EXPOZIȚIE stradală la Biblioteca Metropolitană. „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control”

EXPOZIȚIE stradală la Biblioteca Metropolitană. „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control”
Publicat: 08/11/2024, 16:13
Actualizat: 08/11/2024, 17:01

La Sediul Central „Mihail Sadoveanu” al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB) se va deschide, începând cu data de 11 noiembrie 2024, expoziția stradală „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control”. Trecătorii vor avea privilegiul de a descoperi imagini sugestive dintr-o perioadă comunistă în care regimul aflat la conducerea României, prin cenzură și control total, deținea toate pârghiile puterii.

În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate imagini inedite din arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), documente istorice de o incontestabilă valoare, dar şi mărturii ale unor martori contemporani.

Întrunite, toate acestea vor oferi o perspectivă profundă asupra realităţilor politice şi sociale din România comunistă.

„Prin prezentarea unor imagini şi documente inedite, expoziţia va oferi o privire detaliată asupra evoluţiei Bucureştiului, începând cu sfârşitul anilor `70 şi continuând până în ultimele decenii ale regimului Ceauşescu. Vizitatorii vor putea înţelege mai bine modul în care regimul comunist a manipulat informaţiile, a controlat instituţiile şi a gestionat relaţiile externe, într-o perioadă marcată de izolarea României pe plan internaţional şi de constrângerea libertăţilor cetăţeneşti”, au precizat reprezentanții BMB.

„Toate structurile de Securitate se activau și începea controlul informativ”

În exclusivitate pentru Gândul, Laura Cornea – membru Colegiul CNSAS – a declarat că expoziția stradală care va avea vernisajul luni – 11 noiembrie 2024 – se constituie într-un eveniment și reprezintă o adevărată filă de istorie.

Am gândit această expoziție sub forma surprinderii aspectelor ultimelor două decenii ale orașului București, care erau dominate, pe de o parte, de politica diplomatică de a stabili cât mai multe legături cu exteriorul, cu țările Occidentului. Și avem vizitele a doi președinți, care sunt suprapuse.

Sunt prezentate în panourile noastre, pe de o parte, și – pe de altă parte – se arată și ce se întâmpla în interiorul Securității în momentul acestor vizite și nu numai, în sensul că toate structurile de Securitate se activau și începea controlul informativ, atât al populației cât și al mediilor, delegațiilor sau, cel mai interesant, al ziariștilor străini care erau acreditați la noi.

Avem câteva informații legate de modul în care acești jurnaliști străini erau supravegheați. Sunt câteva panouri, documente, și – ca parte de cenzură și control – ne-am gândit la controlul asupra istoricului și criticului literar Augustin Buzura.

Este o expoziție stradală și se desfășoară între 11 noiembrie și 11 decembrie, pe gardul sediului central al Bibliotecii Metropolitane, astfel încât orice trecător să se poată opri, să o parcurgă, să o vizioneze.

Și tot în ultimele panouri – în ceea ce privește ca controlul – am surprins modul în care Securitatea a început, după anii `70, când apare legea informațiilor, a secretului de stat, controlul oricărei entități din acest acest oraș, de fapt din această țară.

Apar atunci birourile de documente secrete, birouri despre trăitorii acelor vremuri știau și exista tot timpul această legendă că «este CI-stul sau este ofițerul de securitate care ne supraveghează». Aceste birouri de documente secrete erau populate de ofițeri de securitate.

Avem un dosar de obiectiv pe problema bibliotecilor din România, nu numai din București, și un fragment dintr-un volum este dedicat bibliotecii «Mihail Sadoveanu»”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Laura Cornea, fost director al Arhivei CNSAS, actualmente membru Colegiul CNSAS, șefa Departamentului de Arhivă din anul 2007.

Expoziţia „Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control” va putea fi vizitată până pe 11 decembrie 2024.


Citește și:

Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Decizie definitivă a ÎCCJ

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri