari de rafie și le-a cărat cu bicicleta până la canalul Mureşel, aflat la aproximativ 1,5 kilometri de blocul lui. Criminalul a aruncat de pe pod în apă bucățile de cadavru, s-a asigurat că nu ies la suprafață și a plecat acasă.
Toma Gheorghe a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, în urma căreia medicii au concluzionat că ucigașul are un „intelect corespunzător”, însă se dovedește a fi „impulsiv” și „instabil afectiv”.
”Toma Gheorghe are un intelect corespunzător, însă este instabil afectiv, impulsiv, cu toleranţă scăzută la frustrări şi are o personalitate cu trăsături antisociale”, au scris medicii în raport.
La momentul condamnării pentru crime, Gheorghe Toma avea peste 60 de ani și nu mai putea primi închisoare pe viață. Tribunalul Arad l-a condamnat, în 2012, la 25 de ani de închisoare pentru uciderea italianului și la alți 25 de ani pentru că și-a omorât fiica și concubina, iar după comasarea pedepselor a rămas să execute 30 de ani de închisoare. Era deja închis din septembrie 2005, când a fost prins în Franța, de unde a fost extrădat în 2006.
Anul trecut, cel mai bătrân deținut criminal în serie din România a făcut o contestație la executare. Toma Gheorghe voia să fie eliberat condiționat mai repede și a specificat, în contestație, că trebuie să primească „beneficiul recursului compensatoriu”, adică zile libere câștigate, care să îi fie scăzute din pedeapsă, pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciarele în care a fost închis de la ultima condamnare.
Criminalul a argumentat, în sprijinul solicitării sale, că a avut condiții grele în penitenciare și că nu ar fi beneficiat de spațiul de detenție corespunzător. Gheorghe Toma spera ca instanța să constate că a fost ținut în penitenciar în condiții necorespunzătoare și, în compensare, pentru fiecare 30 de zile astfel executate, să primească 6 zile scăzute din pedeapsă.
Contestația la executare a criminalului Toma Gheorghe a fost înregistrată la Tribunalul Timiș în 28 februarie 2023. Două luni mai târziu, instanța i-a respins cererea ca ”neîntemeiată” și l-a obligat să plătească 550 de lei cheltuieli judiciare făcute de stat pentru acțiunea lui.
Nemulțumit de hotărârea dată de magistrații de la Tribunalul Timiș, Gheorghe Toma a făcut contestație. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Timișoara în 6 iunie 2023. În aceeași lună, judecătorii i-au respins definitiv cererea deținutului care a comis cinci crime.
Criminalul a stat liniștit un an, iar în iulie 2024 a revenit cu o nouă acțiune în instanță, de data asta cerând liberarea condiționată, la o altă instanță, pentru că fusese mutat între timp de la Timișoara la Penitenciarul Drobeta-Turnu-Severin, după ce fusese închis, în 2022, în Penitenciarul Spital Dej.
Magistrații de la Judecătoria Drobeta-Turnu Severin au decis, în august – la cinci zile după ce Gheorghe Toma a împlinit 83 de ani – că cererea criminalului în serie este „neîntemeiată”. Nici judecătorii Tribunalului Mehedinți nu au considerat că Gheorghe Toma poate fi lăsat liber. Chiar dacă are 83 de ani, criminalul care a ucis doi oameni în comunism și alți trei după Revoluție încă este considerat un pericol pentru societate, dacă ar fi lăsat liber.
În 10 octombrie 2024, ultima lui cerere de eliberare condiționată a fost respinsă definitiv. Judecătorii l-au pus și să plătească, pentru acțiunea sa, cheltuieli judiciare de 150 de lei.
Gheorghe Toma a rămas și după mulți ani petrecuți în spatele gratiilor cu o agresivitate pe care nu și-o poate controla și nu are niciun regret pentru crimele violente pe care le-a comis. Deși a avut posibilitatea să facă terapie în penitenciar, a refuzat că stea de vorbă cu un psiholog, preferând în schimb să rămână printre deținuți cu imaginea criminalului feroce.
În 2022, când era la Spitalul Penitenciar Dej, a cerut să fie eliberat condiționat, având în vedere că este închis de peste 20 de ani și, din cauza vârstei, are probleme medicale. Judecătorii din Dej și apoi și cei din Cluj au considerată însă că și după atâția ani de detenție, a rămas cu ”potențial agresiv”.
Deși își asumă responsabilitatea faptelor comise, nu manifestă regret și prezintă potențial agresiv în situațiile percepute ca fiind puternic afectogene, starea de recidivă evidențiind posibilitatea unui potențial infracțional.
A refuzat să parcurgă programul psihologic specific recomandat persoanelor cu dificultăți în gestionarea agresivității, dar este interesat de menținerea unei imagini pozitive asupra propriei persoane”, au fost argumentele judecătorilor de la Tribunalul Cluj care i-au respins în martie 2022 cererea de liberare condiționată.
Dacă ar reuși să iasă pe poarta închisori ar vrea, așa cum chiar el a mărturisit, să se răzbune pe cei care l-au trimis în spatele gratiilor.
CITEȘTE ȘI: