HARGHITA, între provocările naturii și rădăcinile culturii locale. Descoperă peisaje montane uimitoare și tradițiile secuiești din zonă

HARGHITA, între provocările naturii și rădăcinile culturii locale. Descoperă peisaje montane uimitoare și tradițiile secuiești din zonă
Exponat din Parcul Mini Transilvania
Publicat: 27/10/2024, 11:43
Actualizat: 27/10/2024, 11:43

Capital a explorat, în această toamnă, locuri deosebite din Harghita, o destinație ideală pentru cei pasionați de natură, cultură și aventură. Jurnaliștii au descoperit, astfel, peisaje montane uimitoare și povești autentice ale antreprenorilor locali, într-o experiență combinată cu adrenalină și modernitate.

După ce au petrecut o noapte la Castelul Ugron, din județul Mureș, a urmat o nouă aventură, o experiență care a depășit toate așteptările. Prima oprirea fost în Băile Seiche, în apropiere de Odorheiul Secuiesc, unde au descoperit Parcul Mini Transilvania, precizând că reprezintă o destinație de neratat pentru turiștii de toate vârstele.

Este o expoziție în aer liber, unică în România, care reunește zeci de machete ce reprezintă clădiri și monumente istorice din întreaga Transilvanie, toate la scară redusă.

Colecția impresionantă include machete detaliate ale unor conace, castele, cetăți, mănăstiri, biserici fortificate, dar și instituții importante precum universități, licee și piețe centrale din orașe precum Sighișoara și Cluj-Napoca.

Printre cele mai faimoase replici se numără Biserica Fortificată din Biertan, Castelul Bran, Castelul Huniazilor sau Castelul Peleș, pe care vizitatorii le pot admira în timp ce se plimbă pe aleile pitorești ale parcului.

Castelul Peleș în miniatură, expus la Mini Parc

Fiecare exponat este însoțit de descrieri scurte în română, maghiară și engleză, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a descoperi bogata diversitate arhitecturală, religioasă și culturală a Transilvaniei, o regiune faimoasă pentru ospitalitatea sa.

În apropierea parcului, se mai află și alte atracții pentru turiști, cum ar fi un muzeu dedicat apelor minerale, monumentul funerar al lui Orbán Balázs – personalitate marcantă care a documentat aceste ape – dar și un parc cu impresionante porți secuiești.

Tot în vecinătatea Parcului Mini Transilvania se află un alt loc inedit, la fel de unic în România și al doilea de acest fel din Europa: Insect Park.

Este un parc inovator, care le oferă vizitatorilor de toate vârstele o incursiune captivantă în lumea fascinantă a insectelor.

Printre exponate se numără replici gigantice, unele ajungând până la 2 metri înălțime, precum și specii mai mici, toate fiind realizate cu mare atenție la detalii de către o echipă de specialiști.

Insect Park găzduiește 18 insecte gigant robotizate, care imită sunetele și mișcările specifice acestor creaturi în mediul lor natural.

Astfel, vizitatorii pot interacționa cu o varietate de specii, atât din România cât și din alte colțuri ale lumii, printre care se numără căpușe, lăcuste, furnici, fluturi, buburuze și chiar scorpioni.

Replică gigantică a unui scorpion, expusă la Insect Park

Astfel, parcul oferă o experiență educativă și distractivă, perfectă pentru cei care doresc să descopere curiozitățile lumii insectelor și să se bucure de o aventură unică în mijlocul naturii.

Vărșag, paradisul aventurierilor

După această experiență, a urmat o nouă destinație: comuna Vărșag. Este situată în estul Transilvaniei, în inima Secuimii, aparține județului Harghita și se află în Munții Gurghiului, în pitorescul peisaj al depresiunii vulcanice Vărșag, la altitudini cuprinse între 830 și 1.050 de metri.

Localitatea, una dintre cele mai mari din județul Harghita în ceea ce privește așezările de cătun, și-a căpătat  independența administrativă în 1907 și se întinde pe o suprafață de 7.669 hectare, din care aproape 60% este acoperită de păduri dese de molid, brad și foioase.

Comuna Vărșag este o adevărată comoară culturală, care păstrează cu sfințenie tradițiile sale populare, fiind un adevărat muzeu în aer liber al Secuimii.

De asemenea, printre atracțiile sale se numără biserica romano-catolică, cascada Csorgókő, fântâna lui Isos și ruinele cetății Tartód. Dar și activitățile recreative din zonă, precum drumețiile, pescuitul și scăldatul, atrag an de an iubitori de natură și aventură.

Totodată, pista de bob BobVârșag reprezintă o experiență care promite adrenalină la fiecare coborâre, fiind una dintre principalele atracții din Vârșag, care e destinată amatorilor de senzații tari.

Se întinde pe o suprafață de 1.500 de metri și oferă priveliști spectaculoase asupra peisajului montan înconjurător.  Tariful pentru copii este de 20 de lei, iar pentru un adult, de 25 de lei.

Mai mult, după o cursă palpitantă, vizitatorii se pot relaxa la terasa BobCaffe, unde pot savura o cafea delicioasă sau o băutură răcoritoare, bucurându-se de panorama minunată.

De altfel, Vârșag este un bun loc de refugiu pentru cei care caută aventura și relaxarea, toate într-un cadru montan deosebit, bogat în istorie și tradiții, mai scrie sursa citată.

FOTO – Capital

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea