Cu o industrie care a explodat în ultimii ani, autoritățile vor să-i taxeze mai aspru pe oamenii care închiriază locuințe în regim hotelier pe platformele de profil, dar nu își declară veniturile. Amenzile vor ajunge până la 40.000 de lei, iar anunțurile pentru apartamentele care nu sunt înregistrate oficial ar putea fi interzise. Regulile apar într-un proiect de hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică.
Platformele de închirirere în regim hotelier sunt pline de oferte. În centru, la periferie, cu o camera sau trei, cu note mari ori mai mici, cu recenzii de la turiști ori mai deloc, găsiți apartamente pe alese. Potrivit legislației, proprietarii sunt obligați să obțină un certificat de clasificare pentru ele. Doar că foarte puțini respectă legea. În acest an au fost cerute doar 1200 la nivelul întregii țări.
„Cu siguranță ne creează o concurență neloială, care, bineînțeles, prin cheltuieli mai mici vor crea întotdeauna o competiție pe prețuri.”
Oficialii spun că cei care nu respectă legislația vor avea de plătit între 10.000 și 40.000 de lei, în funcție de camerele de cazare pe care le dau spre închiriere.
„În momentul în care se reglementează, cu siguranță vom vedea mai multă încasare la bugetul de stat, la bugetele locale și am putea vedea o bună promovare, pentru că la un flux mai mare de turiști, automat, încasările sunt mai mari.”, au precizat specialiștii.
Reglementările le-ar putea permite autorităților să verifice aceste locuințe. Inspectorii de turism merg în control doar în urma unor sesizări făcute de vecini. În paralel, autoritățile fiscale recunosc că schimbul de informații cu platformele de profil a fost destul de greoi, dar că lucrurile s-au îmbunătățit după schimbarea legislației la începutul anului.
Directivele europene obligă platformele să raporteze către fisc toate tranzacțiile efectuate, astfel încât adminsitrațiile fiscale din Europa să facă schimb de informații mult mai ușor. În România, spre exemplu, Anaf poate verifica dacă proprietarii respectivi sunt înregistrați, dacă și-au plătit taxele și impozitele, însă și administrațiile locale pot impune reguli.
CITEȘTE ȘI:
E timpul să schimbi anvelopele? Ce AMENZI se dau!