Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, convocat la MAE de la Chișinău / I-a fost transmisă o notă de protest privind amestecul Rusiei în ALEGERI

Publicat: 12/11/2024, 14:22
Actualizat: 15/11/2024, 08:54

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov, pentru a-i înmâna o notă de protest pentru ingerinţă electorală şi încălcarea spaţiului aerian, după căderea a două drone ruseşti duminică pe teritoriul republicii.

Ministerul Afacerilor Externe i-a înmânat astăzi ambasadorului agreat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, în cadrul unei întrevederi la MAE, o notă de protest ferm în legătură cu amestecul ilegal și deliberat al Federației Ruse în procesul electoral al Republicii Moldova, în scopul distorsionării rezultatelor alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional, subminării și delegitimării procesului democratic al Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău.

De asemenea, MAE a condamnat ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova, dat fiind faptul că, pe data de 10 noiembrie curent, două drone rusești au fost depistate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova – una în raionul Căușeni și alta la Râșcani.

Instituțiile competente din țara noastră dispun de informații clare care arată că dronele au fost lansate de Federația Rusă. Ambasadorul a fost atenționat că astfel de incursiuni agresive constituie o încălcare gravă și un gest neprietenos al Federației Rusă, aceste drone punând în pericol viața cetățenilor, transmite instituția.

Ambasadorul Rusiei în Moldova, „vizită planificată” la MAE

La sosirea sa la sediul MAE din Chişinău, Oleg Ozerov, numit în funcţie acum două luni, a declarat mass-media moldovene că „nu este vorba despre nicio convocare”, ci despre o „întâlnire planificată”.

Nu am fost convocat de nimeni… Este o întâlnire planificată. Despre ce vom vorbi? Păi, mai întâi să aibă loc întrevederea, după care vă voi putea spune, a precizat Oleg Ozerov.

Ambasadorul rus a respins acuzațiile și a declarat că Federația Rusă nu a folosit niciodată rute de zbor ale dronelor sale prin teritoriul statelor vecine.

Mai mult, nu este clar de ce am avea nevoie să facem acest lucru, în condițiile în care apartenența acestor drone la Rusia nu a fost stabilită. În toate cazurile anterioare în care Federația Rusă a fost acuzată, investigațiile au arătat că, în majoritatea situațiilor, era vorba de echipamente ucrainene de apărare antiaeriană și antirachetă. În acest caz, nu există nicio dovadă solidă care să confirme că aceste drone sunt rusești, a adăugat el.

Ministerul rus de externe a reacționat încă de luni la protestul Chișinăului, susținând că nu există dovezi că dronele căzute în Republica Moldova sunt rusești.

Respingem categoric atacurile antirusești nefondate, care, din păcate, au devenit o normă în Republica Moldova. Din nou, nu au fost prezentate dovezi că dronele fără pilot ar fi de origine rusă și că ar fi fost lansate de pe teritoriul țării noastre. Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei s-a limitat la a face referire la presupuse „informații precise” pe care le-ar deține partea moldovenească, fără a oferi detalii. Suntem siguri că nu vor fi prezentate dovezi, pentru că acestea nu există, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului rus de externe.

Preşedintele parlamentului moldovean, Igor Grosu, a declarat luni că ambasadorul Rusiei la Chişinău ar urma să fie convocat pentru a i se cere explicaţii în legătură cu cele două drone ruseşti căzute pe teritoriul R. Moldova în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că cele două drone rusești căzute pe teritoriul țării „nu prezintă un pericol, dar sunt motive de îngrijorare.”

Dronele au fost depistate în satul Borosenii Noi, raionul Rîșcani, și în localitatea Fîrlădeni, din Căușeni. În urma primelor examinări, s-a stabilit că este vorba despre aparate de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” de origine rusească, acestea neavând atașat explozibil.

În acelaşi timp, autoritățile de la Chișinău au denunțat în repetate rânduri interferența Moscovei în recentele alegeri prezidențiale și la referendumul proeuropean, prin diverse persoane interpuse, cum ar fi oligarhul fugar Ilan Șor, care, după Israel, și-a găsit refugiu în Rusia.

La mijlocul săptămânii trecute, Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus al Afacerilor Externe, fiindu-i exprimată o notă de protest în legătură cu refuzul în acreditarea unor observatori pentru monitorizarea alegerilor.

Ministerul rus de externe a declarat la vremea respectivă că, „în ajunul primului tur al scrutinului prezidenţial şi al referendumului din 20 octombrie, autorităţile moldovene au refuzat nemotivat acreditarea a cinci observatori din Rusia, iar înaintea turului doi din 3 noiembrie trei membri ruşi ai misiunii OSCE/BIDDO nu au fost lăsaţi să intre în Moldova, pe Aeroportul din Chişinău, deşi erau acreditaţi de Comisia Electorală Centrală din Moldova”.

VIDEO: TASS.RU

CITEȘTE ȘI:

Președintele Parlamentului Republicii Moldova acuză Rusia de încălcarea spațiului aerian: Vom avea un dialog cu statul care lansează DRONE

Moldova informează mai multe țări UE că Rusia intenționează să perturbe votul diasporei pentru turul II al alegerilor prezindențiale

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri