Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician a discutat despre conflictul dintre Rusia și Ucraina ca fiind un „antrenament” pentru o confruntare mai amplă, subliniind că Trump preferă o abordare economică în relația cu China, având nevoie de Uniunea Europeană ca aliat. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Dan Dungaciu a vorbit despre conflictul dintre Rusia și Ucraina, descriindu-l ca un „teren de antrenament” pentru o confruntare mai amplă cu China. El a subliniat că această confruntare nu poate fi clasificată drept un nou Război Rece, dar va avea implicații majore pentru securitatea globală. Dungaciu a menționat că Trump a fost primul care a identificat China ca o problemă majoră de securitate în strategia sa din 2016-2020.
„Războiul cu Rusia, știți cum este, că tot am redescoperit acum fotbalul, e terenul de antrenament. Rusia e pe teren de antrenament cu Ucraina. Meciul mare este America, China. Ăsta nu e Război Rece, ăsta nu știm ce. Dar ăsta va fi Război Rece și americanii vor zi ceva, ce facem cu meciul ăsta din perspectiva meciului mare? Păi ce vrem să facem cu China? Trump e primul care a pus problema Chinei ca problema majoră de securitate în strategia lui de securitate 2016-2020. Cu China dacă vrei să faci război ai nevoie de Rusia, război militar propriu-zis, dacă vrei să faci război economic, ai nevoie de Uniunea Europeană. Cum abordezi China?”, a afirmat Dungaciu.
Analistul a declarat că Trump nu are instincte războinice, preferând să se concentreze pe o luptă economică cu China, unde America încă deține un avantaj semnificativ. În acest context, Uniunea Europeană devine un aliat crucial pentru SUA. Dungaciu a explicat că Trump este interesat să împiedice UE să dezvolte relații comerciale strânse cu China. În ceea ce privește Ucraina, analistul a sugerat că Trump ar putea adopta o strategie de negociere, amenințând atât Rusia, cât și Ucraina cu consecințe dacă nu ajung la un acord.
„Trump nu este un președinte cu instincte războinice, el vrea să lupte economic că încă America e cea mai puternică și dacă intră pe război economic cu China, ai nevoie de Uniune Europeană. Pe Trump îl interesează ca Uniunea Europeană să nu deschidă relație comercială cu China. Și care e funcția Rusiei în acest moment? În primul rând pe Ucraina Trump a spus-o, o să-l sun pe Putin și spun dacă nu intri la negocieri, o să dau Ucrainei tot ce a cerut și mai mult decât atât, îi spune și lui Zelenski că dacă nu intră la negocieri n-o să mai dea nimic.”, a concluzionat Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”