Bugetul de austeritate prezentat de premierul Michel Barnier pentru reducerea deficitului public generează probleme pentru activitățile economice ale Franței, cu impact asupra zonei euro, comentează cotidianul Financial Times.
După cinci decenii în care a eșuat să își echilibreze bugetul, Franța vrea reducerea deficitului bugetar anul viitor prin majorări de taxe și reduceri de cheltuieli în valoare de 60 de miliarde de euro. Însă măsurile de austeritate de la Paris generează riscuri asupra creșterii economice, într-un climat care este la fel de fragil ca Guvernul Barnier.
”Situația generează presiuni și asupra zonei euro, unde sănătatea economică relativă a Franței era un element de echilibru pe fondul scăderii economice a Germaniei”, notează cotidianul Financial Times.
Premierul Michel Barnier tocmai a dezvăluit un set de măsuri fiscale care ar avea obiectivul reducerii deficitului bugetar de la 6,1% anul acesta la 5,0% până la sfârșitul anului 2025. Barnier crede că propunerile sale vor ajuta Franța să atingă până în 2029 ținta UE de 3,0% în privința deficitului, dar și să faciliteze o creștere economică de 1,1% în 2025. Guvernul de la Paris susține că taxele impuse companiilor și persoanelor bogate vor fi doar ”punctuale și temporare”.
”În actuala situație urgentă, nu avem altă opțiune decât reducerea cheltuielilor bugetare și a deficitului”, a argumentat Michel Barnier.
Cu toate acestea, mulți economiști cred că impactul constrângerilor bugetare va fi mult mai mare decât estimează Guvernul Franței.
”Această perioadă va fi dificilă pentru toți: nu vor fi afectate doar companiile și persoanele bogate, ale căror taxe vor crește, ci și familiile și guvernele locale. Impactul va fi resimțit de toată lumea”, afirmă Bruno Cavalier, economist-șef la grupul de consultanță Oddo.
Alți specialiști amintesc că oricum cererea pe piețe era fragilă, în contextul inflației.
”În lipsa fondurilor guvernamentale, consumul ar fi scăzut încă de anul trecut”, atrage atenția Gilles Moëc, economist la compania de asigurări Axa, estimând că Franța va avea în 2025 o creștere economică de doar 0,6%.
”Noul buget al Franței arată că era reformelor economice favorabile companiilor, aplicate de Administrația Emmanuel Macron, se încheie, în contextul în care curățarea finanțelor publice este prioritatea Uniunii Europene și a investitorilor”, subliniază cotidianul Financial Times.
Noul Guvern de la Paris propune impozite suplimentare de 15,6 miliarde de euro pentru companii și persoanele bogate. Argumentează că măsurile vor fi aplicate doar doi ani, dar puțini analiști cred acest lucru.
”Metoda neobișnuită folosită de Guvern creează aparența că sunt mai multe reduceri de cheltuieli decât taxe. De fapt, este invers”, constată Silvia Ardagna, analist la compania Barclays.
Foto: Profimedia
Citește și: