Milioane de americani au votat deja la alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024, prin intermediul votului anticipat prin corespondență și în persoană.
Fiecare stat american oferă o anumită modalitate de a vota înainte de ziua alegerilor, 5 noiembrie. Regulile variază în funcție de stat. Unele state le permit alegătorilor să voteze înainte de ziua alegerilor prin poștă sau în persoană în timpul unei perioade de vot anticipat. Unele state oferă, de asemenea, posibilitatea înregistrării la un partid alegătorilor care votează anticipat.
În cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, votul anticipat a reprezentat doar 40% din total, conform Washington Post.
O mare schimbare s-a produs în timpul alegerilor prezidențiale din 2020, când votul anticipat, facilitat la vremea respectivă ca o extindere temporară a opțiunilor de vot în multe state din cauza pandemiei, a reprezentat un procent uluitor de 70% din prezența totală la vot.
Aceasta a determinat o creștere masivă a participării la vot și l-a ajutat pe Joe Biden să își asigure victoria, conform New York Times.
Doi ani mai târziu, la alegerile intermediare din 2022, jumătate din totalul voturilor au fost exprimate anticipat.
În acest an, entuziasmul pare ridicat în mai multe state decisive pentru rezultatul alegerilor, potrivit agenției Associated Press, care urmărește rezultatele votului anticipat în fiecare stat.
Până în prezent, alegătorii de pe întreg teritoriul Statelor Unite au returnat un total de 58.395.759 de buletine de vot în avans pentru alegerile generale din 2024.
În Georgia și Carolina de Nord, recordurile de participare au fost doborâte încă din primele zile de vot anticipat.
În Pennsylvania, unde buletinele de vot nu pot fi procesate înainte de ziua alegerilor, nivelul ridicat al votului prin corespondență ar putea întârzia aflarea rezultatului alegerilor prezidențiale pentru întreaga țară.
Procentul de votanți anticipat va fi important atât pentru fostul președinte Donald Trump, cât și pentru vicepreședintele Kamala Harris. În 2020, aproximativ 60% dintre Democrații și 32% dintre Republicanii care au votat au făcut-o prin corespondență, potrivit unui studiu realizat de M.I.T. Election Data and Science Lab.
În ciuda afirmațiilor false frecvente ale lui Donald Trump, conform cărora votul prin corespondență este plin de fraude, Republicanii au făcut eforturi pentru a încuraja votul anticipat la aceste alegeri. În Pennsylvania, partidul a alocat mai mult de zece milioane de dolari pentru a îi convinge pe Republicani să voteze prin corespondență în noiembrie.
Printre statele care au adus modificări regulilor de vot anticipat după 2020 se numără Georgia și Carolina de Nord, ambele fiind state importante.
În Georgia, legislativul și guvernatorul Republican au adoptat o lege radicală care a redus timpul de solicitare a buletinelor de vot prin corespondență, a impus noi cerințe stricte privind actele de identitate pentru aceste buletine de vot și a limitat în mod semnificativ disponibilitatea urnelor pentru votul prin corespondență.
Carolina de Nord a adăugat restricții similare, iar anul acesta a trimis alegătorilor buletinele de vot prin corespondență cu o întârziere de două săptămâni, după ce o instanță a dispus în ultimul moment eliminarea numelui lui Robert F. Kennedy de pe buletinele de vot. Uraganul Helene a creat, de asemenea, probleme pentru alegătorii din acest stat.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: