În Codul Rutier sunt stipulate toate regulile pe care șoferii trebuie să le respecte. Aceștia ar putea primi o amendă de până la 1.320 de lei, dacă aplică o anumită manevră în sensul giratoriu. Iată despre ce este vorba.
Există o anumită manevră care, odată efectuată în sensul giratoriu, poate aduce șoferului în cauză o amendă usturătoare. De altfel, poate pune în pericol viețile celorlalți participanți la trafic.
Atunci când șoferii circulă în sensul giratoriu, trebuie să se asigure că se angajează pe banda corectă și semnalizează. De asemenea, șoferii trebuie să știe modificarea articolului 107, punctul 1.1 din legea 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. De reținut că, potrivit noii modificări, conducătorii auto trebuie să semnalizeze și să ofere prioritate șoferilor aflați pe banda din dreapta, atunci când sunt poziționați în zona centrală a sensului giratoriu.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se arată în art. 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.
Există, însă, o greșeală care poate să aducă o amendă de până la 1.320 de lei. Și anume, circulația pe contrasens în sensul giratoriu. Conducătorii auto trebui să circule doar într-un singur sens. Șoferul care efectuează o astfel de manevră interzisă poate fi amendat. Este o amendă regăsită în clasa a III-a de sancțiuni. De asemenea, i se va suspenda dreptul de a conduce, pe o perioadă de 60 de zile.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire”, stabilește Art. 101 (3-d) din OUG 195/2002.
Marian Croitoru, instructor auto și profesor de legislație rutieră, a explicat cum ar trebui să ne încadrăm corect pe bandă, atunci când ne aflăm în sensul giratoriu.
„Cel mai bine e să te încadrezi pe banda 1 când circuli în sensul giratoriu. Astfel, poți părăsi mai ușor intersecția, indiferent că vrei să o faci pe la prima ieșire sau pe la a patra. Cei care circulă pe banda 2, de exemplu, trebuie să acorde prioritate celor de pe banda 1. Iar cei de pe banda 3 celor de pe benzile 1 și 2. Oricum, ca regulă generală, toți șoferii ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident. Chiar și cei de pe banda 1 ar trebui să fie atenți la intențiile celor de pe banda 2, de exemplu, care poate nu știu că trebuie să le acorde prioritate”, a explicat instructorul auto, arată Promotor.ro.
Vezi și Codul Rutier 2024 | AMENDA pe care un șofer o primește, dacă depășește viteza legală cu 50 km/h
Sursă foto: colaj Envato (caracter ilustrativ)