Sănătatea are nevoie de o alocare suplimentară de fonduri la nivel comunitar, nu doar de 0.29% din bugetul anual european cât reprezintă programul EU4Health. În plus, la nivel Uniunii Europene este nevoie de sinergii și schimb de know-how pentru un sistem de sănătate eficient, care să aibă impactul dorit de cetățeni. În același timp, ținta autorităților, a mediului privat, a companiilor farmaceutice și ONG-urilor de profil este să identifice și să stabiliească prioritățile din perioada următoare. Acestea au fost concluziile evenimentului Europa Connect „Politicile europene de sănătate și impactul lor asupra României”, promovat de platforma gandul.ro, găzduit de vicepreședintele Victor Negrescu la Parlamentul European de la Bruxelles.
“Sănătatea trebuie să rămână o prioritate la nivel european. În sensul acesta, am subliniat faptul că, din păcate, doar 0,29% din bugetul european anual merge către Programul European pentru Sănătate EU4Health. Deci trebuie să alocăm resurse financiare suplimentare și, în contextul în care discutăm despre viitorul buget european, pe termen lung, trebuie să arătăm cum putem să facem lucrul acesta. Totodată, ne trebuie mai multe sinergii la nivel european, să învățăm unii de la alții să creionăm un sistem de sănătate eficient, dar care are și impactul dorit de cetățeni.
70% din cetățenii europeni își doresc ca Europa să facă mai multe și mai bine pentru zona de sănătate și, în această logică, trebuie să translatăm această așteptare normală în politici coerente la nivel european, să trecem peste diferențe.
Avem nevoie de un dialog real cu cei care sunt implicați în acest domeniu al sănătății și asta am reușit astăzi prin această conferință cu industria farmaceutică, cu industria medicală, profesioniști în domeniu, cu medici și cu asistenți, oameni care sunt interesați să dezvolte domeniul, inclusiv cu pacienții, pentru că doar așa putem să asigurăm și imputurile necesare pentru a gândi politici europene coerente și eficiente. De aceea, dezbaterea de astăzi cred eu că ne-a permis nouă, la început de mandat, să trasăm o listă de priorități”, a completat vicepreședintele ParlamentuluI european.
Prezent la evenimentul “Politicile europene de sănătate și impactul lor asupra României”, în care a și moderat panelul “Dezbateri interactive cu părți implicate în sectorul de sănătate din Uniunea Europeană și România “, fostul președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, a atras atenția că ținta autorităților, mediului privat, a companiilor farmaceutice și ONG-urilor de profil este să identifice și să stabiliească prioritățile din perioada următoare.
“Am fost bucuros să răspund invitației Gândul de a fi și anul acesta parte a dezbaterii legate de viitorul sistemelor de sănătate, politicile de sănătate la nivel european în perioada imediat următoare.
M-am bucurat să văd stakeholderi importanți, actori importanți, reprezentanți ai principalelor asociații de companii farmaceutice, Asociația Medicilor la nivel european, organizații nonguvernamentale din zona de luptă împotriva cancerului, și de prevenție a factorilor de risc, cum ar fi fumatul, precum și reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății, președinția Ungariei la Consiliul Uniunii Europene din această perioadă, precum și atașatul pe sănătate al reprezentanței României la Bruxelles, stând împreună și discutând alături de europarlamentari din diverse țări, care ar trebui să fie prioritățile pentru perioada următoare”, a declarat la finalul evenimentului Cristian Bușoi, fost președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European.
Conform fostului președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, urmează să fie implementate în perioada următoare deciziile deja adoptate în mandatul precedent, în care a fost raportor al EU4Health.
“Avem deja lucruri importante adoptate și, evident, care trebuie implementate în perioada următoare. Planul de luptă împotriva cancerului la nivel european, noua legislație în domeniul farmaceutic, legislația privind folosirea datelor în domeniul medical, reforma Agenției Europene a Medicamentului.
Privim către viitor, ca români, în a utiliza cât mai bine bani europeni, cei aproape 5 miliarde de euro din PNRR, Programul Operațional Sănătate și alte instrumente, care vor fi investiți în sistemul de sănătate din România, dar și la inițiative la nivel european care vor putea să ajute la îmbunătățirea condițiilor și accesului la tratament al pacienților români”, a conchis Cristian Bușoi.
Partenerii conferinței „Politicile europene de sănătate și impactul lor asupra României”, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Sanador, Regina Maria, Medicover, B. Braun, Astra Zeneca, Roche, MSD, Johnson & Johnson.
CITEȘTE ȘI: