Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA a captat atenția la nivel global, inclusiv în România, unde implicarea Statelor Unite în domenii precum apărare și economie este crucială. Radu Carp, profesor de științe politice, a explicat în exclusivitate pentru Gândul ce ar putea însemna acest rezultat pentru România, analizând impactul posibilelor politici americane asupra țării noastre, dar și asupra sistemului internațional.
Profesorul Radu Carp a subliniat că, pentru Donald Trump, România este văzută ca o parte a Uniunii Europene, iar politica Statelor Unite față de România este puternic influențată de abordarea generală față de UE.
Adevărul e că România este privită de Donald Trump și de contra-candidata sa ca parte a Uniunii Europene. Noi așa suntem văzuți, iar SUA percepe relația cu Uniunea Europeană diferit, în funcție de partidul care domină scena politică din America.
În acest sens, schimbările preconizate sub o nouă administrație Trump pot fi influențate de o abordare protecționistă a economiei SUA și de dorința de a impune restricții suplimentare asupra importurilor europene. Totuși, România ar putea fi ocolită de efectele directe ale acestor măsuri, din cauza slabei sale prezențe pe piața americană.
America va avea o politică mai protecționistă față de restul lumii, va avea o politică mai protecționistă față de China, dar și față de Uniune European. Lucrul ăsta nu ne afectează foarte mult, pentru că noi producem puține bunuri destinate exportului în SUA. Alte state din Europa vor fi afectate de această politică de a taxa mai mult importurile de produse europene, a precizat analistul politic.
În ceea ce privește politica de apărare, o administrație Trump ar putea accentua presiunea asupra Uniunii Europene de a investi mai mult în producția de armament.
Statele Unite vor dori cu siguranță ca Uniunea Europeană să-și asume mai mult din producția de armament. Un aspect în legătură cu care Europa este cu mult în urma Statelor Unite și Rusiei (…)
Nu mai contează ce vrea Donald Trump, contează ce vrea România. Adică vrem să mergem pe acest model, să contribuim la creșterea producției de armament cu bani europeni și printr-un efort consolidat sau vrem să nu apelăm la aceste pârghii și să creștem în continuare deficitul, a explicat Radu Carp.
România ar putea profita de o asemenea direcție dacă ar reuși să convingă Uniunea Europeană să prioritizeze această investiție: „România va reuși să convingă Uniunea Europeană să stabilească această producție ca fiind o prioritate bugetară”.
Un alt domeniu în care România ar putea beneficia este Inițiativa celor Trei Mări, un proiect strategic care vizează dezvoltarea infrastructurii de-a lungul axei nord-sud din Europa Centrală și de Est.
Radu Carp a remarcat că Trump a sprijinit această inițiativă în mandatul său anterior, dorind să crească influența SUA prin promovarea unor investiții regionale importante.
Din păcate, noi, deși am declarat că susținem foarte mult această inițiativă, nu prea am venit cu proiecte concrete. Depinde numai de noi să găsim acele resurse de finanțare pentru a realiza proiecte comune cu Polonia și alte țări.
CITEȘTE ȘI: