Donald Trump, președintele-ales al SUA, amenință cu un război comercial extins, dar China, vizată direct de măsurile americane, s-a transformat în ultimii ani, având o economie mai lentă și mai dependentă de exporturi, însă nu de accesul pe piețele americane, comentează cotidianul The New York Times.
În urmă cu opt ani, Donald Trump promitea, la începerea primului mandat, să își exercite prerogativele pentru a lansa un război comercial împotriva Chinei. Acum, înainte de începerea celui de-al doilea mandat, Trump vrea intensificarea ostilităților comerciale cu Beijingul prin impunerea de taxe vamale de cel puțin 60% asupra tuturor importurilor chineze.
Donald Trump exercită presiuni asupra unei țări afectate de prăbușirea investițiilor în sectorul imobiliar, de pierderi masive ale băncilor, de o criză a datoriilor instituțiilor locale, de încetinirea creșterii economice și de prețuri foarte mici, elemente care ar putea anticipa stagnare economică pe termen lung.
Scăderea veniturilor interne a împins companiile chineze să se concentreze asupra exporturilor. Iar acest lucru face China vulnerabilă la orice amenințare cu limitarea vânzărilor în străinătate, o problemă care ar putea intensifica impactul presiunilor din partea Administrației Trump.
”Echilibrul puterii s-a schimbat în favoarea Statelor Unite. Economia chineză nu este chiar distrusă, dar depune eforturi majore de ceva timp”, afirmă Eswar Prasad, profesor de Politici Comerciale la Universitatea Cornell.
Cu toate acestea, factorii interni ar putea consolida capacitățile Chinei de a rezista presiunilor Statelor Unite, notează editorialistul Peter S. Goodman într-un articol publicat în cotidianul The New York Times.
Pe termen scurt, Administrația de la Beijing are numeroase resurse pentru stimularea economiei. China tocmai a prezentat un plan de 1.400 de miliarde de dolari pentru refinanțarea creditelor instituțiilor locale. În al doilea rând, China a devenit furnizor dominant de mașini electrice și alte tehnologii economice.
”Acest lucru le oferă companiilor chineze control asupra piețelor internaționale de tehnologii esențiale, indiferent de tarifele vamale impuse de SUA. (…) China este mai puțin dependentă de accesul pe piețele americane decât ultima dată când Trump impunea taxe vamale”, notează editorialistul.
În contextul în care și Uniunea Europeană a anunțat propriile taxe vamale, vizând mașinile electrice chineze, China a accelerat exporturile în alte zone ale lumii.
”Beijingul se folosește de națiunile din Sudul Global pentru a compensa pierderile suferite pe piețele occidentale”, afirmă Jie Yu, expert la Institutul ”Chatham House” din Londra.
”China are mai multă influență decât avea în trecut. Are o serie de instrumente pe care le poate mobiliza pentru a riposta și a produce anumite daune economiei americane dacă Trump va continua războiul comercial”, avertizează Scott Kennedy, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
În noul context, Donald Trump ar putea fi nevoit să își modereze amenințările cu taxe vamale, pentru că va constata că economia americană ar putea fi în pericol. Economiștii avertizează că tarifele vamale excesive vor genera majorări de prețuri în SUA și vor afecta producătorii dependenți de piese importate.
În același timp, și industria chineză va avea de suferit dacă Trump va impune taxele. Prin urmare, Beijingul va începe să înțeleagă faptul că nu se mai poate baza pe piețele externe.
”Liderii Chinei vor învăța o lecție dură – aceea că nu se pot baza pe nimeni în afară de ei înșiși. Al doilea mandat al lui Trump ar putea fi un cadou pentru autosuficiența economică a Chinei”, subliniază Lynette Ong, profesor de Științe Politice la Universitatea din Toronto.
Foto: Profimedia
Citește și: