Adrian Teodorescu, director general Termoenergetica, a declarat, în emisiunea „Cu Gândul la București”, că interzicerea centralelor de apartament este o certitudine, care va trebui implementată în timp, cu alternative pentru populație. În acest context al interzicerii centralelor, compania de termoficare ar putea fi o soluție pentru viitoarele proiecte imobiliare.
„Încercăm să fim vizibili în această zonă a piețelor imobiliare și a dezvoltatorilor imobiliari. Nu este imposibil. În zonele de lângă centrale, unde s-au făcut modernizări pe magistrale, putem asigura niște parametri optimi pentru dezvoltările imobiliare”, a spus directorul general Termoenergetica.
Adrian Teodorescu a precizat că Termoenergetica se îndreaptă către dezvoltatorii imobiliari, în contextul în care centralele individuale vor fi interzise.
„Noi ne-am îndreptat către toți dezvoltatorii imobiliari și din perspectiva europeană pe care o știm cu toții, a posibilității interzicerii centralelor termice de apartament. Este destul de simplu. Poluatorul plătește, este similar ca în domeniul auto.
O centrală termică de apartament consumă o resursă naturală finită, pentru niște nevoi personale, cu un grad de poluare foarte mare. Este o poluare pe care noi nu o percepem. Evacuarea unei centrale termice de apartament este echivalentă unei țevi de eșapament. Și este evident că pe viitor se dorește eficientizarea utilizării unei resurse naturale finite, cum este gazul”, explică Adrian Teodorescu.
Potrivit directorului Termoenergetica, centralele nu pot fi interzise fără o alternativă pentru populație.
„Atât timp cât nu poți oferi oamenilor soluții alternative, nu poți discuta de o interdicție sau de o interzicere la nivel guvernamental. Dar drumul european este cu certitudine acesta”, a mai precizat Adrian Teodorescu.
Și Claudiu Crețu, directorul general ELCEN (Electrocentrale București), a spus, recent, în emisiunea „Cu Gândul la București”, că drumul în ceea ce privește interzicerea centralelor de apartament este unul clar. Crețu a explicat cum se va ajunge la interzicerea centralelor.
„Sunt câțiva ani buni de când susțin public sistemul centralizat (sistemul de termoficare din București – n.r.). De ce? Pentru că am înțeles viziunea Uniunii Europene.
Cu alte cuvinte, intenția este bună: să avem în orașe un aer cât mai curat. Asta înseamnă că încălzirea trebuie să se facă arzând cât mai puțin combustibil. În felul acesta, emisiile sunt scăzute sau spre zero. În sistemul centralizat poți introduce și energie regenerabilă”, a declarat Claudiu Crețu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.
Oficialul ELCEN a precizat că centralele de apartament au o durată de viață de aproximativ 10 ani.
„Și centralele acestea expiră, nu au durată de viață veșnică. Pe lângă faptul că nu o să mai ai de unde să cumperi, ele prezintă și niște riscuri (…). Cred că durata lor de viață este de 10 ani”, a detaliat Claudiu Crețu.
Parlamentul European a adoptat, în martie 2024, Directiva privind schimbările climatice. Aceasta se referă și la interzicerea centralelor de apartament cu gaz. Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE, relatează Euractiv.
„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire. Trebuie să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se arată în directiva Parlamentului European.
CITEȘTE ȘI: