Viktor Orban: „Alegerile din SUA sunt vitale; dacă Trump este reales războiul se încheie. UE ar vrea o schimbare de regim în Ungaria”

Viktor Orban: Alegerile din SUA sunt vitale; dacă Trump este reales războiul se încheie. UE ar vrea o schimbare de regim în Ungaria
Publicat: 25/10/2024, 18:10

Într-un interviu la postul public Radio Kossuth, premierul maghiar Viktor Orban a atins mai multe subiecte precum rolul Ungariei ca președinte al Uniunii Europene, viitorul summit european de la Budapesta, imixtiunea Bruxelles-ului în Ungaria și o consultare națională care urmează să fie lansată în curând.

Prim-ministrul a subliniat datoria Ungariei, în calitate de președinte rotativ al UE, de a media conflictele dintre statele membre, referindu-se în special la disputele Macedoniei de Nord cu Bulgaria care împiedică procesul de aderare la UE.

El a remarcat: “Această președinție rotativă va trece rapid, dar există unele probleme care nu dispar ușor”, cum ar fi migrația, o provocare persistentă care necesită un angajament diplomatic continuu, scrie Hungary Today.

Prim-ministrul a subliniat că Ungaria va găzdui Summitul Comunității Politice Europene, programat pentru 7 noiembrie. Orban a remarcat: „Întreaga lume occidentală se va întâlni la Budapesta”, observând în același timp că alegerile prezidențiale din SUA dinaintea summitului ar putea influența rezultatul acestuia, conform Hungarian Conservative.

„Viitoarele alegeri din SUA sunt cruciale, dacă Donald Trump este reales președinte, războiul se va încheia”

Prim-ministrul a remarcat că viitoarele alegeri din SUA sunt cruciale, opinând că, dacă Donald Trump este reales președinte, războiul se va încheia. El a susținut că un astfel de rezultat ar facilita creșterea economică, punând Ungaria pe drumul spre creșterea dorită de peste 3% în 2025.

Premierul a vorbit și despre discuțiile sale recente cu Emmanuel Macron, care s-au axat pe competitivitatea UE și președinția UE a Ungariei. Emmanuel Macron a avertizat că Uniunea se va confrunta cu un declin dacă nu își îmbunătățeste competitivitatea. Viktor Orban a subliniat rolul cheie al președintelui Macron în crearea unei Europe competitive.

“Este nevoie de o abordare unică pentru a ajunge la prosperitate în Ungaria”, a spus Orban, arătând că modelul socialist din trecut a falimentat Ungaria, care a trecut apoi la o economie de piață, cî în prezent sistemul din Occident întâmpină dificultăți, iar modelul chinezesc, deși funcționează cu succes în China, este incompatibil culturalmente cu Ungaria.

Discutând impactul economic al războiului ruso-ucrainean, prim-ministrul a avertizat împotriva unei reveniri la o mentalitate de Război Rece, și a subliniat că, în ciuda poziției de monolit a UE, Ungaria a reușit să nu se implice în război, o strategie avantajoasă și care a permis evitarea politicilor economice nesănătoase.

„Acceptarea cererilor UE ar dăuna cetățenilor maghiari”

Prim-ministrul a insistat că Ungaria are dreptul să-și urmeze propriile politici economice, sugerând că Bruxelles-ul ar prefera ca Ungaria „să nu fie piatra din pantof”. El a afirmat că Bruxelles-ul și-a exprimat deschis planurile pentru o schimbare de regim în Ungaria, ca și în Polonia, o altă țară care și-a urmat propria cale.

Viktor Orban a avertizat că acceptarea cererilor Bruxelles-ului ar dăuna cetățenilor maghiari, ducând la taxe mari, la abolirea taxelor corporative, la eliminarea subvențiilor pentru utilități și la potențiala retragere a sprijinului pentru agricultura, care ar putea fi redirecționat către Ucraina.

În ceea ce privește afacerile interne, Orban a declarat că se bazează pe opiniile poporului maghiar, exprimate prin consultări naționale, pentru a susține politica guvernului. El a amintit de consultarea națională din trecut în care cetățenii au cerut guvernului să reducă nivelul imigrației, în ciuda sprijinului Bruxelles-ului pentru accelerarea pactului privind migrația.

Prim-ministrul a remarcat lupta continuă dintre forțele pro și anti-imigrație, exprimându-și convingerea că balanța se schimbă în favoarea Ungariei.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crimă „de o violenţă rar întâlnită”: un român de 50 de ani a fost găsit...
Cât a mers darul la nunta lui Iancu Sterp? Suma pare ireală
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Regretele unei bucureștence mutate în Cluj-Napoca de trei ani: „Ajunsese să-mi pară normal ca o...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
O vedetă OnlyFans a anunțat că se retrage după 3 ani și 67 de milioane...
Cum omoară aragazul 40.000 de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am...
Cum a apărut această tânără la nunta lui Iancu Sterp? Invitații și-au dat coate când...
Schimbări majore pentru pensionarii care nu au luat pensie mărită. Intră în vigoare din 2025,...
Vremea 28 octombrie - 10 noiembrie 2024. Deosebit de cald, în următoarele zile. La finalul...
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
România a fost zguduită de două cutremure astăzi. Unde au fost înregistrate seismele și ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Dacă un vehicul lent circulă pe banda 2, e legal să-l depășești pe banda 1?
Efectul Trump: Acţiunile companiilor europene dependente de export scad înaintea alegerilor din SUA. Candidatul Partidului...
Eficiență impresionantă! UN NOU MATERIAL depășește celulele solare tradiționale
ADIO, maestre! Am mai pierdut un mare ACTOR. Românii îi dau ultimele aplauze
Coșmar pentru cei care locuiesc la bloc. Sunt afectate zeci de mii de apartamente
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
Mama și fratele lui Culiță Sterp, ironie la adresa cântăreţului. Ce replică jenantă a primit...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
Matthew Henson, posibil primul explorator de culoare care a ajuns la Polul Nord