Turnul medieval din Sighișoara, cunoscut sub numele de Turnul cu Ceas, este unul dintre cele mai importante și emblematice monumente din cetatea Sighișoara, România. Acesta este un simbol al orașului și unul dintre cele mai bine conservate turnuri medievale din Europa.
Turnul cu Ceas din Sighișoara fost construit în secolul al XIV-lea și inițial a servit drept turn de apărare, fiind parte a sistemului de fortificații al cetății medievale. Clădirea este una dintre principalele atracții turistice din Sighișoara și un loc de importanță istorică, culturală și arhitecturală pentru România.
Din păcate, trecerea timpului și-a pus amprenta asupra impunătoarei clădiri, simbolice pentru Sighișoara. De la ultima renovare, care a avut loc acum 130 de ani, acoperișul s-a degradat și risca să se prăbușească, de aceea a intrat în reparații și a fost acoperit cu țigle realizate manual, care respectă modelul original. Unul dintre principalele obiective turistice din Sighișoara – care găzduiește și un muzeu de istorie – a fost reparat în urmă cu 130 de ani.
„Am refăcut întreg acoperișul, întreaga structură de lemn, am acoperit toate grinzile care erau în pericol de a se prăbuși. Se înlocuiesc o mie de țigle urmând ca într-o altă etapă să înlocuim tabla, care de asemenea este compromisă pe acoperișul turnului cu ceas și să venim în completare cu țiglele necesare.”, a declarat Iulian Sârbu, primarul din Sighișoara, pentru Știrile PRO TV.
Până la acest moment, au fost înlocuite 1.000 din cele 9.000 țigle care acoperă turnul cu ceas. Costul lucrărilor se ridică la 55 de mii de lei.
„Au fost achiziționate o mie de țigle realizate manual de către un atelier din Batan, au fost smălțuite în culorile ce a fost folosit istoric în turnul cu ceas și pe două fațade ale acoperișului au fost așezate și astfel s a refăcut vechiul model al acestor țigle.”, a declarat Nicolae Teșculă, director de muzeu pentru sursa menționată.
A fost extins și modificat în secolul al XVI-lea, când i s-a adăugat mecanismul ceasului și un acoperiș baroc. Turnul are o înălțime de aproximativ 64 de metri și este cunoscut pentru acoperișul său impunător, cu țigle colorate și un vârf baroc.
Ceasul, instalat în secolul al XVII-lea, are figurine care se mișcă la anumite ore, reprezentând zilele săptămânii și diferite personaje alegorice (precum Justiția și Zeul Păcii).
Turnul cu Ceas găzduiește astăzi Muzeul de Istorie al Sighișoarei, care oferă vizitatorilor o privire asupra istoriei orașului și a regiunii Transilvania.
La ultimul etaj al turnului există o platformă de observație de unde vizitatorii pot admira o priveliște panoramică asupra cetății și a împrejurimilor.
FOTO: Pixabay