România și SUA își unesc forțele pentru combaterea infracțiunilor financiare internaționale/ Marius Voineag (DNA): Vor fi recuperate prejudiciile

România și SUA își unesc forțele pentru combaterea infracțiunilor financiare internaționale/ Marius Voineag (DNA): Vor fi recuperate prejudiciile
Sursa: DNA
Publicat: 07/11/2024, 16:27
Actualizat: 07/11/2024, 16:31

Un parteneriat strategic între Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Departamentul de Justiție al SUA, prin Biroul de Dezvoltare, Asistență și Formare Externă în materie de urmărire penală (OPDAT), a adus în atenție cele mai noi practici în investigațiile financiare complexe și combaterea spălării banilor, transmite DNA.

Conferința s-a desfășurat între 6 și 7 noiembrie la Brașov, reunind oficiali de top din România și Statele Unite, experți români și americani, precum și reprezentanți ai unor instituții cheie din domeniul supravegherii financiare și a subliniat necesitatea unei cooperări consolidate în combaterea infracțiunilor financiare transfrontaliere și rolul esențial al parteneriatelor în acest efort colectiv.

Marius Voineag, procurorul-șef al DNA, a remarcat în discursul său importanța colaborării cu partenerii americani și a precizat că „cei răspunzători vor fi trași la răspundere, iar prejudiciile indisponibilizate” vor fi „efectiv recuperate”.

În contextul unei realități de gestionat în instrumentarea cazurilor privind săvârșirea infracțiunilor asimilate corupției în care este de necontestat perfecționarea tehnicilor și instrumentelor de spălare a banilor, inclusiv prin disimularea produselor infracționale, schimbul de competențe prin cooperare directă cu partenerii americani din instituțiile de aplicare a legii reprezintă un catalizator în identificarea celor mai adecvate metode legale de răspuns la aceste continue provocări, precum și o garanție că cei răspunzători vor fi trași la răspundere, iar prejudiciile indisponibilizate și efectiv recuperate. Ne dorim ca aceste parteneriate să devină parte integrantă a modului nostru de lucru, asigurând un răspuns eficient și adaptat standardelor internaționale în fața provocărilor financiare de orice dimensiune, a spus procurorul-șef al DNA

Ambasadoarea Statelor Unite în România, E.S. Kathleen Kavalec, a transmis un mesaj de susținere pentru parteneriatul româno-american ce vizează „lupta cu criminalitatea financiară”.

Apreciem cooperarea la nivel înalt dintre Statele Unite și România în lupta cu criminalitatea financiară, pentru prevenirea fraudelor de orice fel și pentru întărirea siguranței cetățenilor.

Studii de caz: spălarea banilor, fraude în achiziții publice și evaziune fiscală

Conferința a inclus șase sesiuni de lucru, în care experții au dezbătut pe baza unor studii de caz ce au acoperit teme precum spălarea banilor, fraudele în achizițiile publice și evaziunea fiscală.

Printre instituțiile partenere care au răspuns invitației, prin reprezentanți la nivel înalt, în scopul de a-și disemina expertiza în domeniu, se află: Bogdan Chirițoiu, președinte al Consiliului Concurenței, Alexandru Petrescu, președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Adrian Cucu, președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și Cornel Călinescu, director general al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precizează DNA într-un comincat de presă.

La conferință au mai fost prezenți procurorul general al României, Alex Florența, procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, procurorul-șef al DIICOT, Alina Albu, și Peter Halpern, consilierul rezident pe probleme de justiție al Ambasadei SUA.

Sursa: DNA

CITEȘTE ȘI:

România recepționează primul AVION de stimulare a PRECIPITAȚIILOR pentru a combate seceta și inundațiile / Colaborare bilaterală româno-americană

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Soldații nord-coreeni din Rusia au devenit „dependenți de pornografie”. Ce a dus la acest lucru
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Ce s-a întâmplat cu „Prințul cu antemergător”, după ce s-a ţinut după o maşină de...
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Trei noi medicamente au fost adăugate pe lista celor interzise şoferilor
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori...
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Israelul semnează un acord de 5 miliarde de dolari pentru achiziţia a 25 de avioane...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Prințul Harry se afundă de la zi la zi. Acuzații tot mai grave
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Inteligența Artificială poate detecta acum și infecțiile cu viermi paraziți