O femeie din Bârlad care avea o relație de trei ani cu un bărbat căsătorit a obținut ordin de restricție, deoarece individul devenise agresiv fizic și psihic și începuse să o hărțuiască, chiar și după ce s-a despărțit de el.
O relație dintre o femeie și un bărbat căsătorit a luat o întorsătură deosebit de gravă, atunci când individul a început să devină extrem de posesiv și chiar a lovit cu pumnul pe aceasta.
Cei doi aveau o relație ascunsă de trei ani de zile, însă bărbatul începuse să devină tot mai gelos și începuse să o abuzeze emoțional pe femeie. Acesta voia să controleze fiecare aspect al vieții ei, de la modul în care se îmbrăca, până la machiaj și oja pe care o alegea.
Bărbatul ajunsese să o manipuleze pe tânără, prin jigniri și umilințe repetate, astfel încât femeia ajunsese la psiholog întrucât credea că ea este cauza abuzului.
Violența individului începuse să se manifeste și fizic, astfel că tânăra nu a mai suportat și a decis să se despartă de acesta în toamna acestui an. Chiar dacă credea că a reușit să scape de el, fostul partener continua să o caute, să îi supravegheze locuința și chiar să îi bată la ușă ore întregi.
În urma unui conflict, în care individul a lovit-o cu pumnul pe femeie, aceasta l-a raportat autorităților. Ea a mers și la la Judecătoria Bârlad, unde a cerut un ordin de protecție.
Judecătorul a respins însă solicitarea, considerând că femeia nu are destule dovezi: “nu ar fi reușit să facă dovada unui act de violență fizică anterioară, act de violență care să creeze convingerea producerii în viitor a unor consecințe negative, context în care emiterea ordinului de protecție nu apare ca fiind justificat”.
Femeia a făcut recurs, iar Tribunalul Vaslui i-a dat câștig de cauză stabilind că, “în mod greșit, prima instanța a reținut că multitudinea de mesaje transmise de către intimat nu au caracter amenințător”.
Instanța a emis un ordin de protecție împotriva bărbatului, acestuia fiindu-i interzis să se mai apropie la mai puțin de 100 de metri de amantă timp de trei luni de zile.
Femeia a ajuns să facă psihoterapie, pentru că ajunsese să creadă că ea e de vină
În dosarul de la tribunal, femeia a povestit că bărbatul se implica în absolut toate aspectele vieții ei, “inclusiv în ceea ce privește vestimentația ei, culoarea pe care o alegea pentru manichiură, modalitatea în care își aplica fardurile, iar în situația în care ar fi fost necorespunzătoare percepției acestuia, intimatul o acuza de infidelitate sau gusturi proaste în alegerile făcute”.
”Odată cu trecerea timpului, intimatul a devenit din ce în ce mai agresiv în încercarea aceasta de a-și impune propria voința și de a o controla în mod excesiv chiar si la cele mai absurde alegeri pe care le-ar fi făcut. Astfel a ajuns în situația ca orice lucru minor sau lipsit de importanta ar fi făcut, să nu fie după cum intimatul și-ar fi dorit, lucru care genera multiple șicane, reproșuri, jigniri”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui.
“Atât de insistent a fost intimatul în a o convinge că are o problema, încât a ajuns chiar și la psihoterapeut, tot în încercarea de a-și da seama dacă face ea ceva greșit, dacă se comportă necorespunzator și acest comportament al său îl determină pe intimat să devină atât de violent psihic, verbal și fizic”, se mai arată în hotărârea Tribunalului Vaslui.
Datele prezentate de Eurostat, în 2018, indică faptul că rata victimelor de sex feminin ale
omuciderilor în România a fost de 0,82 la 100 000 de locuitori, a 11-a cea mai mare rată dintre cele 24 de state membre pentru care sunt disponibile informații și Regatul Unit.
În 2017, rata victimelor de sex feminin ale omuciderilor comise de partenerii intimi a fost de 0,52, a treia cea mai mare rată dintre cele 20 de jurisdicții pentru care sunt disponibile informații.
FOTO: Pixabay