Reprezentanții E.ON din Germania, companie cu 3,4 milioane de clienți în România, au confirmat, la solicitarea Gândul privind decizia de vânzare a segmentului de furnizare de energie electrică și gaze naturale, că sunt încă în proces de analiză a portofoliului. Întrebarea a fost transmisă în contextul în care, la începutul lunii, „surse oficiale” au declarat pentru câteva publicații locale că această divizie ar urma să fie cumpărată de grupul de stat ungar MVM, în urma unei înțelegeri. Acest acord nu a fost confirmat la acea vreme de niciuna dintre părți pentru publicațiile respective.
Un purtător de cuvânt al E.ON a detaliat, miercuri, care este stadiul zi privind perspectiva plecării de pe piața furnizării.
„În conformitate cu strategia sa, E.ON își revizuiește continuu portofoliul pentru a-și avansa agenda strategică de sustenabilitate, digitalizare și creștere. În acest context, E.ON efectuează o revizuire strategică a activității sale de retail din România, așa cum a fost comunicat la începutul acestui an. Această revizuire strategică nu a fost încă încheiată și nu a fost încheiat niciun acord de vânzare. Nu vom comenta mai departe până când revizuirea strategică nu va fi încheiată”, a răspuns un purtător de cuvânt al E.ON, la solicitarea reporterului Gândul.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara pe 2 octombrie, la întrebarea presei, că, din informațiile sale, conducerea companiei E.ON, nu a luat o decizie finală în ceea ce privește vânzarea diviziei de furnizare de energie și gaze naturale, cu atât mai puțin a ajuns deja la un acord cu grupul controlat de guvernul de la Budapesta, MVM, așa cum au publicat, pe „surse oficiale”, unele publicații din România, pe 30 septembrie.
Dacă se va ajunge la acest scenariu, riscurile vor fi analizate de instituțiile cu competență în acestă zonă, înainte de a aviza această tranzacție pe piața energiei din România, explica demnitarul.
E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluții energetice, având un portofoliu variat, format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât şi companii şi municipalități.
Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a anunțat, pe 22 mai, la un eveniment internațional de specialitate, organizat la Atena, că grupul german ia în calcul vânzarea operațiunilor de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, după cum a relatat Profit.ro.
Conducerea grupului german E.ON a declarat atunci că „explorează opțiunea” de a ieși de pe piața furnizării de energie și gaze din România din cauza deteriorării raportului risc-randament al business-ului , care a venit ca urmare a introducerii in legislație a schemei de sprijin privind plafonarea prețurilor finale la consumatori, precum și a deselor modificări a acesteia.
MVM este prezent deja în România
Grupului MVM „este cel mai mare grup de companii deținute la nivel național, al treilea ca mărime din Ungaria și al treisprezecelea ca mărime din Europa Centrală în ceea ce privește cifra de afaceri”, potrivit companiei.
Compania maghiară are în portofoliu acțiuni preluate de la E.ON Ungaria, conform unui acord din 2019 dintre cele două companii mamă , tranzacție finalizată în decembrie 2021, conform comunicatului oficial.
Deținut de statul maghiar, Grupul este deja prezent pe piața locală din România, prin MVM Future Energy Technology S.R.L., filiala sa, care produce energie electrică din surse regenerabile din 2011
Potrivit bilanțului publicat de Ministerul Finanțelor, cifra de afaceri netă a companiei era, în 2023, 50.622.243 lei și un profit net de 1.565.794 lei, asta după ce, în 2022, avusese o cifră de afaceri de 106.689.576 de lei și o pierdere netă de 14.805.424 de lei.
Cel mai recent exit de pe piața românească de energie a fost al italienilor de la Enel, care au vândut activele către grecii de la PPC, ieșire anunțată în noiembrie 2022.
Sursa foto: E.ON România
Citiți și: