Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician a declarat că actuala conducere a Republicii Moldova, reprezentată de Maia Sandu, pierde sprijinul unei părți importante din electoratul moldovean din cauza unui discurs politic considerat radical. Dungaciu atrage atenția asupra unei erori strategice în abordarea integrării europene și asupra nevoii de a lua în calcul diversitatea electoratului, mai ales a celor care resping temele pro-europene rigide. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Dan Dungaciu atrage atenția că Maia Sandu este văzută ca o reprezentantă a valorilor occidentale – limba română, Uniunea Europeană și lupta împotriva Rusiei. Aceste teme, deși susținute de unii, sunt respinse de o parte semnificativă a cetățenilor din Republica Moldova, creând astfel o prăpastie între taberele electorale.
„Maia Sandu reprezintă pentru o bună parte a populației limba română, Uniunea Europeană, lupta cu Rusia, teme respinse de mulți,” explică Dungaciu.
Dungaciu susține că, deși Maia Sandu avea în 2020 o susținere largă, pozițiile sale s-au radicalizat, îndepărtând o parte din electoratul moderat. El consideră că acest fenomen de polarizare a determinat o pierdere semnificativă de sprijin pentru actuala președintă.
„Maia Sandu nu mai este candidatul care cuprinde pe toți; s-a erodat la guvernare și s-a radicalizat,” a declarat analistul.
O soluție sugerată de analist ar fi fost existența unui candidat de stânga, susținut de social-democrații din România, care să atragă voturile electoratului moderat și să formeze un sprijin solid pentru Sandu în turul doi. Dungaciu subliniază că această greșeală strategică a dus la pierderea votanților pro-europeni dar moderați.
„Aveam nevoie de un candidat social-democrat de stânga care să atragă 10% și să i le transfere Maiei Sandu în turul al doilea,” explică el.
Analistul atrage atenția că abordarea inflexibilă a dus la pierderea unor segmente importante din electorat, cum ar fi clasa de mijloc politică, și acei alegători neutri care nu sunt explicit pro-UE, dar nici anti-UE. Aceste categorii ar fi putut fi convinse printr-un discurs mai moderat.
„Genul acesta de electorat îl pierzi automat dacă nu ești atent la discursul politic,” a precizat Dungaciu.
Dungaciu concluzionează că mesajul pro-european ar fi trebuit adaptat la specificul electoratului din Moldova. El consideră că nerespectarea acestei nuanțări a permis interferențelor rusești, care au profitat de o campanie lipsită de echilibru.
„Am făcut un referendum care trebuia gândit mai inteligent și mai nuanțat,” a spus analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”