Donald Trump ar putea fi al doilea președinte SUA cu două mandate neconsecutive după Grover Cleveland

Donald Trump ar putea fi al doilea președinte SUA cu două mandate neconsecutive după Grover Cleveland
Donald Trump ar putea fi al doilea președinte SUA cu două mandate neconsecutive după Grover Cleveland. Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 06/11/2024, 15:56
Actualizat: 06/11/2024, 16:23

Donald Trump ar putea fi al doilea președinte american cu două mandate neconsecutive, urmând să-și preia al doilea mandat la inaugurarea programată pentru 20 ianuarie 2025, după o pauză de patru ani. Magnatul republican a mai servit în funcția de președinte al SUA între anii 2017 și 2021.

Donald Trump, în calitate de al 45-lea, va fi peste două luni al 47-lea președinte al SUA. Nu este singurul președinte american cu o pauză de patru ani între mandate.

Grover Cleveland: Președintele care a servit două mandate neconsecutive

Primul președinte care a stabilit recordul a fost Grover Cleveland (democrat). El a fost al 22-lea președinte după alegerile din 1884 și și-a îndeplinit mandatul între 1885 și 1889.  Pierzând alegerile din 1888 în fața republicanului Benjamin Harrison, a mai candidat la alegerile prezidențiale din 1892 și a revenit la Casa Albă ca al 24-lea președinte. Este președintele american care a inaugurat Statuia Libertății la New York City.

Cleveland era guvernatorul New York-ului când a fost nominalizat de Partidul Democrat pentru președinție în 1884. El era „văzut ca epitomul responsabilității și stabilității”, a spus Daniel Klinghard, profesor de științe politice la Colegiul Holy Cross din Worcester, Massachusetts.

O victorie la limită în votul popular i-a adus suficiente voturi în Colegiul Electoral pentru a fi numit președinte. Patru ani mai târziu, deși avea din nou un mic avantaj în votul popular, a pierdut numărul de voturi în Colegiul Electoral în fața republicanului Benjamin Harrison.

Scurtă biografie: Cum și-a început cariera politică

Stephen Grover Cleveland, născut pe 18 martie 1837, a fost primul democrat care a câștigat președinția după Războiul Civil. El și cu Woodrow Wilson au fost singurii președinți democrați aleși într-o epocă a președinților republicani care a durat din 1860 până în 1933.

Cleveland și-a început cariera politică ca primar al orașului Buffalo în 1881 și guvernator al statului New York în 1882. Ca guvernator, a cooperat strâns cu liderul minorității politice din adunarea statală, Theodore Roosevelt, pentru a promova măsuri de reformă. A condus mișcarea „Democraților Bourbon”,  favorabilă afacerilor și opusă tarifelor crescute, inflației, imperialismului și subvențiilor pentru afaceri, fermieri sau veterani.

Campania sa pentru reformă politică și conservatorism fiscal l-a făcut un simbol al conservatorilor americani din acea perioadă. Cleveland a fost lăudat pentru onestitate, independență și angajamentul față de principiile liberalismului clasic. Lupta sa împotriva corupției politice și a patronajului i-a convins pe mulți republicani cu viziuni similare, numiți „Mugwumps”, să-i sprijine candidatura sa în alegerile din 1884.

A fost președintele care a inaugurat Statuia Libertății

Inaugurarea Statui Libertății, 1886. Sursa Foto: Profimedia
Inaugurarea Statui Libertății, 1886. Sursa Foto: Profimedia

O ceremonie de inaugurare a Statuii Libertății a avut loc după-amiaza zilei de 28 octombrie 1886. Președintele Grover Cleveland, fostul guvernator al New York-ului, a prezidat evenimentul. În dimineața acelei zile, o paradă s-a desfășurat în New York City, iar numărul estimat al celor care au asistat la eveniment variază între câteva sute de mii și un milion de oameni.

Președintele Cleveland a condus procesiunea, iar apoi a urcat în tribună pentru a privi trupele și participanții veniți din întreaga Americă.  O paradă navală a început la ora 12:45, iar Președintele Cleveland a urcat pe un iaht care l-a dus prin port până la Insula Bedloe pentru ceremonia de inaugurare. Primul discurs a fost susținut de Ferdinand de Lesseps, în numele comitetului francez, urmat de senatorul William M. Evarts, președintele comitetului din New York.

O fotografie a Statuii Libertății din New York, proiectată de sculptorul francez Frederic Auguste Bartholdi și construită de Gustave Eiffel. Statuia a fost dedicată Americii la 28 octombrie 1886. Sursa Foto: Profimedia
O fotografie a Statuii Libertății din New York, proiectată de sculptorul francez Frederic Auguste Bartholdi și construită de Gustave Eiffel. Statuia a fost dedicată Americii la 28 octombrie 1886. Sursa Foto: Profimedia

Președintele Cleveland a fost următorul vorbitor, afirmând că statuia va „străpunge întunericul ignoranței și opresiunii umane până când Libertatea va lumina întreaga lume”.

Publicul general nu a avut acces pe insulă în timpul ceremoniei, aceasta fiind rezervată în întregime pentru demnitari. Singurele femei care au avut acces au fost soția lui Bartholdi și nepoata lui Lesseps; oficialii au declarat că se temeau ca femeile să nu fie rănite în îmbulzeală. Această restricție a ofensat sufragetele din zonă, care au închiriat o ambarcațiune și s-au apropiat cât au putut de insulă.

Ce a făcut în pauza de patru ani și în al doilea mandat

După ce a pierdut alegerile din 1888 în fața lui Harrison, Grover Cleveland s-a mutat la New York și a intrat într-o firmă de avocatură. Alegerile din 1892 l-au readus la Casa Albă. La începutul celui de-al doilea mandat al său, panica economică din 1893 a declanșat o criză națională severă.

Mulți alegători au dat vina pe democrați, deschizând calea pentru o victorie zdrobitoare a republicanilor în 1894 și pentru preluarea partidului democrat de către agrarieni și susținătorii „argintului liber” în 1896. Fiind anti-imperialist, Cleveland s-a opus anexării Hawaii-ului. Chiar a lansat o investigație asupra loviturii de stat din 1893 împotriva reginei Liliʻuokalani și a cerut reabilitarea acesteia.

Controverse privind politica monetară

Grover Cleveland și partenerul său de campanie, Allen Thurman, anul 1888. Sursa Foto: Profimedia
Grover Cleveland și partenerul său de campanie, Allen Thurman, anul 1888. Sursa Foto: Profimedia

Cleveland a fost un politician remarcabil, dar a stârnit și critici. A intervenit în greva Pullman din 1894 pentru a menține circulația feroviară, enervând democrații din Illinois și sindicatele la nivel național; sprijinul său pentru etalonul aur și opoziția față de „argintul liber” au înstrăinat aripa agrară a democraților. „Argintul gratuit” a fost o problemă majoră de politică economică în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Susținătorii săi erau în favoarea unei politici monetare expansioniste, care implica baterea nelimitată de monede de argint la cerere, spre deosebire de respectarea strictă a unei mase monetare mai atent reglementate, implicată în etalonul aur. „Argintul gratuit” a devenit din ce în ce mai asociat cu populismul, sindicatele și lupta percepută a americanilor obișnuiți împotriva bancherilor, monopolurilor și „baronilor tâlhari” din Epoca Strălucitoare” (anii 1877-1890.).

Criticii au spus că Cleveland avea puțină imaginație și părea copleșit de dezastrele economice ale națiunii, recesiuni și greve în al doilea său mandat. Cu toate acestea, reputația sa pentru integritate și caracter bun a supraviețuit provocărilor din cel de-al doilea mandat.

Reales după o pauză de patru ani, a căpătat o reputație bună

Cleveland a rămas în istorie cu o reputație bună. El a câștigat atât votul popular, cât și pe cel din Colegiul Electoral în 1892.  În timpul primului său mandat,  a abordat probleme privind reducerea tarifelor impuse în timpul Războiului Civil. A susținut această poziție ferm, asociind-o cu doctrina Partidului Democrat și obținând sprijin public.

„Acest model de președinte ca purtător de cuvânt clar și vocal pentru o politică ce animă partidul a fost imitat de președinți ulteriori, precum Woodrow Wilson”, a spus Klinghard. Și aceasta l-a menținut pe Cleveland în atenția publicului în anii de după primul său mandat.

„Acesta este un punct în care noțiunea modernă de partid național s-a consolidat cu adevărat. Cleveland avea o echipă de operativi politici abili, oameni foarte bogați, care se vedeau beneficiind de pe urma comerțului liber”, a adăugat Klinghard.

Grover Cleveland (stânga), Theodore Roosevelt (centru) și David R. Francis (dreapta). Sursa Foto: Profimedia
Grover Cleveland (stânga), Theodore Roosevelt (centru) și David R. Francis (dreapta). Sursa Foto: Profimedia

„Și au petrecut mult timp menținând numele lui Grover Cleveland în fața electoratului, la fel cum aliații lui Trump au făcut asta, respingând orice altă provocare sau rival”, a spus profesorul citat de AP News. 

Biograful Allan Nevins a scris:

„Măreția lui Grover Cleveland constă în calitățile tipice, nu neobișnuite. Nu avea daruri pe care mii de alți oameni nu le au. Avea onestitate, curaj, fermitate, independență și bun simț. Dar le poseda într-o măsură în care alți oameni nu le au”.

După ce a părăsit Casa Albă, Cleveland a fost administrator la Universitatea Princeton. A continuat să își exprime opiniile politice, dar s-a îmbolnăvit grav în 1907 și a murit în 1908.

La fel ca  Trump, a avut câte un vicepreședinte la fiecare mandat

Grover Cleveland cu fiul său Richard, fotografie realizată între 1901-1902. Sursa Foto: Profimedia
Grover Cleveland cu fiul său Richard, fotografie realizată între 1901-1902. Sursa Foto: Profimedia

La fel ca Donald Trump, Grover Cleveland a numit doi vicepreședinți diferiți. În primul mandat l-a avut ca vicepreședinte pe Adlai Stevenson I, cunoscut pentru promovarea unei noi politici monetare expansioniste. El se opunea împotriva etalonului aur, sistem monetar în care unitatea economică standard de cont se bazează pe o cantitate fixă de aur. A fost lăudat pentru că a guvernat într-o manieră demnă și nepartizană.

Adlai Stevenson I a fost bunicul patern al lui Adlai Stevenson al II-lea , un guvernator al Illinois și candidatul democrat care a pierdut în fața președintelui republican și fost general din al Doilea Război Mondial, Dwight Eisenhower, la alegerile din 1952  și din 1956.

În al doilea mandat l-a numit vicepreședinte pe Thomas A. Hendricks.  Hendricks a servit ca vicepreședinte doar aproximativ opt luni, de la 4 martie 1885, până la moartea sa, la 25 noiembrie 1885, la Indianapolis. După ce a murit, președintele Grover Cleveland n-a mai avut niciun vicepreședinte pentru tot restul mandatului.

Donald Trump, în primul său mandat de președinte, l-a avut ca vicepreședinte pe Mike Pence, guvernatorul statului Indiana. În calitate de vicepreședinte, Pence a prezidat Consiliul Național Spațial după reînființarea acestuia în 2017, precum și Grupul Operativ de Coronavirus de la Casa Albă. În ciuda îndemnului lui Trump de a anula rezultatele alegerilor și a instigărilor pentru insurecția asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021, Pence a supravegheat certificarea lui Joe Biden și a Kamalei Harris drept câștigători ai alegerilor din 2020. Trump s-a distanțat de Mike Pence și a optat să-l numească pe J.D. Vance pentru funcția de vicepreședinte în cel de-al doilea mandat al său, caporal în războiul din Irak, avocat corporativ și senator republican al statului Ohio.

Citește și: Un fost președinte american și-a surprins simpatizanții la un discurs: „Tocmai am fost ÎMPUȘCAT, dar este nevoie de mai mult pentru a ucide un elan”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
CTP, devăluiri incendiare: Să nu cumva să te iei de Elena
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!