Prima pagină » Diverse » Cum se pritocește corect varza murată. Secretul pentru a evita mirosul urât

Cum se pritocește corect varza murată. Secretul pentru a evita mirosul urât

Cum se pritocește corect varza murată. Secretul pentru a evita mirosul urât
FOTO - Captură video: Youtube

Românii nu concep să intre în iarnă fără varză murată. Este nelipsită din pivnițele bunicilor, iar la bloc o găsim fie în cămară, fie pe balcon, acolo unde orice gospodină are „colțul” cu bunătăți pregătite de toamna, după cum arată evz.ro.

Varza murată se folosește și în salate, dar este ingredientul de bază al sarmalelor, preparatul cel mai drag românilor în mesele de sărbători.

Cum se pritocește corect varza murată

Prin procesul de fermentare la care este supusă, varza murată aduce multe beneficii pentru sănătate.

Dar, nu toți românii știu cum se pune la murat corect varza. Iată de ce este bine să țineți cont de următoarele sfaturi, dacă vreți să aveți o varză de calitate și care, în primul rând, nu miroase. Dacă varza face floare, atunci va prinde și un miros urât.

Înainte de toate, varza se condimentează, apoi se așază în butoi. Deasupra, puneți o greutate pentru a ține varza la adâncime, sub apă. Vreme de două săptămâni, din trei în trei zile, varza trebuie pritocită, altfel va deveni cleioasă, iar saramura, tulbure.

Pentru pritocire, aveți nevoie de o găleată și un furtun, care se introduce până atinge fundul butoiului, apoi se trage apa şi se scot tot atâtea găleți câte au intrat prima oară. Pe scurt, se scot gălețile de saramură de pe fundul butoiului pentru a nu prinde miros și gust neplăcut. La fiecare 3 zile, timp de două săptămâni, se repetă acest procedeu.

Sursa citată arată că butoiul cu varză murată se păstrează la temperatura camerei și abia după finalizarea procesului de pritocire se mută în beci sau cămară, la rece. Varza murată are nevoie de aerisire, de aceea se face pritocirea. Nu trebuie suflat cu putere în furtun, mai important este să nu se piardă zeama.

Bineînțeles, trebuie ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, de aceea deasupra se pune o greutate. Astfel, este bine ca saramura să acopere complet varza şi să depășească nivelul cu 5-10 cm.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele