Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » Dr. Stanislav Rurac, despre semnele unui infarct: „Se moare de inimă rea, dar se poate muri și de inimă bună”

Dr. Stanislav Rurac, despre semnele unui infarct: „Se moare de inimă rea, dar se poate muri și de inimă bună”

Dr. Stanislav Rurac, o somitate în chirurgia cardiovasculară din România, a fost invitatul lui Adrian Artene la podcastul „ALTCEVA”, sâmbătă, 2 noiembrie 2024. Printre altele, el a vorbit despre infarct, care poate să survină în diferite situații, chiar și emoționale.

„Noi vorbim de un infarct, care poate să apară în diferite situații, chiar și emoționale. De regulă, pacienții care urmează fie operați, pacienții cu boală coronariană, adică boala vaselor inimii, întotdeauna când noi le spunem că pacienții urmează fie operați într-o săptămână, pacientul întreabă: eu ce fac în săptămâna aia?

Îi spun fără efort fizic sau efort fizic minim, adică plimbări ușoare, încercăm să nu ridicăm greutăți, să nu facem mișcări agresive, bruște, dar în același timp și efortul psihoemoțional. Este mai greu de controlat, pentru că el vine din influențe externe de cele mai multe ori, de la televizor. Eu, direct le recomand, nu vă uitați la meciuri, încercați să vă uitați la Discovery, la programe de natură”, a spus medicul.

„Se moare și de tristețe, dar și de momente de fericire extremă?”, a fost întrebarea lui Adrian Artene, la care dr. Stanislav Rurac a confirmat că da. În continuare, dr. Stansislav Rurac a recomandat ca oamenii să învețe să fie atenți la anumite schimbări în ce privește funcția cardiacă, pentru a se putea duce la medic, unde poate fi descoperită o boală ascunsă.

„Se moare de inimă rea, dar se poate muri și de inimă bună, adică de o bucurie excesivă. De aceea oamenii trebuie să învețe să observe anumite schimbări în ceea ce privește funcția cardiacă, ca să le dea un semnal pentru adresare la medic, medicul de familie mai întâi, apoi la medicul specialist unde poate fi descoperită o boală ascunsă care poate interveni în viața noastră direct prin moarte.

Fiindcă dacă ne uităm la clasificarea bolii coronariene și boala ischemică a inimii, adică boala vaselor de inimă, unul dintre puncte, chiar primul, este moartea subită. Primul simptom este moartea. Dar ca să nu ajungi acolo, ai nevoie de anumite etape pe care trebuie să le faci, ca să te asiguri că scazi riscul unui infarct miocardic, care poate deveni fatal”, a completat renumitul medic.

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.
Vezi ediția integrală a podcastului:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și