Luna trecută, Corina Stoianoglo, fiica cea mică a lui Alexandr Stoianoglo, candidatul pro-rus și anti-UE la președintia Republicii Moldova, a fost numită membru al echipei tehnice de supraveghere bancară a Băncii Centrale Europene.
Corina Stoianoglo și-a preluat noul rol, după ce a finalizat anterior un stagiu de un an la BCE început în vara anului 2023. Corina Stoianoglo poate lucra la BCE deoarece ea, sora și tatăl ei au dublă cetățenie, moldovenească și română.
Corina Stoianoglo s-a alăturat echipei într-un moment în care, potrivit BCE, „mediul cibernetic a devenit mai ostil decât înainte din cauza actelor agresive ale statelor autoritare sau ale infractorilor cibernetici care au legături cu acestea”.
Așa cum arată Politico, nu există nicio sugestie că Corina Stoianoglo ar fi acționat necorespunzător în activitatea sa. În plus, legislația muncii din Uniunea Europeană interzice discriminarea personalului pe baza convingerilor politice ale acestora.
Cu toate acestea, poziția Corinei Stoianoglo în echipa BCE o plasează într-o poziție deosebit de sensibilă.
Un purtător de cuvânt al BCE a declarat că instituția este pe deplin încrezătoare în controalele de securitate privind membrii personalului.
În plus, BCE a spus că Corina s-a alăturat băncii în 2023, cu un an înainte ca tatăl ei să devină candidat la președinție. Trebuie notat că la acel moment Alexandr Stoianoglo fusese deja suspendat din funcția de procuror general pe fondul acuzațiilor de abuz în serviciu și corupție.
Alexandr Stoianoglo a fost demis anul trecut, dar a fost achitat de acuzațiile de corupție la începutul acestui an. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că dreptul său la un proces echitabil fusese încălcat.
Corina Stoianoglo nu a exprimat în mod explicit vreo convingere politică anti-UE, dar a susținut campania tatălui ei, aplaudând angajamentul lui Stoianoglo pentru o educație mai bună într-un videoclip de campanie.
Ea a permis de asemenea să fie etichetată în postările frecvente cu materiale de campanie ale unchiului ei pe Facebook.
Cu toate acestea, Corina Stoianoglo a șters un mesaj postat pe LinkedIn la începutul acestei luni, care includea o fotografie cu ea și președintele BCE, Christine Lagarde.
Postarea Corinei declanșase o reacție substanțială din partea utilizatorilor LinkedIn și a mass-mediei din Republica Moldova, utilizatorii LinkedIn exprimându-și îngrijorarea cu privire la un „risc potențial perceput pentru integritatea și securitatea” BCE.
Alexandr Stoianoglo a terminat pe locul doi în primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 20 octombrie, cu 26,1% din voturi. Stoianoglo a îndemnat la boicotarea referendumului referitor la apartenența la UE, organizat în paralel cu alegerile.
În turul doi al alegerilor prezidențiale, Alexandr Stoianoglo o va înfrunta pe Maia Sandu, actualul președinte, care a obținut 42% din voturi.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: