Instalatorii ne spun cum să ne micșorăm factura la încălzire. Zece PONTURI pentru locatari

Instalatorii ne spun cum să ne micșorăm factura la încălzire. Zece PONTURI pentru locatari
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 14/11/2024, 11:07
Actualizat: 14/11/2024, 12:46

Când vine iarna și, deci, intră în acțiune sistemele de încălzire… toți ne gândim la facturle mari care ne așteaptă, chiar dacă curățăm și aerisim caloriferele. Dar putem să plătim mai puțin, dacă urmăm câțiva pași.

În acest sens, Adevărul a făcut un top al ponturilor oferite de instalatori. Potrivit acestora, folosirea robinetelor cu capete termostatice pe radiatoare poate aduce economii de energie cu 18% până 36%, prin reducerea supraîncălzirii spaţiilor şi reducerea risipei datorate încălzirii spaţiilor nelocuite.

Robinetele cu capete termostatice sunt eficiente mai ales persoanelor care locuiesc în apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde pereţii, pardoseala şi tavanul se încălzesc şi prin transfer termic de la vecinii din apropiere. Setează robineţii la temperatura minimă, înainte să pleci de acasă. La întoarcere, va fi tot cald şi bine.

Pentru persoanele care au centrale termice, este obligatoriu să monteze un termostat ambiental programabil, care poate fi setat să modifice temperatura ambientală în funcţie de momentul zilei şi de programul familiei.

De exemplu, dimineața îl poti programa la 20 de grade, la 17 grade în orele în care eşti plecat de acasă şi la 22 de grade atunci când revii, fără să fii nevoit să operezi chiar tu aceste modificări zilnic.

Termostatul ambiental poate fi de mai multe feluri

Termostatul mecanic sau manual este cea mai ieftină variantă de pe piaţă, dar oferă cele mai limitate opţiuni. Îţi va permite doar să reglezi temperatura manual, în funcţie de preferinţele tale în materie de temperatură ambientală.

Termostatul electronic are opţiuni extinse de reglaj şi programare care te va ajuta şi pe timp de vară să controlezi mai bine acţiunea aparatelor de aer condiţionat – pornindu-le şi oprindu-le la anumite ore – sau în funcţie de temperatura pe care o doreşti în încăpere.

Cronotermostatele sunt mai avansate și le poţi regla mereu, chiar şi atunci când eşti în vacanţă, datorită posibilităţii de a fi reglate pe internet, folosind tableta sau computerul. Este indicat să fie montat în cea mai rece încăpere, pentru că aşa vei fi sigur că s-a atins temperatura dorită în toată casa.

Conform unor studii în acest domeniu, temperatura ideală pe timp de noapte este cuprinsă între 16 si 19 grade Celsius, dar doar dacă dormiți înveliţi şi îmbrăcaţi în pijamale.

Un al pont util ar fi izolarea țevilor, mai ales dacă stai la casă şi centrala termică nu este montată într-o anexă (holuri, subsoluri, garaje, magazii). Această operațiune presupune o investiţie minimă, aducând în schimb o economie consistenţa bugetului în lunile de iarnă, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu, potrivit sursei citate.

De asemenea, este indicat să aeriseşti zilnic locuinţa, dar înainte de a deschide ferestrele, închide robineţii termostataţi ai caloriferelor, astfel nu vei face decât să arunci căldura şi banii pe fereastră. Mai mult, dacă ţii ferestrele întredeschise, pentru mai mult timp, pierderile de căldură vor fi mai mari.

Așadar, deschide ferestrele larg, pentru o perioadă scurtă de timp, apoi vei vedea că ulterior toate încăperile se vor încălzi mai repede ulterior.

Izolează termic pereţii, acoperişul şi ferestrele, pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire. Acelaşi sfat e valabil şi îmbinăturile ferestrelor şi uşilor, care se pot izola cu garnituri de etanşare autoadezive (tip purfix).

În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură, în sezonul rece.

Atenție, nu îţi usca hainele pe calorifere şi asigură-te că nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură.

Caloriferele din fontă sunt cele mai eficiente în emanarea şi conservarea căldurii. În schimb, cele din aluminiu se încălzesc repede, consumă mai puţin agent termic şi au cel mai bun randament termic în instalaţiile cu centrale termice.

Pentru a mări randamentul caloriferelor, instalatorii recomandă montarea unor bucăţi de pâslă izolantă (folie reflectorizantă) pe peretele din spatele caloriferelor, care permite atât aerisirea peretelui în caz de condens cât şi îmbunătăţirea randamentului caloriferului. Dacă nu, este bună și o folie de aluminiu între calorifer şi peretele exterior.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Călin Georgescu, prima reacție: Poporul român a ales să nu mai fie umilit
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online