De la etapă la etapă, procesele de colectare și reciclare sunt pe un trend ascendent, dar sunt aspecte la care mai avem de lucrat, a declarat Geanin Șerban, președintele OIREP Ambalaje, în cadrul celei de-a cincea ediții a conferinței Gândul Recycle Now.
„Din punct de vedere al reciclării, pe anumite aspecte stăm mult mai bine decât în urmă cu câțiva ani și ați observat și astăzi absolut toți cei care au luat cuvântul au acceptat faptul că de la etapă la etapă, acest proces complex de colectare și, bineînțeles, de reciclare este pe un trend ascendent. În cadrul intervenției mele, am ridicat trei aspecte asupra cărora, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fim atenți în viitor.
Am făcut referire la modul în care, cel puțin până acum, autoritatea a înțeles să legifereze. Se pleacă de la cazuri punctuale. E drept, toate cantitățile aflate în discuție nu sunt mici, dar totuși sunt izolate și se supralegiferează din punctul nostru de vedere, se pun condiții suplimentare tuturor celor care de bună credință încearcă să își desfășoare activitatea cu efect asupra cantităților ajunse la reciclare și obținem, din nefericire, exact contrariul și anume, dacă nu-i sprijinim pe aceștia care de bună credință vor să-și aducă aportul, lăsăm o zonă cât mai largă celorlalți care niciodată nu vor respecta legea și vor fi tentați să fraudeze”, a precizat președintele OIREP Ambalaje.
Operatorul economic care trebuie să respecte legislația de mediu are deseori probleme în acest sens pentru că unele condiții suplimentare intră în contradicție cu anumite articole de lege.
„Am făcut discuție cu privire la modul în care legislația de mediu trebuie să țină cont de faptul că un operator economic care își desfășoară activitatea în România trebuie să respecte întreaga legislație de mediu și de multe ori, din necesitatea de a pune, cum spuneam, condiții suplimentare diferiților actori din piață se intră în contradicție cu alte articole de lege pe care acești operatori ar trebui să le respecte. Și aici cred că trebuie o colaborare mult mai mare în momentul în care se stabilesc modificări legislative cu toate ministerele care ar putea să aibă un impact asupra acestor modificări.
Și nu în ultimul rând, spuneam eu că operatorul economic este ghidat de legile de piață. Nicio condiție suplimentară pusă de mediu nu trebuie să vină să fie un prag greu de trecut pentru ceea ce un operator economic are de realizat și anume profitabilitate. Și s-a dezbătut și mulți au acceptat că ar trebui să fim mult mai atenți, astfel încât propuneri, ca și soluții, poate corecte, aparent corecte pentru cazurile, cum spuneam, punctuale, va genera o problemă pentru ceilalți, care nu-și vor mai putea desfășura activitatea în acest principiu al legilor de piață”, a explicat Geanin Șerban.
Partenerii Conferinței Gândul Recycle Now, ediția a V-a, au fost Administrația Fondului pentru Mediu, RedPoint, RetuRO, PROFI, Green Pack.
CITEȘTE ȘI:
Mircea Fechet, la Gândul Recycle Now: România este mai curată decât acum un an. „Vinovat” este SGR