HARGHITA, între provocările naturii și rădăcinile culturii locale. Descoperă peisaje montane uimitoare și tradițiile secuiești din zonă

HARGHITA, între provocările naturii și rădăcinile culturii locale. Descoperă peisaje montane uimitoare și tradițiile secuiești din zonă
Exponat din Parcul Mini Transilvania
Publicat: 27/10/2024, 11:43
Actualizat: 27/10/2024, 11:43

Capital a explorat, în această toamnă, locuri deosebite din Harghita, o destinație ideală pentru cei pasionați de natură, cultură și aventură. Jurnaliștii au descoperit, astfel, peisaje montane uimitoare și povești autentice ale antreprenorilor locali, într-o experiență combinată cu adrenalină și modernitate.

După ce au petrecut o noapte la Castelul Ugron, din județul Mureș, a urmat o nouă aventură, o experiență care a depășit toate așteptările. Prima oprirea fost în Băile Seiche, în apropiere de Odorheiul Secuiesc, unde au descoperit Parcul Mini Transilvania, precizând că reprezintă o destinație de neratat pentru turiștii de toate vârstele.

Este o expoziție în aer liber, unică în România, care reunește zeci de machete ce reprezintă clădiri și monumente istorice din întreaga Transilvanie, toate la scară redusă.

Colecția impresionantă include machete detaliate ale unor conace, castele, cetăți, mănăstiri, biserici fortificate, dar și instituții importante precum universități, licee și piețe centrale din orașe precum Sighișoara și Cluj-Napoca.

Printre cele mai faimoase replici se numără Biserica Fortificată din Biertan, Castelul Bran, Castelul Huniazilor sau Castelul Peleș, pe care vizitatorii le pot admira în timp ce se plimbă pe aleile pitorești ale parcului.

Castelul Peleș în miniatură, expus la Mini Parc

Fiecare exponat este însoțit de descrieri scurte în română, maghiară și engleză, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a descoperi bogata diversitate arhitecturală, religioasă și culturală a Transilvaniei, o regiune faimoasă pentru ospitalitatea sa.

În apropierea parcului, se mai află și alte atracții pentru turiști, cum ar fi un muzeu dedicat apelor minerale, monumentul funerar al lui Orbán Balázs – personalitate marcantă care a documentat aceste ape – dar și un parc cu impresionante porți secuiești.

Tot în vecinătatea Parcului Mini Transilvania se află un alt loc inedit, la fel de unic în România și al doilea de acest fel din Europa: Insect Park.

Este un parc inovator, care le oferă vizitatorilor de toate vârstele o incursiune captivantă în lumea fascinantă a insectelor.

Printre exponate se numără replici gigantice, unele ajungând până la 2 metri înălțime, precum și specii mai mici, toate fiind realizate cu mare atenție la detalii de către o echipă de specialiști.

Insect Park găzduiește 18 insecte gigant robotizate, care imită sunetele și mișcările specifice acestor creaturi în mediul lor natural.

Astfel, vizitatorii pot interacționa cu o varietate de specii, atât din România cât și din alte colțuri ale lumii, printre care se numără căpușe, lăcuste, furnici, fluturi, buburuze și chiar scorpioni.

Replică gigantică a unui scorpion, expusă la Insect Park

Astfel, parcul oferă o experiență educativă și distractivă, perfectă pentru cei care doresc să descopere curiozitățile lumii insectelor și să se bucure de o aventură unică în mijlocul naturii.

Vărșag, paradisul aventurierilor

După această experiență, a urmat o nouă destinație: comuna Vărșag. Este situată în estul Transilvaniei, în inima Secuimii, aparține județului Harghita și se află în Munții Gurghiului, în pitorescul peisaj al depresiunii vulcanice Vărșag, la altitudini cuprinse între 830 și 1.050 de metri.

Localitatea, una dintre cele mai mari din județul Harghita în ceea ce privește așezările de cătun, și-a căpătat  independența administrativă în 1907 și se întinde pe o suprafață de 7.669 hectare, din care aproape 60% este acoperită de păduri dese de molid, brad și foioase.

Comuna Vărșag este o adevărată comoară culturală, care păstrează cu sfințenie tradițiile sale populare, fiind un adevărat muzeu în aer liber al Secuimii.

De asemenea, printre atracțiile sale se numără biserica romano-catolică, cascada Csorgókő, fântâna lui Isos și ruinele cetății Tartód. Dar și activitățile recreative din zonă, precum drumețiile, pescuitul și scăldatul, atrag an de an iubitori de natură și aventură.

Totodată, pista de bob BobVârșag reprezintă o experiență care promite adrenalină la fiecare coborâre, fiind una dintre principalele atracții din Vârșag, care e destinată amatorilor de senzații tari.

Se întinde pe o suprafață de 1.500 de metri și oferă priveliști spectaculoase asupra peisajului montan înconjurător.  Tariful pentru copii este de 20 de lei, iar pentru un adult, de 25 de lei.

Mai mult, după o cursă palpitantă, vizitatorii se pot relaxa la terasa BobCaffe, unde pot savura o cafea delicioasă sau o băutură răcoritoare, bucurându-se de panorama minunată.

De altfel, Vârșag este un bun loc de refugiu pentru cei care caută aventura și relaxarea, toate într-un cadru montan deosebit, bogat în istorie și tradiții, mai scrie sursa citată.

FOTO – Capital

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Suedia și Norvegia revin la plățile în numerar din cauza amenințărilor Rusiei. Oamenii sunt sfătuiți...
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
Cum ne văd americanii: „Viața în România, o țară europeană săracă, cu femei minunate și...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Cel mai bogat oier din România și doi șefi APIA, reținuți pentru o fraudă uriașă....
Trump și Batman, trimiși după gratii în China? De ce îi arestează poliția din Shanghai...
EA e tânăra care și-a ucis iubitul motociclist la Galați! Laura face mărturii surprinzătoare
Cel mai important „medicament” pentru creier, potrivit medicului Vlad Ciurea: Dacă celula nervoasă nu este...
Investiţie de 70 de milioane de euro într-un orăşel din România. Noua fabrică va avea...
Familie de români, prinsă în prăpădul din Valencia
Noi cazuri de gripă aviară în România. Virusul H1N1 a fost depistat în județul Ialomița
Cuplu bombă în România! El e la PRO TV și ea e la Antena 1
Camerele video pentru rovinietă sunt folosite ca radare? Ce răspund autoritățile
Guvernul a adoptat Strategia naţională pentru susţinerea părinţilor. Ce prevede documentul
Primul ROBOT care merge EXACT ca un om! Revoluția tehnologică este AICI
Regina teatrului românesc a părăsit această lume, lăsând un gol imens. Dan Negru: Era plină...
Alex Bodi, mesaj cu subînțeles pentru Oana Zăvoranu. ”Proștii calmează și liniștesc”
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
Daniela Iliescu a explicat alegarea ținutelor sale de la nunta lui Iancu Sterp. “Acum gusturile...
Ce au surprins camerele de supraveghere cu câteva momente înaintea căzăturii fatale a lui Liam...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Lui Bulă îi plac ciorapii de damă!
Test de cultură generală. Ce animal poate face 44 tumbe pe secundă?