Maia Sandu, președinta în exercițiu a Republicii Moldova, a câștigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidențiale, depășindu-l pe contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de forțele pro-ruse, cu o diferență de 10 procente. Acest rezultat a fost posibil datorită mobilizării masive din diaspora, unde a existat o mobilizare fără precedent. În schimb, alegătorii rămași Republica Moldova au manifestat o preferință pentru Stoianoglo.
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat luni dimineață că procesul de vot din diaspora s-a încheiat oficial. Acesta a început duminică, la ora 0:00, în Tokyo, și s-a finalizat luni dimineață, la ora 6:00 (ora Chișinăului), în ultimele patru secții de votare din SUA și Canada.
Exceptând trei secții de vot din diaspora ale căror date nu au fost încă procesate, Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a acumulat 44,49%.
Votul de pe teritoriul Republicii Moldova, unde toate datele au fost procesate, arată că Stoianoglo a fost preferat de 51,19 la sută dintre alegători, în timp ce Maia Sandu are 48,81 la sută din voturi.
Liderul pro-rus al celui mai mare partid de opoziţie din Republica Moldova, Igor Dodon, a comentat pentru TASS rezultatul alegerilor prezidențiale precizând că „cetățenii care locuiesc în țara sa natală au refuzat să aibă încredere în Sandu și ea s-a transformat într-o «rață șchioapă»”.
Expresia „rață șchioapă” („lame duck”) este un termen colocvial din politica americană, folosit pentru a desemna oficialii aflați la final de mandat, care își continuă activitatea în regim de interimat până la preluarea funcției de către succesorii lor.
Alexandru Stoianoglo, care a fost susţinut de Partidul Socialiştilor (din Republica Moldova), după cum arată datele CEC, a câştigat alegerile prezidenţiale pe plan intern, unde numărătoarea a fost finalizată. Maia Sandu l-a învins pe seama votului din secţiile de votare din străinătate. Rezultatele arată guvernarea eşuată a Maiei Sandu şi a Partidului său Acţiune şi Solidaritate, căruia cetăţenii ţării i-au refuzat credibilitatea. Ea s-a transformat într-o preşedintă a diasporei, a declarat Dodon.
Potrivit lui, Maia Sandu a obţinut un avantaj graţie alegătorilor din străinătate, „aşa cum s-a întâmplat şi în timpul referendumului privind aderarea la UE, care a eşuat pe plan intern, dar a fost scos de autorităţi cu o marjă minimă de 0,7% tot pe seama voturilor diasporei”.
CITEȘTE ȘI:
Klaus IOHANNIS: „Felicitări Maia Sandu pentru victoria istorică înregistrată”