Dieta bogată în zahăr a femeii gravide este primul factor de risc pentru viitorul copil în caz de obezitate și diabet. Un studiu de amploare a ajuns la această concluzie, după ce a comparat informații despre 60.000 de persoane din Marea Britanie în anii ’50 cu date din zilele noastre.
Copiii de acum o jumătate de secol erau mai sănătoși. Asta pentru că accesul la zahăr era restricționat de stat. În România, aproape o cincime din pacienții cu diabet sunt copii și adolescenți.
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la consumul de zahăr. Noi date arată că acest lucru influențează în rău sănătatea în toate etapele vieții. Studiul de caz este statul britanic unde accesul la zahăr a fost limitat drastic după Al Doilea Război Mondial. La copiii mai mici de doi ani, consumul a fost interzis. Peste 60.000 de persoane au fost selectate pentru a urmări efectele. Registrele arată că după trei ani, riscul de hipertensiune și diabet s-a redus la grupul de test cu până la 30.
Cazurile de diabet au devenit tot mai frecvente în sarcină, la femei cu greutate normală, însă fără un diagnostic rapid și tratament corect. Unele nasc bebeluș cu greutate mare și probleme de metabolism, care devin programați să iubească dulcele. Riscul crește, dacă în familie sunt diabetici.
Halucinant 70% din gustările pentru copii au zahărul printre ingredientele importante, mai ales nectarul, iaurtul și piureurile.
Obișnuiți cu zahărul rafinat, chiar din mediul intrauterin, și apoi, deseori prin consumul de lapte praf îndulcit, majoritatea copiilor de astăzi încep să primească înainte de doi ani produse în ambalaje cu desene colorate destinate lor. Și nu vorbim numai de dulciuri, care pot avea până la 70% glucide, cum sunt unele sortimente de vafe și turtă dulce, ci și mezeluri, brânzeturi și sosuri, câteva lingurițe de zahăr procesat la fiecare 100g. De remarcat că nu există fruct cu asemenea încărcătură glucidică.
Vestea bună este că dependența de zahăr poate fi controlată cu cât vârsta crește. Acest lucru e însă mai greu de făcut. După taxarea suplimentară a produselor care conțin peste 10% zahăr, vânzările de sucuri și dulciuri au scăzut în România cu 5-10% nu e destul pentru a proteja populația, spun specialiștii în boli de nutriție.