Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că limitarea acordării burselor de merit, de studiu și de ajutor social doar la elevii din școlile publice reprezintă o încălcare flagrantă a Constituției.
CCR a considerat că această limitare încalcă principiul egalității între elevii înscriși în sistemul public și cei din unitățile de învățământ private.
Decizia, publicată joi, subliniază că acordarea burselor în baza unei astfel de prevederi legale reprezintă o „discriminare nejustificată” față de copiii înscriși în instituții de învățământ particulare sau confesionale.
„Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, a decis, cu unanimitate de voturi: a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională sintagma «de stat» din cuprinsul dispoziţiilor art.82 alin.(1) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011,” a comunicat CCR.
Articolul contestat din Legea Educației naționale prevede că „elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social”. Practic, acest articol a limitat accesul la burse doar pentru elevii din învățământul de stat, excluzând elevii de la școlile private.
Curtea a transmis că această limitare a beneficiilor doar pentru elevii din sistemul public este nejustificată și contravine Constituției, potrivit b1tv.
„În esenţă, Curtea a reţinut că sintagma «de stat» din cuprinsul dispoziţiilor art.82 alin.(1) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanţă doar cu privire la elevii înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv şi rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învăţământ particular sau confesional”, a concluzionat CCR.