Cei mai BUNI directori de școală, aleși de la licee la care anii trecuți nu voia să fie nimeni. ”Am găsit lucruri care mă urmăresc și astăzi”

Publicat: 25/10/2024, 17:42

Pașcani, Brănești, Lunca Cetățuii și Buzău au dat în acest an cei mai buni directori de școală. Sunt directori la un liceu la care anii trecuți nu voia să meargă nimeni, la un altul care acum 12 ani era în pericol de desființare, la o școală unde liceenii se confruntă cu provocări materiale și familiale greu de imaginat și la profesionala care a învățat că trebuie să pregătească viitorii specialiști pentru nevoile de acum de pe piața muncii.  

Cei patru directori de școală au fost premiați pentru rezultatele extraordinare în educație, în cadrul celei de-a opta ediții a Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2024, organizată la Opera Națională.

Cei 194 de directori aleși au trecut printr-un proces riguros de jurizare, din care au făcut parte lideri din business, reprezentanți ai ONG-urilor cu expertiză în educație, elevi, directori de școală câștigători ai edițiilor anterioare, jurnaliști, dar și reprezentanți din partea Ministerului Educației.

„Educația este acel lucru care are menirea de a ne face pe toți să devenim cea mai bună versiune a noastră, nu doar intelectual, ci și social. Este un fel de ascensor social care ajută copiii indiferent de locul în care s-au născut, indiferent de familia în care s-au născut, de sex, de origine și așa mai departe.

Știm cu toții, însă că lucrurile nu stau mereu așa. Din păcate, trăim într-o lume în care rezultatele școlare ale copiilor încă sunt condiționate de situația financiară a părinților. Trăim într-o lumea în care lipsa de acces la educație și sărăcia sunt un fel de boală ereditară. Educația trebuie să fie o prioritate pentru noi toți. Mă refer la stat, mediul privat, ONG-uri, la cadrele didactice, la părinți”, a spus Victoria Stoiciu, consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului.

Patru directori de şcoală au fost premiați la categoriile Antreprenoriat, Egalitate de Şanse, Inovare şi Directorul Anului 2024

„De la liceul la care nimeni nu voia să fie, Colegiul Tehnic «Unirea» a ajuns să fie drumul direct către o carieră”

Directorul Anului 2024 a fost desemnată Daniela Claudia Orășanu, de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Pașcani. Numai în anul școlar 2023-2024 a gestionat un buget de circa 4 milioane de euro și a transformat școala într-un mediu propice învățării.

Eu sunt directorul liceului la care acum zece ani nimeni nu voia să fie. În 2015, când am devenit director la Colegiul Tehnic «Unirea» Pașcani, cu șapte zile înainte de începerea anului școlar, am găsit lucruri care mă urmăresc și astăzi. În sala de mese nu puteai să mănânci pentru că riscai să te îmbolnăvești, în școală nu exista internet decât în câteva încăperi. Un șoc am avut și când am intrat în biroul meu, alculatorul nu avea unitate centrală.

În ultimii nouă ani am fost des întrebată de unde îmi iau energia. Răspunsul a fost invariabil: „din copilul din mine”. De la liceul la care nimeni nu voia să fie, Colegiul Tehnic «Unirea» a ajuns, astăzi, să fie drumul direct către o carieră în antreprenoriat, finanțe, inginerie, arhitectură”, a spus Daniela Claudia Orășanu.

„Alături de oameni buni, îți poți depăși condiția”

Premiul „Directorul Anului pentru Antreprenoriat” a fost câștigat de Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești.

Marinela Culea a povestit că atunci când a ajuns director, liceul era în pericol să se desființeze. Astăzi, școala s-a transformat într-o instituție de învățământ conform standardelor europene. Aceasta a atras finanțări în valoare totală de 400.000 de euro din peste 10 surse.

«Dacă nu înveți, ajungi la agricol!» Un stereotip pe care sunt convinsă că l-ați auzit cel puțin o dată în viață. În anul 2012, atunci când am preluat funcția de director al Liceului Tehnologic «Cezar Nicolau», școala era în pericol de desființare. Erau puțin peste 400 de elevi și o singură clasă de a-IX-a. Acum sunt 965 de elevi și zece clase de a IX-a. Povestea mea este strâns legată de transformarea liceului, este despre depășirea condiției.

Când m-am așezat să scriu acest discurs, mi-am amintit de Dina, o fostă elevă care în 2005 a pășit timid în curtea școlii. Venea din Republica Moldova și nu avea pe nimeni. La vremea aceea, eram un simplu profesor și diriginte. Am sprijinit-o și, astfel, Dina a participat la numeroase competiții naționale, a vizitat aproape jumătate din România și a ajuns pentru prima dată la mare. Dina este absolventă a unui liceu agricol din România, este absolventă a Universității Politehnica București și, de curând, a obținut doctoratul. Dina este una dintre poveștile de succes ale acestui liceu Este dovada vie că, alături de oameni buni, îți poți depăși condiția”, a povestit directoarea Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești, Marinela Culea.

„Provocarea mea ca director a fost să ofer șanse egale pentru fiecare elev”

Premiul „Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse” a fost acordat directorului Liceului Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetățuii, Ana Maria Chelaru. Cu ajutorul unui grant de peste 700.000 de lei pentru activități remediale și nonformale, a dotat școala cu săli inteligente și echipamente moderne. Totodată, a redus absenteismul și abandonul școlar.

„Sunt directorul Liceului Teoretic «Comandor Alexandru Cătuneanu», Lunca Cetățuii. Deși ne aflăm într-o zonă metropolitană a Iașului, problemele socio-economice sunt vizibile. Avem elevi care provin din familii cu părinți plecați în străinătate sau care se confruntă cu venituri reduse.

Elevii de etnie romă sunt într-o proporție destul de mare și se confruntă cu provocări pe care mulți dintre noi nici nu ni le putem imagina. Provocarea mea ca director a fost să ofer șanse egale pentru fiecare elev, fie că sunt elevi cu potențial ridicat, fie elevi care întâmpină dificultăți de a frecventa școala. Am ajuns la concluzia că acești elevi nu refuză educația din lipsă de interes, ci pur și simplu nu-și găsesc locul în acest sistem de educație care pentru ei pare străin.

Am hotărât împreună cu colegii mei să-i includem în activități extracurriculare și sportive și, pe parcurs, am reușit să-i vedem că se schimbă”, a spus directoarea Ana Maria Chelaru.

„Acum câțiva ani, elevii respinși la liceu veneau la profesională. Astăzi, elevii respinși la profesionala noastră ajung la liceu”

Premiul „Directorul Anului pentru Inovare” a fost primit de directorul adjunct al Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Buzău, Robert-Narcis Harabagiu. Acesta a mărturisit că a atras fonduri în valoare de peste 2,7 milioane de euro pentru stagii de practică în străinătate pentru elevi și, totodată, pentru a dota fiecare laborator cu aparatură performantă.

„S-a dus vestea că la noi se face cu adevărat practică, se învață cu adevărat o meserie. Atât de departe încât astăzi, Liceul Tehnologic, pentru cei mai cu experiență industrial, este  mai căutat decât cele teoretice.

Acum câțiva ani, elevii respinși la liceu veneau la profesională. Astăzi, elevii respinși la profesionala noastră ajung la liceu. Ideea de la care am pornit a fost să oferim societății ceea ce are nevoie. Nu putem să continuăm să producem mingii când piața cere rachete de tenis. Nu am făcut altă inovație decât bunul simț de a oferi României ceea ce are nevoie în schimbul banilor pe care ni-i dă pentru educație„, a spus directorul adjunct al Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Buzău.


CITEȘTE ȘI:

Rebecca, o româncă de 14 ani, desemnată cea mai FRUMOASĂ fată din Marea Britanie: „Este o mare onoare pentru mine. Mă pregătesc de Los Angeles”

Povestea olimpicului care a ajuns cel mai bun la MATEMATICĂ din lume. ”Cine spune că performanța se face fără foarte multă muncă, minte 100%”

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Rușii își vopsesc dronele în culorile Ucrainei, pentru a nu mai fi doborâte. Imagini...
Ținuta atipică aleasă de Daniela Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Invitații...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Regretele unei bucureștence mutate în Cluj-Napoca de trei ani: „Ajunsese să-mi pară normal ca o...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Din culisele primei dezbateri prezidențiale, Elena Lasconi la Antena 3 CNN. Ce nu s-a văzut...
Avangarda lui Putin din Europa Centrală, aproape de extindere. Un bloc favorabil Kremlinului, o problemă...
Este oficial! Acestor 1.000.000 de pensionari români li se va mări din nou pensia, în...
Cristina Șișcanu, imagini incendiare pe internet! A slăbit enorm și e mai sexy ca oricând....
Ai răbdare de trei ori mai mult, dar câştigul creşte de zece ori. Cum investim...
Cine sunt victimele accidentului de pe DN 2 Urziceni-Buzău? Un minor de 14 ani și...
El este tânărul în vârstă de doar 30 de ani care și-a pierdut viața într-un...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Dacă un vehicul lent circulă pe banda 2, e legal să-l depășești pe banda 1?
Efectul Trump: Acţiunile companiilor europene dependente de export scad înaintea alegerilor din SUA. Candidatul Partidului...
Eficiență impresionantă! UN NOU MATERIAL depășește celulele solare tradiționale
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele...
Celebru actor a fost învins de o boală grea. Ce tragedie!
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
VIDEO Ce s-a întâmplat între mama lui Culiță Sterp și Daniela Iliescu?! Imagini neașteptate de...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
Ileana Șipoteanu, EXCLUSIV, „Altceva cu Adrian Artene”: „Pacea minții, cum spunea și părintele Arsenie Papacioc,...