ANUNȚ crucial pentru clienții PPC. Ce preț vor plăti pentru energia electrică din 1 aprilie 2025 / Reacția oficialilor companiei

ANUNȚ crucial pentru clienții PPC. Ce preț vor plăti pentru energia electrică din 1 aprilie 2025 / Reacția oficialilor companiei
Publicat: 06/11/2024, 11:45
Actualizat: 06/11/2024, 11:46

Anunț important pentru clienții PPC! Mai exact, prețul pe care îl vor plăti clienții PPC pentru energia electrică de la 1 aprilie 2025 – atunci când este așteptată liberalizarea sectorului energetic –  reflectă condițiile actuale de pe piețele angro, de unde furnizorii cumpără energia livrată clienților finali.

Sunt precizările făcute de reprezentanții PPC România, după ce, marți, HotNews.ro a scris că PPC România a început să trimită clienților notificări privind prețul energiei după 1 aprilie 2025, preț care depășește 1,3 lei pe kWh, adică dublu pentru unii consumatori.

„Prețurile reflectă condițiile actuale de pe piețele angro”

„Conform reglementărilor în vigoare, furnizorii de energie trebuie să notifice clienții cu privire la condițiile contractuale, cu 2 luni înainte de expirarea contractului. În prezent, este în vigoare un mecanism de plafonare a prețurilor pentru clienții finali și suntem preocupați să oferim predictibilitate clienților noștri și după momentul în care acest mecanism nu se va mai aplica.

Informările transmise recent de către companiile de furnizare PPC Energie și PPC Energie Muntenia cuprind noile prețuri propuse pentru următoarea perioadă contractuală, prețuri care reflectă condițiile actuale de pe piețele angro de pe care furnizorii cumpără energia livrată clienților finali.

Companiile PPC urmăresc să facă achiziții la cele mai mici costuri și să ofere predictibilitate clienților, astfel încât aceștia să fie protejați, pe durata de valabilitate a condițiilor contractuale, de volatilitatea prețurilor de pe bursa de energie”, au răspuns reprezentanții companiei, potrivit HotNews.

„Vom continua să transmitem notificări către clienți”

Reprezentanții companiei PPC au punctat că vor continua să transmită notificări pentru clienți, în funcție de data când expiră condițiile contractuale existente pentru fiecare dintre ei.

Aceste notificări includ, atât prețurile contractuale, cât și cele plafonate aplicabile până la data de 31 martie 2025, conform reglementărilor în vigoare, astfel încât clienții să aibă toate informațiile necesare.

„De asemenea, pentru o informare completă a clienților, am pus la dispoziția acestora și un calculator online, pentru a putea să aibă o estimare reală a totalului pe care îl vor plăti aceștia după ridicarea schemei de plafonare. Acesta este disponibil aici – https://www.ppcenergy.ro/electripedia/calculator-factura/?ppc-energie.

Pentru circa 60% din volumele de energie pe care le furnizăm clienților – pentru clienții companii și clienții casnici cu consum ridicat prețurile de piață se află la un nivel apropiat de cele plafonate”, se mai arată în răspunsul PPC.

În prezent, prețul energiei este plafonat încă din 2022 pe trei paliere de consum

Totodată, potrivit informațiilor HotNews.ro, există consumatori pe care PPC i-a notificat că vor avea prețuri mai mari de 1,3 lei pe kWh, ajungând chiar și 1,46 lei, în funcție de abonamentul fiecăruia.

  • pentru cei care au utilizat mai puțin de 100 de kWh pe lună, tariful final, cu toate taxele incluse, este 0,68 lei pe kWh;
  • pentru un consum între 100 și 300 kWh, prețul este 0,8 lei pe kWh
  • pentru cei care consumă peste 300 kWh pe lună, prețul este de 1,3 lei pe kWh.
  • pentru clienții PPC cu consum de până la 100 kWh, factura se va dubla

Consumatorii pot denunța contractul în orice moment, în mod gratuit

Din totalul de aproximativ nouă milioane de consumatori casnici din România, aproximativ 4-5 milioane se încadrează în categoria de consum mic, până la 100 kWh.

Este important de precizat că legislația din sectorul energetic spune că un consumator își poate schimba furnizorul în maximum 21 de zile, dacă nu este mulțumit de preț sau de condițiile contractuale pe care le are.

Decizia privind liberalizarea în pixul viitorului guvern

Momentan, nici guvernanții nu știu prea bine ce se va întâmpla concret cu piața de energie după data de 1 aprilie 2025, mai exact dacă va fi o liberalizare totală sau una treptată.

În acest context, Sebastian Burduja anunța recent că o decizie finală va veni abia în ianuarie 2025, când va fi învestit și noul guvern.

Oficialul mărturisește însă că toţi românii care nu-şi permit să-şi plătească facturile vor fi protejați.

„Ce se întâmplă după 1 aprilie? Angajamentul foarte ferm pe care Ministerul Energiei şi Guvenul României l-au luat este că vom proteja consumatorul final, îi vom proteja pe toţi românii care nu-şi permit să-şi plătească facturile.

Este o chestiune de corectitudine în sistemul actual şi am spus-o public de foarte multe ori. Este un sistem aşa cum a putut el fi făcut. Nu e perfect. Nu mi se pare normal ca eu, membru al Guvernului, sau preşedintele ANRE, sau Ion Ţiriac, să beneficieze de preţuri compensate la energie electrică. Or acesta este sistemul astăzi, în funcţie de consum”, a spus Burduja, într-o conferință, în urmă cu o lună.

„60% dintre volumele pe care le furnizăm sunt pentru clienții care plătesc plafonul de 1,3 lei pe kWh”

La rândul său, Ionuț Dună, director general PPC Energie, consideră că este foarte important cum va fi definit consumatorul vulnerabil.

„Astăzi, jumătate dintre clienții rezidențiali sunt considerați vulnerabili (plătesc cel mai mic tarif plafonat, 0,68 lei pe kWh – n.r.). Este clar că schema este depășită. Pe de altă parte, 60% dintre volumele pe care le furnizăm sunt pentru clienții care plătesc plafonul de 1,3 lei pe kWh, iar pentru aceștia prețul nu va crește. Avem nevoie de predictibilitate. Dacă ne uităm în factură, 50% din total sunt taxe și alte tarife pe care noi le dăm mai departe”, a spus reprezentantul PPC.

Sebastian Burduja, anunț crucial pentru români, privind prețurile la gaze și energie, din iarna aceasta

Preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, în raport cu perioada similară precedentă, schema de compensare-plafonare fiind în vigoare până la 1 aprilie 2025, a declara ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Palatul Parlamentului. Ministrul Energiei a participat la conferinţa Focus Energetic.

„Preţurile (la facturi – n. r.) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României.

Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a dat asigurări ministrul Burduja.

CITIȚI ȘI:

PPC încheie un acord pentru a achiziționa portofoliul de 629 MW de energie regenerabilă al Evryo Group

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Prognoza Accuweather actualizată. Ce se întâmplă începând cu 18 noiembrie în București
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
„Va fi un război crâncen”. Predicția terifiantă făcută de Armand Goșu, care privește și România,...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Melania Trump nu a purtat nimic sub jacheta cu două rânduri de nasturi din ziua...
Ce s-a întâmplat cu „Prințul cu antemergător”, după ce s-a ţinut după o maşină de...
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele...
Boala RARĂ în lume cu care a fost diagnosticată această fetiță din Urlați. Micuța trăiește...
Filmul crimei şocante din Voluntari. Chinezoaică, ucisă cu bestialitate de iubit deşi avea ordin de...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Cine este femeia în vârstă de 42 de ani, cetățean chinez, ucisă de iubit, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Semnele uzurii și cum le recunoști
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump câştigă alegerile şi devine cel de-al 47-lea preşedinte
Imagini INCREDIBILE: Primul ROBOT care NU mai are nevoie de oameni
Anunț ISTORIC așteptat de toată România. Vine mâine, 7 noiembrie: După 30 ani, se face...
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Cine este Olga Guțanu, iubita în vârstă de 24 de ani a lui CRBL
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Fiule unde te duci cu lanterna aia? Bulișor:- Merg la întâlnire!
A doua cea mai mică vertebrată din lume este o nouă specie de broască de...