Pentru a proteja pomii fructiferi de îngheț, îți recomandăm câteva soluții și metode extrem de eficiente pe care le poți folosi cu ușurință.
Soluția de aminoacizi și extracte de alge
Această soluție ajută plantele să-și îmbunătățească rezistența la temperaturi scăzute prin stimularea metabolismului și a sistemului lor imunitar natural. Extractele de alge marine conțin substanțe bioactive care protejează celulele împotriva înghețului. Stropirea cu o astfel de soluție înainte de îngheț poate spori toleranța plantelor la frig.
Aplicarea de ceară protectoare sau parafină
Ceara poate forma o peliculă protectoare pe ramuri, menținând umiditatea în interiorul țesuturilor. Această metodă este adesea utilizată în combinație cu alte măsuri de protecție, dar se aplică de obicei doar pe copacii tineri.
Substanțele antifreeze comerciale
Unele produse comerciale conțin agenți antifreeze care pot reduce riscul de daune provocate de îngheț. Aceste produse conțin de obicei polizaharide și agenți speciali care protejează celulele plantelor.
Fungicidul din cupru pentru prevenirea daunelor provocate de ger
Stropirea pomilor cu o soluție de sulfat de cupru (zeamă bordeleză) poate ajuta nu doar la protejarea împotriva dăunătorilor și bolilor fungice, ci și la stimularea rezistenței la temperaturi scăzute. Este important de aplicat în doze adecvate, în general toamna, după căderea frunzelor, sau primăvara devreme.
Îngrășăminte bogate în potasiu și fosfor
Aplicarea de îngrășăminte cu un conținut ridicat de potasiu și fosfor ajută la întărirea pomilor și la creșterea rezistenței la îngheț, pregătindu-i pentru temperaturile reci.
Metode adiționale de protecție:
FOTO: Pexels